• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novorođeni mačići usvojili sićušnog miša: U pozadini ovog dirljivog snimka krije se jedna opasna zamka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako video deluje bezazleno, jer prikazuje prijateljstvo između prirodnih neprijatelja, razlog odsustvu straha glodara može da bude veoma ozbiljan

  • 0

Mačke i miševi bi trebalo da budu smrtni neprijatelji, ako je suditi po crtanim filmovima koje smo svakodnevno gledali u detinjstvu.

Na ovom snimku koji je postavljen 9. oktobra na TikTok nalogu @Angelamantha, miš očigledno ne zna u čije je društvo došao, piše Pethelpful.

On verovatno nije gledao crtane filmove, jer je, kako se vidi, odlučio da bude miran u društvu mačića.

Ipak, porazmislili smo o mogućem razlogu koji je naveo miša da bude ovako opušten i raspoložen u društvu prirodnih neprijatelja.

Iskreno se nadamo da ga na to nije naterao jedan nezvan i opasan gost.

@angelamantha so kind of a part 2 to my last video, if u haven't seen it check it out! but what am I gonna do with this little mouse??? he has settled right in I guess! 🤣 #catsoftiktok #catfail #micewins #fml ♬ original sound - Angela Mantha

Toxoplasma gondii je parazit koji se obično prenosi mačijim izmetom i može da promeni ponašanje drugih toplokrvnih životinja sa kojima dolazi u kontakt, a često su to i miševi.

Infekcija toksoplazmom kod miševa varira u zavisnosti od težine bolesti. U nekim slučajevima miševi ne pokazuju simptome zaražavanja, dok u drugima infekcija izaziva brojne zdravstvene probleme.

Jedna od manifestacija zaražavanja toksoplazmozom je i odsustvo straha od prirodnih neprijatelja i predatora poput mačaka. Miševi beže kada vide mačku, ali promena u njihovom ponašanju povećava šanse da mačka pojede zaraženog miša, te parazit završava svoj životni ciklus.

Mače i miš Foto: Shutterstock/Tsekhmister

Da, nešto definitivno nije u redu sa ovim mišem, iako je zajednički snimak više nego idiličan.

Snimatelj videa bi mogao da uhvati ovog miša i odvede ga veterinaru kako bi video da li je opravdana sumnja na postojanje virusa toksoplazmoze.

U slučaju obolevanja, vlasnik mačića morao bi da se pripremi za negu i lečenje nekoliko malih bolesnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari