• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proizvodi sve toksičniji, ljubimci nikad ugroženiji: Najbezbedniji preparati za prolećno čišćenje automobila

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rešili ste da generalno operete svog četvorotočkaša, ali je većina vaših omiljenih higijenskih artikala opasna po zdravlje psa

  • 0
Pranje automobila, pas u kolima Foto-kolaž: Shutterstock

Sa dolaskom proleća i toplijeg vremena mnogi vozači odlučuju da svom četvorotočkašu priušte generalno prolećno sređivanje. Moderno vreme donelo je olakšice vlasnicima automobila u pogledu izbora preparata, ali je koncentracija hemijskih supstanci u njima tolika da je diskutabilna njihova škodljivost za ljude, ali i kućne ljubimce. Psi su deo naših života i treba ih sačuvati od svakog izazova, pa i radoznalosti u pogledu istraživanja proizvoda jakih mirisa kojima peremo automobile.

Kako da prolećna higijenska generalka vašeg automobila prođe bez problema ako imate psa?

Vlasnici pasa treba da obrate pažnju na etiketu sa napisom o sastojcima preparata koji koriste. Mnogi proizvodi za čišćenje automobila su toksični za pse, uključujući antifriz, tečnost za pranje vetrobrana koja sadrži metanol i osveživače vazduha. Drugi sastojci za čišćenje koji predstavljaju rizik za pse su amonijak, izbeljivači, hlor, etilen glikol, fenoli i razna eterična ulja.

Nakon upotrebe bilo kog proizvoda za čišćenje sa jakim mirisom ne sme se zaboraviti na reakcije psećeg nosa koji će osetiti najmanji trag hemikalija. Posle čišćenja auta obavezno provetrite njegovu unutrašnjost: psi imaju veoma osetljive nozdrve, pa je važno da se miris proizvoda za čišćenje rasprši iz automobila da pas ne bi udahnuo ostatke mirisa koji bi moglida izazovu mučninu ili otežaju disanje.

Ukoliko perete sedišta ili presvlake, potpuno ih osušite pre nego što pustite psa da uđe u automobil. Mnogi psi imaju osetljivu kožu, a ostaci proizvoda za pranje mogu biti veoma iritantni. Ako ste koristili potencijalno štetne hemikalije, ostavite da se auto osuši na vazduhu pre nego što pustite psa unutra.

Širok je spisak proizvoda koji mogu ozbiljno da utiču na zdravlje psa. Preparate za čišćenje držite na bezbednom mestu do koga kućni ljubimci ne mogu da dođu, na visokim policama ormana ili kutijama koje se hermetički zatvaraju.

Vlasnici koji imaju pse alergijski osetljive na neke preparate za čišćenje trebalo bi da koriste alternativna sredstva prilagođena kućnim ljubimcima, koja uključuju: prašak za pecivo, sirće (belo ili jabukovo), limunov sok, vodonik peroksid. Ova sredstva se uglavnom koriste za održavanje higijene doma (toaletne šolje, stakla, odvoda i za uklanjanje mrlja).

Otvorite četvore oči kako biste sprečili trovanje psa sredstvima kojima perete automobil i reagujte na eventualne znake kao što su iritacija očiju ili usta, osip, upaljena koža i prekomerni svrab, dok simptomi trovanja uključuju slinjenje, dijareju, povraćanje, letargiju, probleme sa disanjem i napade.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, momentalno odvedite psa veterinaru, jer je vreme presudan faktor za kućnog ljubimca koji je doživeo trovanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari