• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li biste pristali na smanjenje plate u zamenu za radno mesto prilagođeno kućnom ljubimcu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rezultati ankete 1.800 zaposlenih vlasnika kućnih ljubimaca je sledeća: moderna radna mesta moraju biti prilagođena mezimcima ako poslodavci žele da im talentovani radnici ostanu u timovima

  • 0
Ljubimci Foto: Shutterstock/Drazen Žigic

Skoro jedan od 10 (sedam procenata) vlasnika kućnih ljubimaca dao je otkaz kako bi našao novi posao koji bi mu omogućio da bolje brine o svom kućnom ljubimcu. To je, prema novom istraživanju koje je obuhvatilo 1.800 zaposlenih vlasnika kućnih ljubimaca, pokazalo da je još 24 posto njih razmišljalo o tome, ali još nije napravilo odlučujući korak. U stvari, 60 procenata vlasnika se slaže sa tim da bi razmislili o napuštanju posla ako bi on bio u suprotnosti sa njihovom sposobnošću da brinu o svom ljubimcu.

Prema jednom istraživanju, dva od petoro vlasnika (41 posto) bili bi spremni na smanjenje plate da bi radili u okruženju pogodnom za kućne ljubimce, prenosi Nypost. Samo 39 procenata ispitanika veruje da trenutno rade na radnom mestu koje je "veoma" pogodno za kućne ljubimce, a još 47 posto misli da je ovaj razlog visoki prioritet kada biraju gde će raditi.

Rezultati su pokazali da bi zaposleni bili otvoreniji za rad u kancelariji ako bi njihovim kućnim ljubimcima bilo dozvoljeno da dođu (30 posto), ako bi mogli da uzimaju bolovanje kada im je ljubimac bolestan (28 procenata) ili ako im poslodavac ponudi beneficije za kućne ljubimce (24 procenta).

U proseku, vlasnici kućnih ljubimaca razmišljaju o svojim psima i mačkama skoro svaki sat dok rade - ili oko sedam puta tokom osmočasovnog radnog dana, pet dana u nedelji. I ne samo to, oni kažu da imaju brižne misli o svom ljubimcu najmanje pet puta svakog radnog dana. To može biti zato što 22 posto vlasnika kućnih ljubimaca koji rade u kancelariji ili imaju hibridni način rada priznaju da su u kancelariji više pod stresom zbog toga što razmišljaju šta njihov ljubimac radi kod kuće nego zbog svojih radnih obaveza.

Zanimljivo je da se i kućni ljubimci i njihovi vlasnici bore s mislima kada su razdvojeni: 54 posto vlasnika veruje da njihov ljubimac dobija anksioznost dok je sam, a sličan broj vlasnika (47 posto) doživljava iste efekte.

Ova anketa je sprovedena među vlansicima kućnih ljubimaca koji rade po hibridnom principu ili rade sasvim na daljinu: od toga, prosečan ispitanik uzima pet pauza za maženje ili igru sa svojim ljubimcem tokom celog radnog dana. I čini se da su njihovi ljubimci savršeno uklopljeni u njihov radni tok - 59 posto ispitanika veruje da su te pauze "apsolutno obavezne" u njihovom radnom rasporedu.

Ljubimci Foto: Shutterstock/ndab creativit

S obzirom na to da se modeli rada ponovo menjaju, nije iznenađenje da vlasnici kućnih ljubimaca osećaju uticaj. Skoro polovina (47 posto) ispitanika rekla je da će verovatno potražiti novi posao zbog troškova namenjenih ljubimcu kada nisu u blizini. Ovo posebno važi za ispitanike "generacije Z", jer 62 posto njih kaže da im je radno mesto prilagođeno kućnim ljubimcima prioritet, skoro duplo više od bejbi bumera (35 posto). Važno je da poslodavci pronađu načine da rade sa zaposlenim vlasnicima kućnih ljubimaca i pronađu poslovne metode koje će im omogućiti da uravnoteže brigu o ljubimcima i svoju karijeru.

Osam od 10 (81 posto) zasposlenih vlasnika kućnih ljubimaca imaju prioritet da svojim životinjama obezbede najbolji mogući život. Oni to postižu tako što provode mnogo vremena sa njima (77 posto), dajući im svakodnevne poslastice (63 procenata) i starajući se da budu veoma aktivni (60 posto).

I na kraju, ako bi to značilo da bi njihov ljubimac imao bolji život, ispitanici bi žrtvovali unapređenje (16 posto), pa čak i sigurnost posla (14 procenata).

Vlasnici ljubimaca pokazuju poslodavcima da su životinje njihova porodica i da je sposobnost da brinu o njima nešto što moderna radna mesta moraju da prilagode ako žele da im zaposleni ostanu na poslu.

Podaci ankete su nedvosmisleni: radna mesta prilagođena kućnim ljubimcima su ključna za privlačenje i zadržavanje talenata.

Ova nasumična dvostruka anketa sa 1.800 zaposlenih vlasnika kućnih ljubimaca (600 koji rade na daljinu, 600 koji rade hibridno i 600 koji rade u kancelariji) sprovedena je u periodu od 7. do 14. marta 2024. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari