• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su mačke golicljive?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojedine mace pozitivno reaguju kad ih češkate duž brade, obraza, stomaka i šapa, ali savetujemo da sve vreme pratite macine reakcije, jer joj ovakva pažnja lako može dosaditi, a onda vas može i povrediti

  • 0
Mačke i golicljivost Foto: Pixabay/Silvian 1313

Svi vlasnici mačaka uživaju u češkanju svojih kućnih ljubimica.

Mačke nedvosmisleno uživaju u ovoj vrsti pažnje koju im vlasnici poklanjaju.

A da li se iko zapitao: da li su mačke golicljive?

Odgovor na ovo pitanje je potitivan, a najosetljivija mesta za češkanje kod mačke se nalaze duž brade, obraza, stomaka i šapa. Neke mace reaguju na golicanje zadnjeg dela nogu i korena repa.

Neka mesta na telu mačke koja smatramo idealnim za golicanje zapravo nisu osetljiva na taj način.

Primera radi, zadnji deo korena repa je deo nervnog mehanizma, a reakcija na češkanje ovog dela tela je običan nevoljni mišićni spazam ili nervni refleks.

Mačke i golicljivost Foto: Pixabay/Artem Makarov

Da li mačke vole da ih neko golica?

Neke mačke uživaju u golicanju, a neke to ne vole. Maca može pokazati da joj se golicanje dopada, ali joj to može dosaditi posle nekoliko minuta. Nemojte preterivati sa ovim načinom igre, pa je najbolje da "sesije golicanja" budu kratke.

Međutim, važno je da znate da čitate govor mačijeg tela.

Maca nije životinja koja će trpeti nešto što joj ne prija i može da postane agresivna. Uobičajeni znaci kojim mačka upozorava da joj golicanje ne odgovara su šištanje, režanje i duboko, dugo mjaukanje.

Ako njeno telo počne da se napreže ili vas udara šapama, velike su šanse da počinje da se ljuti zbog vaših dodira.

S druge strane, ako počne da prede, gura vašu ruku prema sebi ili mesi, maca uživa u golicanju.

Koje zone na telu mačke treba izbegavati?

Postoje "zabranjena" mesta na mačijem telu koja nisu pogodna za golicanje.

"Dozvoljene" tačke su područje ispod brade i šapa, a neke mačke vole da im se češka stomak. Međutim, nisu sve mace raspoložene da otkrivaju stomak, pa je i u ovom slučaju važno poznavanje govora macinog tela.

Da biste pronašli prava mesta, mazite mačku laganim dodirima, počevši od glave. Izbegavajte iznenadne pokrete kako je ne biste uplašili. Predenje i nežni pokreti znače da uživa u dodirima.

Svako neobično ponašanje, kao što je šištanje ili pokušaj da udari šapom po vama, znači da je previše stimulisana ili iziritirana. Ovo shvatite kao reč "stop" i prekinite sa golicanjem kućne ljubimice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari