• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da mačka s lakoćom proguta pilulu: Pet jednostavnih saveta koji uvek pomažu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačke su veoma tvrdoglave kada nešto ne žele, zato budite lukavi da biste postigli cilj i dali joj terapiju, a da pritom oboje ne doživite traume

  • 0
Mačka i pilule Foto: Shutterstock

Davanje tablete mački jedan je od najizazovnijih zadataka vlasnika.

Uprkos svojoj otpornoj prirodi, mačke se razbole ili zaraze parazitima i potrebne su im pilule da bi ozdravile.

Često se davanje tableta mački svodi na nemoguću misiju, ali ipak postoji pet načina da naterate macu da popije pilulu.

Mačke mogu biti prilično tvrdoglave kada nešto ne žele.

Zato budite lukavi kako biste postigli cilj, a da i vi i ona ne doživite traumatično iskustvo.

1. Sakrijte pilulu

Mačka i pilule Foto: Shutterstock

Jedan od najlakših načina da mački date pilulu je da je sakrijete u njenoj hrani. To, nažalost, ne funkcioniše uvek, jer mačke imaju odlično čulo mirisa i ukusa, pa najčešće pojedu sve osim - pilule.

Odložite davanje obroka na par sati kako bi mačka dovoljno ogladnela. Sakrijte pilulu u pola porcije vlažne hrane, sačekajte da mačka pojede i proverite da li je uzela i pilulu. Dajte joj potom i ostatak obroka.

Mačka Foto: Pexels/Camilo Ospina

2. Upotrebite "džepove"

Još jedan lak način da prevarite mačku da proguta lek je da ga ugurate u "džep" za tablete. Reč je o poslastici sa rupom u sredini gde treba uglaviti pilulu. Ova "varka" je napravljena da bi je mačka pojela, a da ne oseti dodatni ukus.

Stavite lek u "džep" i zatvorite ga, a potom mački dajte poslasticu bez "punjenja". Kad je mačka pojede, dajte joj "džep" sa lekom: kad proguta, ponudite joj još jednu poslasticu i vodu.

"Džepovi" za tablete su dostupni u različitim ukusima, a pilulu možete utisnuti i u komad pilećeg mesa.

3. Zdrobite pilulu

Ako mačku ne možete da naterate da proguta pilulu, postoji još jedna strategija: zdrobite tabletu.

Uzmite malu količinu hrane koju mačka nikad ne odbija, po mogućstvu sa jakom aromom. Zdrobite tabletu i pomešajte je sa hranom. Nažalost, i ovo može da bude neuspešno, pa probajte još jedno lukavstvo: razmažite tu hranu po njenom krznu. Mačka ne podnosi nečistoću i brzo će prionuti na umivanje, pa će polizati i pilulu.

Mačka i pilule Foto: Shutterstock

4. Davanje pilule iz ruke

Loša vest je da se neki lekovi ne mogu uzimati sa hranom, pa ako mačka ne želi da proguta pilulu (što se dešava u većini slučajeva), moraćete da je date iz ruke. Ovo neće biti lako, pogotovo ako imate karakternu mačku.

Evo kako da mački date pilulu, a da vas pritom ne izgrebe i izgrize do krvi: postavite mačku na površinu koja nije klizava. Možete je umotati u peškir kako se ne bi otimala. Bilo bi najbolje da imate pomoć druge osobe. Držite glavu mačke između palca i prstiju i nagnite joj glavu sa ustima nagore. Pomagač treba da drži pilulu između palca i kažiprsta i da je srednjim prstom spusti u mačija usta, što dublje, da je mačka ne ispljune. Držite mački usta zatvorena nekoliko sekundi i masirajte grlo kako biste stimulisali refleks gutanja.

Neki vlasnici duvaju mački u nos da bi bi je naterali da guta.

Imajte na umu da ćete ovu taktiku ponavljati više puta.

5. Upotrebite gel kapsule

Gel kapsula je sjajan "pomoćnik" kad mački morate dati više od jedne tablete odjednom. Stavite tablete u poklopac, zatvorite ga, a zatim sakrijte u hranu ili je dajte rukom. Proverite sa veterinarom da li se lekovi smeju kombinovati.

Ako i pored ovih saveta ne uspete da mački date lek, prepustite posao profesionalcu, odnosno veterinaru.

Kakva iskustva imate sa davanjem pilula mački?

Pišite nam o tome!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari