• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li ste ljubimca naučili bontonu: Pravila zajedničkog života u zgradama koja i životinje moraju da poštuju

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najgore što možete učiniti kao vlasnik čiji pas zavija svake noći, papagaj psuje, a mačka urla je da se ponašate kao da se ništa ne dešava

  • 0
Ljubimci u zgradi Foto: Shutterstock/rosshelen

Imate kućnog ljubimca koji svakoga dana u isto vreme započinje svoju "pesmu" ili "priču", bez obzira na to da li je sam ili u društvu: on "peva" ili galami, cvili i zavija, cvrkuće i li krešti, "jodluje" ili mjauče toliko glasno da komšije već počinju da se mršte kad prođete pored njih. A tada ćete, hteli to ili ne, morati da priznate da imate problem, piše Nypost. I nije važno da li vaš ljubimac ometa susede dok spavaju, onlajn sastanče ili imaju goste: pre ili kasnije ćete priznati sebi da niste vaspitali kućnog ljubimca za život u zajedničkom životnom prostoru.

Na vama je da zasučete rukave i prevaspitate svog ljubimca, odnosno da ga naučite da ne sme da narušava mir i tišinu u vašoj zgradi. Ali, budite spremni na sve i svašta što se pritom uglavnom dešava. Bez obzira na to koliko će vam biti teško u tome, vi ste odgovorni da vodite računa o svemu što se dešava sa vašom životinjom. O ovakvoj situaciji treba da razmišljate na sledeći način: ako vaše malo dete napravi nered, vi morate da pospremite umesto njega. Isto je i sa ljubimcima: oni nisu ničija odgovornost osim vaše.

Loši maniri ljubimca su odraz ponašanja vlasnika

Ako je definicija dobrog bontona ukazivanje poštovanja i obzira prema drugim ljudima, onda se to odnosi i na osobe koje čuvaju kućne ljubimce.

Građanin i ujedno vlasnik kućnog ljubimca je deo užurbane urbane sredine, a eventualni loši maniri životinje po pravilu su direktna refleksija čoveka. To praktično znači da je nekontrolisani lavež pasa i ptičije kreštanje direktan odraz osobe koja poseduje ljubimca. Stoga treba da razmislite koja obuka je vašem ljubimcu potrebna da bi neželjeno ponašanje držao pod kontrolom. Zapamtite: kućni ljubimci nisu svakome "slatki": možete da budete zaljubljeni u svog malog, medenog pomeranca, ali ga neće svi smatrati divnim.

Nisu birali drugi ljudi vašeg ljubimca, već vi: ako pas priđe da onjuši susede, skače na njih ili ih besomučno liže, to neće biti zabavno svima, posebno deci. Imajte na umu ovo i držite svog psa što je moguće bliže sebi."

Zajednički prostori su upravo to - zajednički: ulaz, lift, "vešeraj", teretana... sve su to mesta na kojima svaki stanar treba da se oseća prijatno. To opet praktično znači da svog ljubimca morate držati na povocu ako ga izvedete, čak i mačku. Njihovo dobro vladanje treba da bude vaša zasluga, čak i ako ne spada u stroga pravila zgrade. Ne smete se osloniti na to da je vaš ljubimac dobar i da ne napada, jer niko ne treba da brine o tome da li će mu nešto iznenada pasti na pamet.

Ljubimci u zgradi Foto: Shutterstock/Zivica Kerkez

Izvinjavam se zbog psa...

Vlasnik je dužan da održava higijenu ljubimca i doma u kome on živi, ali ako ljubimac emituje neprijatan miris ili iz vašeg stana izbija vonj koji ne možete da uklonite, očekujte da će vam kad-tad komšije ili komunalci zakucati na vrata. U tom trenutku možete da se snađete i da kažete da ste "baš krenuli na kupanje", ali otklanjanje ovog problema će ostati vaš zadatak koji ćete morati da rešite.

Da biste bili omiljeni komšija sa ljubimcem, nikad nemojte ostaviti nečistoću ili bilo kakav trag svog psa, mačke, ptice... u zajedničkim prostorijama zgrade. Nezogde su uvek moguće, pa uklonite i dezinfikujte sve telesne tečnosti ljubimca iz bilo kog zajedničkog prostora. Ovo se ne odnosi samo na slučajno ostavljanje urina ili fecesa, već i na štap, prekriven balama, koji je vaš pas dovukao iz parka. Uvek očistite nered za svojim ljubimcem!

Ljubimci u zgradi Foto: Shutterstock/Gizem Nevi

Prihvatite probleme u ponašanju ljubimca

Ako vaš kućni mezimac - pas, mačka, zmija, ptica, iguana... - ugrize nekog komšiju (ili drugog kućnog ljubimca), vi ste u potpunosti odgovorni. Ovo morate shvatiti kao da ste izazvali saobraćajnu nesreću. U obavezi ste da razmenite informacije, brojeve telefona i saznate da li je ovoj osobi potrebna medicinska pomoć. Možete čak i da ih odvedete do lekara i, bez obzira na sve, nikada ne napuštajte lice mesta.

Uvek budite iznad problema

Najneljubaznija stvar koju možete učiniti kao komšija je da se ponašate kao da se ništa ne dešava kada vaš pas zavija na mesec iz noći u noć ili vaš papagaj svakodnevno "prosipa" najgnusnije psovke. Najmanje što možete da uradite kako biste umirili komšije je da im saopštite da ljubimca obučavate dobrom ponašanju i da je sve što loše radi kratkoročno pitanje. Uvek pokažite susedima da ste svesni problema i potrudite se da ga zaista rešite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari