• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naučite psa da se bez straha vozi pokretnim stepenicama

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neki psi brzo prihvate vožnju pokretnim stepenicama, dok drugi traže više vremena i vlasnikovog strpljenja. Naoružajte se osmehom i poslasticama i pomozite psu da savlada jednu od velikih prepreka u njegovom životu

  • 0
Pas i pokretne stepenice Foto: Shutterstock/Africa studio

Izlazak u grad sa psom i putovanje do određene destinacije ponekad je veoma stresno za ljubimca i vlasnika koji ne vozi auto. Jedan od čestih razloga zbog kojih pas može da pravi probleme može da bude i strah od vožnje pokretnim stepenicama: ako pas nije navikao na njih od najranijeg uzrasta, on će strahovati celog života.

Kada se krećete gradom, bilo da se radi o javnom prevozu ili tržnim centrima, gde je ljubimcima dozvoljen pristup, većina pasa će neizbežno doći do pokretnih stepenica koje su nekim ljubimcima pravi "bauk". Prevazilaženje straha od pokretnih stepenica, kao i bilo koje druge barijere koja je neprirodna za pse, često može biti problematično. Pokretne stepenice su prepreka za psa i on mora naučiti da je savlada. Međutim, potrebno mu je postepeno privikavanje.

Ako imate štene i želite da se navikne na gradsko okruženje, kao i da putuje s vama od najranijeg uzrasta, nećete moći da izbegnete pokretne stepenice. Pas ne sme da bude izložen nikakvoj opasnosti, pogotovo dok je mali, pa ga isprva možete nositi u torbi. Iako neće direktno kročiti na pokretne stepenice, on će se upoznati sa njihovim zvukom, odnosno bukom koju prave.

Pas i pokretne stepenice Foto: Shutterstock/Britta prohl dogs in mind

Kad pas poraste i savlada osnovne komande i hodanje na povocu, pravo je vreme za obučavanje za vožnju pokretnim stepenicama.

Za prve pokušaje izaberite manje bučne i kraće pokretne stepenice, kojima se ne penje ili silazi previše ljudi. Pas mora da bude na povocu koji će mu omogućiti da se slobodno kreće, ali će istovremeno onemogućiti da se "predomisli" i pobegne.

Jedan od najpopularnijih dresera pasa koji svojim pratiocima nesebično deli savete putem video snimaka na TikTok profilu @americanstandardk9, pokazuje kako da pomognete psu da savlada strah od pokretnih stepenica i brzo nauči da se njima penje i vozi.

@americanstandardk9 How to Prepare Your Dog for Escalators #dog #dogs #puppy #doglover #doggo #fyp #foryou ♬ original sound - AmericanStandardK9

Psa postepeno upoznajte sa pokretnim stepenicama. Krenite prema njima, bez žurbe. Pas ne mora da bude direktno pored vaše noge, već ga pustite da izabere tempo. Kada pas vidi stepenice i uspori, motivišite ga poslasticama. Napravite jedan ili dva koraka, a zatim sve ponovite nekoliko puta. Kombinujte to sa nekoliko osnovnih komandi i uvek nagradite psa. Ne gurajte ga da se po svaku cenu na pokretne stepenice i dajte mu dovoljno vremena da upozna okolinu.

Stanite na pokretne stepenice u trenutku kad pas ne pokaže strah od njih, odnosno ako prestane da zastaje. Čim uspete da se zajedno popnete, nagradite psa i pohvalite ga: slobodno preterajte u pohvalama, jer je psu potrebno samopouzdanje pred pokretnim "čudovištem", ali treba i da shvati da mu ne preti nikakva opasnost i da je penjanje pokretnim stepenicama povezano sa pozitivnim iskustvom, odnosno nagradama i radošću vlasnika.

Pas i pokretne stepenice Foto: Shutterstock/Svitlana Hulko

Kada pas bez problema savlada vožnju pokretnim stepenicama, možete mu narediti da sedne. Obratite pažnju na njegov rep, kako biste sprečili da dlačice uđu između stepenica, ali budno motrite i na šape i kandže. Prilikom izlaska malo olabavite povodac: čim se približi poslednjem stepeniku, pas može da pojuri, pa čvrsto držite povodac, iako većina ljubimaca elegantno dočeka "kraj" vožnje.

Nekim psima će biti potrebno kratko vreme da savladaju vožnju pokretnim stepenicama, dok će drugima biti potrebno više vremena i vlasnikovog strpljenja.

Stoga se naoružajte poslasticama i osmehom, kao i strpljivošću, kako biste psu olakšali savaladavanje jedne od velikih prepreka u njegovom životu.

Srećno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari