• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Treba li ostavljati upaljena svetla svom ljubimcu: Ovakav odgovor sigurno niste očekivali

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neki vlasnici imaju zlokoban osećaj dok gledaju obrise mačke ili psa koji sede u mračnoj kući zbog čega se odlučuju da im uključe svetlo. Da li u tome greše?

  • 0
Ljubimci i osvetljenje Ljubimci i osvetljenje Foto: Pixabay/Benkerckx

Mnogi vlasnici, prilikom kraćeg odsustovanja iz doma, pogotovo noću, ostavljaju upaljena svetla svojim ljubimcima. Na pitanje zašto to rade, odgovaraju da na tome insistiraju zbog njihove sigurnosti i udobnosti, ali postoji nešto što uznemirava vlasnike koji treba da ostave psa ili mačku u mrklom mraku na par sati.

Da li je ovakav potez vlasnika dobar ili pogrešan? Treba li mačkama i psima ostavljati upaljeno svetlo i kako se naši ljubimci snalaze u mraku?

Mačke i psi vide bolje od nas, ali "čudovišta" iz tame ponekad mogu da probude destruktivnost i strah kod ljubimaca sa narušenim zdravljem. Karli Foks, viši veterinar u Švarcmanovom medicinskom centru za životinje u Njujorku otkriva vlasnicima da li je ljubimcima zaista potrebno svetlo da bi bolje videli i bili spokojniji dok su sami.

Treba li držati upaljena svetla zbog kućnih ljubimaca

Suprotno našim pretpostavkama, ljubimcima nije potrebno osvetljenje dok su sami u mraku.

"Možete da ostavite ugašena svetla", kaže Foks koja predlaže da podignete roletne ili razmaknete zavese kako bi vaš ljubimac mogao da koristi prirodnu svetlost. Iako mu nije potrebna potpuno osvetljena soba, nema razloga da ga ostavite u apsolutnom mraku.

Kućni ljubimci prilagođavaju svoj životni ritam smenama dana i noći, odnosno svetlosti i mraka. Baš kao i ljudi, i psi uglavnom spavaju noću, a najaktivniji su tokom dana. Oni se prilagođavaju promenljivom svetlu koje stiže spolja, a držanje psa na konstantnoj svetlosti može negativno da utiče na njega. Mačke su, s druge strane, krepuskularne, što znači da su najaktivnije u zoru i sumrak, dok danju spavaju. One su aktivne noću, pa im mrak nije nikakva prepreka.

Najvažnija u svemu ovome je doslednost: sve dok ne "obrnete dane i noći" ili sasvim ne zamračite dom, vaš ljubimac će se svemu prilagoditi. Kućnim ljubimcima potrebna je prirodna sunčeva svetlost danju, a veštačko svetlo nije njegova zamena.

Ljubimci i osvetljenje Ljubimci i osvetljenje Foto: Pixabay/Fnattastinaai

Koliko dobro naši ljubimci vide u mraku

Znamo da nas naši ljubimci nadmašuju kada su u pitanju čula mirisa i sluha. Ako vid nije njihova jača strana, mačke i psi "vide mnogo bolje u mraku nego ljudi", kaže Foks.

I psi i mačke imaju obilje "štapića" u mrežnjačama, fotoreceptora koji upijaju prigušeno svetlo, a njihov superioran noćni vid nadoknađuje neke nedostatke dnevnih slika. Oni imaju i tapetum, tzv. reflektor u oku o koji se odbija svetlost što omogućava mrežnjači da primi više svetlosti nego što je dostupno. Tapetum je inače razlog zašto mačke i psi na nekim fotografijama deluju kao "demoni".

Mačke imaju proširene zenice koje mogu da poprime drugi oblik za samo nekoliko sekundi, omogućavajući im da se menjaju u zavisnosti od količine svetlosti koju oči upiju. Foks kaže i da mačke imaju osetljiviji tapetum od pasa.

Ljubimci i osvetljenje Ljubimci i osvetljenje Foto: Pixabay/Niolenina

Da li bi uopšte trebalo da palimo svetlo svom ljubimcu

Preporučuje se da se upaljena svetla ostavljaju kućnim ljubimcima sa narušenim vidom. Bez obzira na to da li imaju očnu ili kognitivnu bolest, svetlost će im pomoći da se kreću čak i sa oštećenim vidom. Ako ostanu u mraku bez "pomoći", rizikuju da udare u nameštaj ili padnu niz stepenice. Kućni ljubimci sa kataraktom ili osnovnim oftalmološkim poremećajima mogu imati koristi od dodatnog osvetljenja, posebno zbog toga što slepilo ili teškoće sa vidom mogu da izazovu anksioznost.

Ostavljanje kućnih ljubimaca na "milost i nemilost mraku" može da podstakne destruktivno ponašanje, posebno kod mačaka i pasa sa anksioznošću odvajanja.

"Mrak možda nije njihov problem, već ono što ta tama signalizira", kaže Foks i napominje da čak odlazak vlasnika na počinak nekim ljubimcima može da liči na napuštanje, što govori o većim problemima u ponašanju koje treba rešavati.

Čak i ako imate zlokobni osećaj kada gledate obrise vašeg ljubimca koji sedi u mračnoj kući dok zatvarate vrata za sobom, znajte da vas on vidi mnogo jasnije nego što biste vi videli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari