• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostavljate psa samog u dvorištu: Uobičajena greška vlasnika koji živi u kući (11)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako mislite najbolje svom ljubimcu, ponekad ga izlažete fatalnim rizicima. Čitajte o 14 najčešćih loših navika koje vam se čine bezbednim, a mogu da imaju ozbiljne posledice

  • 7
Pas sam u dvorištu Foto: Pixabay/Mylene2401

Mnogo loših stvari može se desiti ako niste u blizini svog psa koji dugo ostaje sam u dvorištu.

Iako se naši ljubimci prijatno osećaju u bašti gde trčkaraju, valjaju se po travi, njuškaju svoju teritoriju i uživaju na otvorenom, sa svih strana ih vrebaju mnoge potencijalne opasnosti.

Nije samo reč o insektima i drugim životinjama koji mogu da ih ugrizu ili povrede na drugi način.

Reč je i o samoj prirodi psa koji je možda previše energičan i sam sebe može uvaliti u nevolje.

Zbog svega toga je važno da vlasnik ima uvid u to šta njegov pas radi. Nije nimalo bezbedno prepustiti mu da sam odlučuje o tome šta će raditi u dvorištu.

Pas sam u dvorištu Foto: Pixabay/Mylene2401

Zašto je štetno

Vaš pas može upasti u probleme kad je prepušten sam sebi.

Neke opasnosti u dvorištu stalno treba imati na umu: divlje životinje i lutalice koje mogu da budu prenosioci raznih bolesti, otrovne biljke, baštenske hemikalije, šteta od ekstremnih vremenskih prilika... Osim toga, možda vaš pas voli da beži iz ograđenog prostora i stalno pokušava da se provuče ispod ograde ili da je preskoči. Sve češće se dešavaju krađe kućnih ljubimaca, ali i trovanja, povređivanja ili čak ubistva pasa koji su ostali sami u dvorištu, pa i to imajte na umu.

Pas sam u dvorištu Foto: Pixabay/Mylene2401

Šta treba da uradite

Uvek budno motrite na psa dok je napolju. Možete i da izađete s njim, ili ostanite blizu prozora gde ćete ga držati na oku.

Ograda koja je postavljena oko kuće treba da bude dovoljno visoka da pas ne može da izađe, a da umutra ne može niko tek tako da uđe. Osim toga, ograda treba da bude dovoljno "komplikovana" da pas ne može da se kopa ispod nje kako bi se provukao. Zatvorite i kapije!

Razmislite o instaliranju kamere u dvorištu kako biste pazili na psa, ali i da biste imali uvid u to ko dolazi kod vas ili dolazi ili odlazi iz područja u kome živite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    16. avgust 2023. | 19:38

    Oooo,Bože, Bože, a gde su uopšte bili psi ranije, nego napolju!!! Bili su vezani, na lancu a lanac na žici preko dvorišta, i čuvali su kuću.A kad deca hoće da se poigraju sa njima, puštali ih i igrali se. Ali došla je moda da psi spavaju po stanovima! i naravno da se plaše noću jer su zaboravili svoje životinjsko. Ljudi, shvatite da psi nisu deca, da imaju životinjski instinkt koji se guši. Čoveku je pas drugar samo kad je slobodan.

  • Pax

    16. avgust 2023. | 08:25

    Najbolje da ne izlazi iz kuće uopšte

  • Šojka

    16. avgust 2023. | 09:30

    Kučićima je mesto u dvorištu