• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je mak toksičan za pse: Evo šta kažu stručnjaci o cvetu, semenkama i drugim delovima ove biljke

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godine 1805. nemački farmaceut izveo ozbiljan eksperiment dajući psima rastvor opijata iz nezrelih čaura maka, jedan pas nije preživeo

  • 0
Pas i mak Foto: Shutterstock/eudyptula

Da li je mak toksičan za pse? Odgovor na ovo pitanje je veoma važno, pogotovo zbog činjenice da se ovo cveće može naći razbacano svuda, kao i zbog druge činenice da psi vole da zabadaju nos u sve i svašta.

Mak je široko poznata i rasprostranjena biljka grimiznih latica koje veoma lepo izgledaju u poljima. Ovo otporno cveće raste u različitim delovima sveta, uključujući Evropu, Aziju i Severnu Ameriku. Seme maka raznosi vetar, omogućavajući biljci da se razmnožava i cveta na neočekivanim mestima. Njegove blago zgužvane latice su elegantno raspoređene u obliku čaše: mak dolazi u različitim bojama, ali najčešće su crvena, roze i narandžasta, piše Dogdiscoveries.

Da li je mak toksičan za pse

Mak je otrovna biljka čiji je najtoksičniji deo nezrela glavica sa semenkama: kad se preseče, ona oslobađa sok mlečnog izgleda koji se koristi za proizvodnju opijuma. Činjenica da je mak toksičan za pse poznata je vekovima: u eksperimentu iz 1805. godine, Fridrih Vilhelm Adam Sertrner, mladi farmaceut iz Hanovera u Nemačkoj, rastvorio je opijum u mešavini alkohola i vode i dao ga eksperimentalnim psima, u dozi od 12 zrna (otprilike 780 miligrama). Četiri psa podvrgnuta eksperimentu su povraćali, delovali su sedirano i imali konvulzije, ali nisu zaspali. Jedan mali pas je nažalost uginuo.

Gutanje ovog ekstrakta izaziva sedaciju ili stanje euforije, a kod većih doza dolazi do gubitka apetita, suženja zenica, gledanja u prazno, a dublje opioidno stanje uključuje teturav hod, smanjenu frekvenciju disanja, komu, pa čak i smrt.

Jedna studija tvrdi da su se dva psa igrala na polju punom opijumskog maka: obojica su postali euforični i pokazivali druge znake nervoze. Jedan pas se oporavio za jedan dan, dok je drugom trebalo jedna do dve nedelje za oporavak.

Pas i mak Foto: Shutterstock/kasefoto

Šta ako pas pojede nekoliko latica sa cveta maka

Nekoliko pojedenih latica maka ne bi trebalo da zabrinu vlasnika, što nije slučaj sa većom količinom u kombinaciji sa kritičnom težinom i narušenim zdravljem psa. Neki veterinari napominju da postoji mogućnost da pas bude pospan, da cvili, ne oseća glad i da mu se suze zenice. To traje otprilike jedan dan u slučaju da pas od 30-ak kilograma pojede nekoliko latica.

Da li su semenke maka sa hleba ili keksa opasne za pse

Većina veterinara slaže se sa činjenicom da je količina semena maka koja se unese pri konzumiranju hleba, krekera ili mafina premala da bi izazvala probleme. Ali, ne misle svi veterinari isto. Iako većina tvrdi da se mak za kulinarsku upotrebu pere i obrađuje i nije toksičan, što znači da ne sadrži nijedan od alkaloida opijata. Ipak, to ne znači da su psi koji jedu proizvode posute semenkama maka potpuno bezbedni: problem sa semenkama maka je što sadrže masnoće, ali pas navodno mora pojesti velike količine da bi dobio dijareju ili imao druge tegobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Drugar ga budi da bi poveo njega: Šnaucer "odlutao" u zemlju snova

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari