• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta treba da radite a šta da izbegavate ako želite da uhvatite izgubljenog ili uplašenog psa

Vreme čitanja: oko 4 min.

Napušten ili usamljen pas često je pod stresom: on ne razmišlja, već samo instinktivno reaguje. Evo saveta kako da ga bezbedno sklonite sa ulice

  • 0
Hvatanje izgubljenog ili uplašenog psa Foto: Pixabay/Gdmoon

Svi viđamo potresne slike i video snimke izgubljenih kućnih ljubimaca koji tumaraju ulicama i spavaju na otvorenom.

Ali, nisu svi psi koji lutaju ulicama izgubljeni.

Neki možda žele da se malo druže sa četvoronožnim prijateljima, pre nego što se vrate kući, dok su se drugi na neki način našli na slobodi, pa su previše uzbuđeni zbog toga.

Napušten pas ponekad se ponaša kao da preživljava stres: ne razmišlja, već samo reaguje.

Da biste bezbedno uhvatili psa sa ulice, prvo treba da shvatite šta on oseća i tek potom da mu oprezno priđete.

Hvatanje izgubljenog ili uplašenog psa Foto: Pixabay/Chatflyer88

Znaci koji ukazuju da je pas pod stresom

Kada je pas pod stresom, uplašen, nesiguran ili reaguje na pretnju, njegovi instinkti se brzo aktiviraju. Većina vlasnika ume da prepozna kad im je pas u stanju da se "bori ili beži". Psi mogu da reaguju na stres i ukopavanjem u mestu, kao i velikim nemirom.

Prepoznajte ponašanje psa koji je zalutao da biste imali više sreće da mu pomognete.

Borba: iako će većina pasa pobeći ako se oseti ugroženo, u nekim momentima se mogu i "potući", jer instinktivno žele da se odbrane. Signali koje emituje telo psa u ovom slučaju su: nakostrešena dlaka na leđima, režanje, pokazivanje zuba, lajanje ili skakanje. Ako je pas pod pritiskom ili primoran na komunikaciju kad je pod stresom, ova ponašanja mogu se pojačati i pas će pribeći ujedima.

Hvatanje izgubljenog ili uplašenog psa Foto: Pixabay/Felixwdog-

Bežanje: većina pasa bi radije pobegla od loših stvari nego da ostanu da vide kako će se sve odvijati. Mnogi psi će pobeći i potražiti mesto za skrivanje. Ako je pas sprečen da pobegne, on će se začas "prešaltovati" na režim borbe, jer smatra da ne postoji druga opcija.

Ukočenost: ako ostanete potpuno mirni, teže će vas snaći mnoge potencijalne opasnosti. Ovakvo ponašanje psa često se viđa kod veterinara: neki ljubimci se toliko uplaše da se potpuno ukoče.

Uznemirenost: veoma nervozni psi konstantno hodaju, teško dahću, naizmenično leže i sede, skaču, hiperaktivni su i beže iz zatvorenog prostora.

Šta treba da radite a šta da izbegavate ako želite da uhvatite uplašenog psa

Pas koji luta lako može da bude kućni ljubimac koji živi u domu gde ga svi obožavaju, ali se slučajno izgubio i ne može da pronađe put do kuće.

Ako ne možete odmah da uočite ogrlicu ili identifikacionu oznaku, budite spremni da odvedete psa kod veterinara koji će proveriti da li je pas čipovan. Pošto ovakvi psi mogu biti uplašeni ili nervozni, možete se obratiti stručnim službama za hvatanje pasa. Uplašen pas će pokušavati da pobegne ako mu se budete približavali, pa dajte sve od sebe da ostanete mirni i ne oklevajte da pozovete nekog da vam pomogne.

Hvatanje izgubljenog ili uplašenog psa Foto: Pixabay/Shad0wfall

Pratite govor tela psa

Govor tela psa sugeriše da li je u redu to što ste mu se približili. To uvek činite sa oprezom, a pre toga "pročitajte" signale koje vam pas šalje. Opušteno telo, labave uši, širom otvorene oči i "mek" pogled, otvorena usta i labav, visećii rep sigurni su znaci da vas pas neće napasti i da mu se možete slobodno približiti.

Psu se ne približavajte prebrzo

Pustite psa da dođe do vas tako što ćete ostati mirni i pozitivni. Budite na distanci dok se pas sasvim ne opusti.

Psa pozovite veselim i opuštenim glasom

Ako pas odgovori na vaš prijateljski poziv time što će doći kod vas, završili ste pola posla! U suprotnom mu se ne približavajte.

Hvatanje izgubljenog ili uplašenog psa Foto: Pixabay//StockSnap

Nemojte juriti psa koji je uplašen ili izgubljen

Nikada nemojte trčati ili juriti za psom, jer ako to radite, on će se još više udaljivati i biti nervozniji. Ostanite mirni i hodajte polako.

Poslastice i hrana

Ako psu ponudite poslasticu, a on ne želi da jede, verovatno je previše uplašen. Ponudite mu činiju vode, igračku ili sipajte malo hrane na tlo ispred njega.

Preplašenom psu ne treba forsirati davanje hrane, jer mu je prostor potrebniji od obroka. Ako na silu uđete u njegov prostor, pobrinuće se da vas iz njega izbaci.

Hvatanje izgubljenog ili uplašenog psa Foto: Pixabay/Thuanvo

Pokušajte da naterate psa da vas prati

Mnogi psi se oslobode ako vide da hodate ili trčite u smeru suprotnom od onog u kome se oni nalaze. Ukoliko reaguju na poslastice koje bacate, pozovite ih da vas prate.

Nemojte hvatati psa za ogrlicu ili telo!

Ovo je uvek stresan potez koji čak vređa psa, pa se uvećavaju šanse da vas ujede.

Neka pas bude na bezbednom, otvorenom prostoru

Ako naterate izgubljenog psa da vam priđe, oprezno mu stavite povodac i odvedite ga na bezbedno mesto. Izbegavajte kontakte sa drugim kućnim ljubimcima. Ponudite mu vodu, ali izbegavajte davanje hrane dok ga ne pregleda veterinar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari