• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za pse upozorava: Ovo je 5 smrtonosnih prolećnih biljaka, omiljeno žuto cveće najtoksičnije

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Simptomi trovanja su gotovo istovetni ako ljubimac pojede bilo koju od ovih biljaka, od kojih je jedna najbezazlenija ali u najmanjoj količini

  • 0
Pas i prolećno cveće Foto: Pixabay/salofoto

Proleće je odavno stiglo i bašte cvetaju, a vaš pas obožava da izlazi u dvorište i trči po travi prošaranoj cvećem rasnošnih boja i opojnog mirisa. Ukoliko ste odgovorni vlasnik koji vodi računa o baš svim detaljima u pogledu bezbednosti kućnog ljubimca, vaša prolećna bašta biće puna biljaka ni na koji način neće ugroziti zdravlje i život psa.

Međutim, ako ste ljubitelj cveća koje nije preporučljivo za pse, ali ste odgovorni, u svakom trenutku ćete držati ljubimca na oku, u slučaju da se previše približi biljkama sa kojima ne sme da dolazi u kontakt, piše Thesun.

Stručnjaci za zdravlje pasa upozoravaju na biljke koje mogu da budu smrtonosne za vašeg ljubimca u slučaju da ih proguta i na simptome trovanja na koje treba da obratite posebnu pažnju.

Pas i prolećno cveće Foto: Pixabay/cocoparisienne

Narcis

Narcis niče u rano proleće i pravo je osveženje posle zimskog sivila i ladnoće, ali je to cveće sa otrovnim alkaloidom koji kod kućnih ljubimaca izaziva povraćanje, nizak krvni pritisak i konvulzije.

Cvetovi narcisa sadrže visokotoksične kristale koji mogu dovesti do srčanih aritmija ili zastoja u disanju. Simptomi trovanja narcisom se manifestuju za 15 minuta do jednog dana.

Pas i prolećno cveće Foto: Pixabay/23291781

Lala

Drugo na listi najvoljenijeg prolećnog cveća su lale, čije su lukovice pravi otrov za pse.

Pas i prolećno cveće Foto: Pixabay/Jaclou Dl

Bela rada

Bela rada nije previše toksična za pse, ali ipak ima neželjene efekte ukoliko pas pojede enormnu količinu ovog cveća. Velike količine bele rade izazivaju povraćanje, slinjenje i konvulzije, a ako pas "gricne" cvetić ili dva, nema potrebe da paničite.

Tigrasti ljiljan, dicentra, cvet, cveće Foto: Pixabay

Ljiljan

Ljiljani su odlično cveće za ukrašavanje doma i osveženje životnog prostora, ali su veoma toksični za kućne ljubimce. Konzumacija ljiljana ima posledice u vidu povraćanja, nepravilnog rada srca, smanjenog krvnog pritiska, konfuzije i dezorijentacije, a u teškim slučajevima javljaju se konvulzija i koma.

Pas i prolećno cveće Foto: Pixabay/Bru no

Zumbul

Zumbul je član porodice ljiljana i sadrži najveću koncentraciju otrovnih alkaloida koji izazivaju intenzivno povraćanje, krvavu dijareju i drhtavicu.

Ukoliko pas proguta bilo koju od ovih biljaka ili sumnjate da ih je jeo, odmah ga odnesite veterinaru. Manifestacije trovanja ovim cvećem zahtevaju hitan odlazak kod veterinara.

Prevencija i budnost najbolji su čuvari kućnog ljubimca koji voli da boravi u dvorištu i da pritom "gricka zeleniš" iz bašte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari