• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trener otkriva 5 uobičajenih pogrešnih poteza vlasnika: Kako da to popravite i olakšate život sebi i psu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovi saveti mogu nabolje da promene ponašanje vašeg ljubimca

  • 0
Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/Kzenon

Čak iako je vaš pas pohađao "školu" obuke, sigurno je bilo trenutaka kad ste poželeli da pozovete trenera koji bi vam pomogao da izađete na kraj sa određenim ponašanjem svog ljubimca. Ovde je reč o situacijama kad vaš kucov izbegava da reaguje na komandu, vuče povodac da bi jurio drugu životinju, ne shvata trik kome želite da ga naučite...

Zahvaljujući društvenim mrežama, lako je pronaći rešenje ovih problema.

Stoga pogledajte šta profesionalni treneri i dreseri pasa kažu o greškama koje prave vlasnici.

Trener pasa @ingrid.pups objasnio je u TikTok video snimku šta vlasnici treba da poprave u svom ponašanju kako bi i njima i psima život bio lakši.

Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/Annorak Nk

1. Ponavljate komande sto puta

Prva situacija koju trener ističe je kad pas ne reaguje na komandu, ali je vlasnik uporno ponavlja. Na primer, vlasnik želi da pas sedne i to mu saopšti komandom koju ljubimac ignoriše. Zato vlasnik ponavlja komandu "sedi, sedi, sedi... "

Ponavljanje komande umanjuje njenu vrednost za psa: umesto da ponavljate komandu, izgovorite je jednom, koristeći povodac, poslasticu ili nešto što će pokrenuti psa. Kad pas posluša, nagradite ga.

Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/Inside Creative House

2. Pozivate psa oštrim tonom

Mnogi vlasnici imaju isto iskustvo sa psima koji ignorišu poziv da dođu, da se vrate ili slično. To može dovesti do frustracije koja će vas naterati da poprimite agresivniji ton ili da krenete prema psu dok ga zovete. Prelazak u prostor psa ponekad izaziva reakciju igre ili se pas uplaši i i udalji. Zato treba da pokažete da ste zanimljiviji od njegove trenutne preokupacije, što ne podrazumeva oštar ton pozivanja. Koristite optimističan glas i pokret unazad. Ako ste frustrirani i to pokažete izgovorom, pas se neće zainteresovati.

3. Psu komandujete "sedi" kad sretne drugog psa

Ako vaš ljubimac ugleda drugog psa i zalaje, da li tražite da sedne da biste ga smirili? Trener kaže da je to pogrešno. Ukoliko naterate psa da sedne, to će mu pomoći da se fokusira na "metu" i upamtiće da treba nešto da očekuje u sličnoj situaciji, pa je bolje da ga naučite da ignoriše drugog psa.

4. Puštate psa da vuče povodac

Pravilno hodanje psa na povocu zahteva vreme i strpljenje, ali je izvodljivo: ne dozvolite psu da vrši stalni pritisak dok ide napred. Dok šetate psa, olabavite povodac kad hoda pored vas, ali kad stigne do kraja povoca, zaustavite se i pokažite psu da se vrati, a onda nastavite. Ponovite postupak onoliko puta koliko je potrebno u toku šetnje.

Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/Olga Murzina

5. Dozvoljavate psu da njuškom dodiruje druge pse

Verovatno je to uobičajena pojava ako često srećete druge pse ili se vaš ljubimac igra u parku, ali trener savetuje da ovo ne dopustite. Dreser kaže da vlasnik treba da se stavi u kožu svog ljubimca koji zna da nema slobodu, pa može da pokaže uznemirenost ako u šetnji priđete nekom drugom. Repovi koji mašu i lajanje pokazuju nervozu, a ne uzbuđenje. Stoga trener savetuje klijente da izbegavaju nepoznate interakcije pasa: to će pomoći ljubimcu da se oseća opuštenije i ima više samopouzdanja, pa neće morati da stalno "skenira" svoje okruženje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prošlo je kroz Tantalove muke, a samo je trebalo da popije lek: Kakva agonija malog kučeta

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari