• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li predenje da ublaži zdravstvene tegobe vlasnika

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od priča o lekovitom učinku tihog i umirujućeg zvuka koji mačka proizvodi odnosi se i na osobe koje pate od jakih migrena

  • 0
Lekovito mačije predenje Foto: Shutterstock//Milles Studio

Mačke i ljudi vekovima žive zajedno, pa iako je potrebno dosta tolerancije i ljubavi za zajednički život sa ovim kućnim ljubimcem, svi vlasnici se slažu sa činjenicom da nam mačke daju mnogo više nego što od nas uzimaju.

Istraživanja kažu da se koristi od mačke mogu proširiti i na naše zdravlje. Studije su pokazale da je manja verovatnoća da vlasnik mačke umre od srčanog udara, a zanimljiviji su i izveštaji o tome da predenje mačaka ublažava ljudima neke zdravstvene tegobe.

Ovo je prastaro pitanje na koje naučnici još nisu dali koncizan odgovor. Međutim, poznato je da mačke predu kada su srećne, ali i kad su nervozne, povređene, a ponekad i kad je njihov vlasnik povređen ili bolestan.

U stvari, ima mnogo priča o mačkama koje se maze i dugo predu dok sede pored bolesnog vlasnika.

Da li mačije predenje zaista može da ublaži zdravstvene tegobe bolesnom čoveku?

Iscelitelji vekovima koriste zvuk kao pomoć u isceljivanju, jer se veruje da određene frekvencije ili tonovi imaju različite lekovite efekte na telo.

Lekovito mačije predenje Foto: Shutterstock/Vadymhunko

Predenje, kao jedan od zvukova koje utiče na čoveka i navodno pomaže osobama sa zdravstvenim problemima ima brojna dejstva.

Predenje oslobađa endorfin kod mačaka, a isto čini i kod ljudi. Sniženje nivoa hormona stresa korisno je za pad vrednosti krvnog pritiska i pomaže ljudima da se lakše nose sa bolestima.

Pokazalo se da mačka izvodi predenje u opsegu od 25 i 140 herca, i da joj to pomaže u bržem i lakšem zarastanju rana i saniranju nekih povreda. Učestalost problema sa zglobovima i tumora kostiju kod mačaka je izuzetno niska. Stoga je moguće da mačije predenje na neki način olakšava tegobe ljudima sa povredama kostiju i zglobova.

Klinička zapažanja na mačkama koje pate od tegoba gornjih disajnih puteva i otežano dišu pokazuju da im predenje olakšava disanje. Neki vlasnici mačaka sa respiratornim problemima i tegobama sa disanjem tvrde da to lakše podnose ako je u njihovoj blizini mačka koja prede.

Lekovito mačije predenje Foto: Shutterstock/Africa studio

Ne treba zanemariti ni priče o ljudima koji pate od migrene: njihove glavobolje se, kako tvrde, ludesno ublažavaju ili uminu kad pored njihove glave leži mačka koja tiho prede.

Da li je ovo rubrika "verovali ili ne" ili je zaista reč o tome da mačke predenjem pomažu ljudima da se izbore sa nekim zdravstvenim tegobama?

Sve je još u domenu istraživanja...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari