• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dilema vlasnika: Da li je bezbedno koristiti rajd u domu u kome žive kućni ljubimci

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci tvrde da neki insekticidi i pesticidi nisu toksični za pse ili mačke osim ako nisu alergični na neke sastojke ili ga ne progutaju u većoj količini

  • 0
Ljubimci i rajd Foto: Shutterstock

Ako u domu imate insekte koji, osim što vam dosađuju, prave i štetu, verovatno razmišljate o tome da uzmete situaciju u svoje ruke i eliminišete ih nekim insekticidom. Sprejevi protiv bubašvaba, mrava i drugih insekata koji ponekad umeju da okupiraju dom, mogu da budu izuzetno efikasni, ali u slučaju da u domu žive kućni ljubimci, nijedan vlasnik neće se tek tako odlučiti za bilo koji "otrov".

Jedan od najpoznatijih proizvoda ove vrste je čuveni rajd koji eliminiše mrave, bubašvabe, stenice, insekte koji puze i leteće bube.

Iako želite da nabavite rajd da biste se rešili upornih insekata, niste sigurni kako će vaš ljubimac reagovati na "hemiju" i ne želite da unosite u dom proizvod koji bi mogao biti toksičan za njega.

Pre nabavke bilo kog insekticida ili pesticida, pročitajte sve o sastavu preparata i o tome da li i kako može da utiče na zdravlje vašeg ljubimca, kao i to šta da radite u slučaju da pas ili mačka progutaju izvesnu količinu ovog proizvoda, piše Cuteness.

Da li je rajd bezbedan za kućne ljubimce

‌Zvuči iznenađujuće, ali stručnjaci tvrde da je rajd sredstvo koje ne utiče na zdravlje naših kućnih ljubimaca i nije toksičan za pse ili mačke osim ako ga ne progutaju u velikoj količini.

Znaci da ga je vaš ljubimac progutao ili polizao izvesnu količinu rajda (kojim ste naprskali pod ili drugo mesto u domu) i da se otrovao su: povraćanje, dijareja, letargija, iskašljavanje krvi, kolaps, ubrzan rad srca, čudno ponašanje i blede desni. Ne pokušavajte da izazovete povraćanje ili da životinju sami lečite, već je odmah odnesite veterinaru na pregled i lečenje. Čak iako pas ili mačka nisu konzumirali rajd, oni mogu da budu alergični na sastojke u njemu, kao što su cipermetrin i imiprotrin. Ostali sastojci uključuju amonijum benzoat, izobutan, izopropanol, naftni destilat, propan, vodu, miris... , u zavisnosti od vrste proizvoda.

Kontakt sa rajdom može izazvati iritaciju kože vašeg ljubimca: ako primetite da se mačka ili pas češe ili ima osip, pitajte veterinara za savet, uz obaveznu napomenu o rajd preparatu koji ste koristili.

Insekticid Foto: Shutterstock/New Africa

Udaljite ljubimce kad koristite rajd

Iako se rajd smatra bezbednim za ljubimce, kada ga prskate u domu, radite to dok je ljubimac napolju ili u drugoj prostoriji. Držite prozore otvorene kada prskate, jer miris može da bude veoma jak i zaštitite se od udisanja. Pre korišćenja preparata rajd za kontrolu štetočina prvo pročitajte etiketu da biste saznali kako da ga koristite. Kada završite, izađite iz sobe i vratite se sa ljubimcima posle najmanje 15 minuta. Ako nameravate da koristite raspršivač, vi i kućni ljubimci ne treba da boravite u kući najmanje četiri sata, a potom treba da provetrite dom najmanje 30 minuta.

Nikada ne prskajte sredstvo protiv buba direktno na kućnog ljubimca!

Nema potrebe da brišete područje koje ste poprskali rajdom, osim ako vaš ljubimac ima naviku da liže proizvode ili ima iritaciju kože. Tretirano mesto obrišite ako ste upotrebili rajd da ubijete nekoliko buba, ako ste ga prosuli, poprskali na pogrešno mesto ili mislite da biste vi ili ljubimac mogli da se okliznete. Proverite da se koncentracije aerosolnog spreja nisu nakupile u pukotinama oko prozora, vrata i podova.

Ako koristite zamke za mamac, držite ih van domašaja kućnih ljubimaca i postavite na mesta koja su im nedostupna (fioka, iza šporeta, u orman koji se zaključava ili ispod nameštaja). Kada iskoristite proizvod, držite ga u zaključanom ormariću. Neiskorišćeni proizvod treba da držite van domašaja dece i kućnih ljubimaca, kako ga slučajno ne bi progutali i ugrozili zdravlje.

Druga rešenja za uklanjanje štetočina

Umesto da kupujete rajd ili druge "insektoubice", pozovite profesionalca koji zna kako treba da postupa sa preparatima i omogući bezbednost kućnim ljubimcima. Osim već navedenih mera bezbednosti, pobrinite se da hrana za kućne ljubimce bude zapečaćena u posudi sa čvrstim poklopcem.

Ponekad jednostavno ne možete izbeći da insekti uđu u vašu kuću. Uz mere predostrožnosti, izbeći ćete da hemikalije iz rajda ili drugog proizvoda naškode vašem ljubimcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ako vaš ljubimac ne voli pseću hranu, probajte ovaj trik

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari