• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čak 46% domaćinstava u Evropi ima ljubimca: Statistika otkriva porast broja vlasnika četvoronožnih prijatelja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pet saveta za bezbrižno putovanje sa ljubimcima

  • 2
Devojka trči s psom Foto: Shutterstock

Prema najnovijem izveštaju FEDIAF-a, Evropske federacije za industriju hrane za kućne ljubimce, broj domaćinstava koja brinu o ljubimcima u Evropi porastao je za 5,1% u poslednjoj godini. Ovi podaci otkrivaju da sada u Evropi postoji čak 91 milion domova u kojima žive četvoronožni prijatelji.

Mačke su na vrhu liste najčešćih ljubimaca u Evropi, sa 127 miliona jedinki, dok je broj pasa u domaćinstvima dostigao cifru od 104 miliona. Ove informacije sigurno će obradovati sve ljubitelje ljubimaca i pružiti im priliku da još bolje brinu o svojim krznenim prijateljima.

Međutim, iako je leto pri kraju, vlasnici ljubimaca svakako razmišljaju o tome kako da se ne rastaju sa svojim ljubimcem u sezoni godišnjih odmora, odnosno kako da putuju sa svojim četvoronožnim prijateljem na bezbedan i siguran način. Stoga, delimo neke od najvažnijih stvari o kojima brižni vlasnici treba da razmišljaju pre planiranja putovanja, bez obzira da li imaju mačku, psa ili neku drugu vrstu životinje. Odabir prave destinacije, pridržavanje određenih pravila prilikom putovanja, kao i obezbeđivanje uravnotežene ishrane – sve su to bitne stvari o kojima vlasnici treba da vode računa kako bi se i njihovi ljubimci osećali udobno tokom svojih avantura.

O letnjim avanturama sa našim voljenim četvoronožnim prijateljima govori i Vanja Vagić, menadžer za korporativne poslove Mars Multisales UBBAI: "Provođenje više vremena sa svojim ljubimcem tako što ćete ga dovesti na posao ili sa sobom na odmor doneće vam radost, ojačati vezu i stvoriti nezaboravne uspomene. Mars je kompanija koja ima cilj da stvori bolji svet kroz način na koji poslujemo. I taj trud nije rezervisan samo za ljude, već i za ljubimce. Da bismo uzvratili svu ljubav, radost i podršku koju ljubimci donose u naš život, posvećeni smo stvaranju boljeg sveta za njih. Bilo da se radi o našim naporima da rešimo problem napuštenih životinja ili da stvaramo zajednice i gradove u kojima su oni zdraviji, srećniji i prihvaćeniji, stvaranje lepih i nezaboravnih uspomena trebalo bi da bude apsolutni prioritet za vlasnike kućnih ljubimaca. Dakle, bez obzira na to da li planirate putovanje autom, opuštanje na plaži ili planinarenje, pobrinite se o svom četvoronožnom prijatelju i zajedno krenite na nezaboravan odmor!"

U kompaniji Mars briga o dobrobiti ljubimaca se proteže izvan pružanja hranljive i ukusne hrane. Zato vam donosimo 5 saveta za putovanje sa kućnim ljubimcima od kompanije Mars, koji su posebno važni tokom letnjeg odmora:

  1. Destinacija: Pre nego što isplanirate odmor sa svojim ljubimcem, važno je istražiti destinaciju - kakva je klima, da li ima dovoljno aktivnosti koje možete raditi sa svojim ljubimcem, da li postoji veterinarska ordinacija u blizini. Na primer, ako idete na plažu, proverite unapred da li su plaže u tom području pet-friendly. Ako planirate da idete na planinarenje, proverite da li staza odgovara kućnim ljubimcima i uverite se da svi zajedno možete bezbedno da se zabavite tokom te aktivnosti.
  2. Prevoz: Proverite uslove putovanja sa životinjama sa odabranom vrstom prevoza. Pripremite neophodnu medicinsku dokumentaciju, ako je potrebno, i uverite se da je pasoš vašeg četvoronožnog prijatelja u redu. Ako više volite putovanje autom, pobrinite se da se životinja oseća udobno. Ako nema iskustva sa vožnjom kolima, preporučljivo je da obavite nekoliko kratkih probnih vožnji po gradu, kako bi se kućni ljubimac navikao pre puta na vožnju.
  3. Smeštaj: Kako sve više hotela i apartmana danas dozvoljavaju kućne ljubimce, i dalje je važno proveriti njihova pravila o kućnim ljubimcima, dodatne takse i ograničenja, kako biste izbegli neželjene neprijatnosti po dolasku.
  4. Hrana: Moguće je da promena poznate atmosfere stvara stres kod kućnih ljubimaca. Kako biste izbegli dodatni stres za svog krznenog prijatelja, treba da pripremite dovoljnu količinu hrane i poslastica koje vaš ljubimac već poznaje i voli. Proizvodi kompanije Mars kao što su Pedigree, Whiskas i ostali poznati brendovi kompanije Mars savršeni su za takve prilike, a njihov širok izbor nutritivne hrane iz održivih izvora sadrži sve što vam je potrebno da vaši ljubimci ostanu srećni i zdravi. Takođe, pobrinite se da imate dovoljno vode za vreme letnjih vrućina. Preporučuje se da ponesete prenosnu posudu ili flašicu za ljubimce. Kako biste bili sigurni da se vaš ljubimac oseća prijatno i da se dobro prilagođava novoj sredini, pokušajte da se pridržavate rasporeda hrane, šetnje i odmora koji pratite kod kuće.
  5. Zabavite se: Ovo je najvažniji od svih saveta. Putovanje sa kućnim ljubimcima je savršena prilika da stvorite nezaboravne uspomene, kao i da još više ojačate vezu sa svojim četvoronožnim prijateljem. Poznavajući temperament, raspoloženje i ponašanje svog ljubimca, možete improvizovati, prilagoditi se trenutku i izvući što više pozitivnih emocija i zabavnih trenutaka iz vaših zajedničkih avantura.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari