• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko često perete igračke svog kućnog ljubimca: Nije važno samo koliko puta to uradite, već i šta koristite

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svaki vlasnik psa ili mačke ima u domu svemoguće sredstvo koje efikasno čisti nečistoću i fleke sa igračaka, samostalno ii u kombinaciji sa toplom vodom i sapunom koji su bezbedni po zdravlje životinja

  • 0
Igračke za kućne ljubimce Foto: Shutterstock/Ermolaev Alexander

Svaki kućni ljubimac ima omiljenu igračku, a neki čak imaju i dve ili tri sa kojima se redovno igraju. Mentalna i fizička stimulacija psa i mačke je važan deo njihove dobrobiti i zdravlja, ali su igračke za ljubimce među najprljavijim predmetima u vašem domu, jer se na njima skuplja najviše prljavštine i klica u vidu bakterija, gljivica, buđi i sličnih patogena.

Koliko često treba prati igračke kućnog ljubimca, bez obzira na materijal od koga su napravljene?

Preporučuje se da perete igračke svog ljubimca barem jedanput mesečno, po potrebi i češće. Najvažnije je da odaberete način pranja koji je efikasan i bezbedan po zdravlje psa ili mačke.

Kako najbolje oprati igračke za kućne ljubimce

Kako ćete prati igračke vašeg ljubimca zavisi od vrste igračke i materijala od koga je napravljena. Postoji jedan provereni proizovd koji možete koristiti da biste očistili bilo koju vrstu igračke: belo sirće. Ono je sigurnije za korišćenje od alkohola, jer nije toksično i prirodno je bogato antibakterijskim, antivirusnim i antiseptičkim svojstvima. Osim toga, belo sirće je jeftino i prema iskustvu mnogih vlasnika pasa i mačaka odlično čisti igračke za kućne ljubimce.

Neki vlasnici kombinuju belo sirće sa drugim sredstvima za čišćenje kao što je sapun za pranje ili tečnost za sudove.

Igračke za kućne ljubimce Foto: Shutterstock/New Africa

Pranje psećih ili mačijih igračaka od tkanine

Igračke od užadi, plišane igračke, torbice od mačije trave i druge igračke za kućne ljubimce od tkanine treba prati na isti način kao i bilo koji predmet od tkanine. Sapun i topla voda će ukloniti nakupljenu prljavštinu i bakterija na mekim površinama, a ovaj vid pranja se prporučuje za male igračke za mačke, poput platnenih miševa. Za veće igračke ili predmete kojima je potrebno detaljnije pranje, preporučuje se pranje u mašini za veš, a igračke se mogu ubaciti i sa odećom, mada je bolje prati igračke za ljubimce odvojeno od garderobe, peškira i drugih predmeta za domaćinstvo.

Igračke za kućne ljubimce Foto: Shutterstock/Daria Bbogomolova

Pranje psećih ili mačijih igračaka od čvršćih materijala

Iako igračke napravljene od plastike, gume i drugih čvrstih materijala ne deluju toliko prljavo, mogu biti prekrivene izvesnom količinom prljavštine i bakterija ako ih ljubimci redovno grizu, gaze po njima, vuku ih po podu ili iznose napolje. Gumene i plastične igračke i one koje su napravljene od tvrdog materijala lako se čiste antibakterijskim sapunom i toplom vodom za ručno pranje, nežnim ribanjem ili maramicom. Obavezno dobro isperite očišćene igračke i ostavite ih da se osuše na vazduhu, kako ne biste sa peškira ili krpa preneli bakterije na njih. Neke igračke, kao što su specijalni predmeti za žvakanje ili druge igračke od najlona ili gume, mogu se prati u mašini za sudove, ali je najbolje da se peru samo toplom vodom koja će takođe eliminisati klice i ukloniti ostatke nečistoće.

Ako na igračkama postoje teške mrlje za uklanjanje, poput krvi iz desni psa ili mačke koji su "žestoki žvakači", poprskajte igračke rastvorom jednog dela sirćeta sa dva dela vode. Ova razređena mešavina ne samo da će očistiti površinu igračke, već može i da ukloni ili rastvori mast ili druge naslage. Ako na igračkama ima upornih fleka, potopite igračku u posudu sa vrelom vodom i sapunom pre nego što je očetkate četkom sa dlakama ili starom četkicom za zube.

Igračke za kućne ljubimce Foto: Shutterstock/9dream studio

Preporučuje se da čistite igračke svog ljubimca jednom mesečno ili češće ako je pas ili mačka često koriste. Najefikasniji način da igračke vašeg ljubimca održite čistim je dezinfekicija koja će na izvesno vreme sprečiti nakupljanje prljavštine, hrane ili drugih ostataka. Belo sirće je čarobno sredstvo koje mnogo pomaže u čišćenju površine igračaka, a osim njega koristite toplu vodu prilikom pranja i ispiranja kako biste ubili klice i uklonili sve ostatke proizvoda za čišćenje.

Slomljene i neprikladne igračke su potencijalna opasnost po bezbednost ljubimca, a reč je o komadima plastičnih igračaka, iseckanim kostima od užeta ili plišanim igračkama sa malim, tvrdim komadima koji vise, poput očiju ili nosa kojim bi se ljubimac mogao ugušiti.

Ako je igračka vašeg ljubimca pocepana i ne može se popraviti, najbolje je da je bacite i zamenite ili držite na nedostupnom mestu, ako za vas ima sentimentalnu vrednost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari