• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mogu li psi da jedu led: Da li su ledene kockice i hladna voda opasni za njihovo zdravlje?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veterinari tvrde da kućni ljubimci mogu da konzumiraju zaleđenu vodu na visokim temperaturama, ali samo u umerenim količinama i uz oprez zbog potencijalno opasnih posledica

  • 0
Pas jede led Foto: Shutterstock/thka

Dok letnje sunce nemilosrdno prži, a temperature postaju nesnosne, vlasnicima pasa prioritetni zadatak je kako da rashlade svog ljubimca.

Možda ste razmišljali o tome da u njihove posude sa vodom ubacite nekoliko kockica leda, ili da im ponudite led kao poslasticu.

Ali, mogu li psi da jedu led i smeju li da piju ledenu vodu?

Kratak odgovor je: da. Generalno je bezbedno da na visokim temperaturama psi konzumiraju led u umerenim količinama, bez štetnih efekata.

Ipak, potencijalne opasnosti vrebaju i treba ih imati na umu. Evo šta veterinari kažu o tome.

Koje su prednosti da pas konzumira led i ledenu vodu?

Led i ledena voda imaju prednosti tokom vrelih letnjih meseci, kada postoji visok rizik od pregrevanja.

Led rashlađuje: psi se znoje samo kroz jastučiće šapa, što je neefikasno, pa se oslanjaju na dahtanje da bi se ohladili. Malo zdrobljenog leda ili ledene vode će pomoći u snižavanju telesne temperature psa u vrućim danima.

Led hidrira: za pse koji možda ne piju dovoljno vode, posebno na vrućini, led je kreativan način da ih naterate da uzimaju više vode.

Ne dozvolite da pas dehidrira zbog manjka vode u ogranizmu!

Pas jede led Foto: Shutterstock/Scot Col

Led je zabavan: mnogi psi uživaju u lizanju kocke leda ili puštaju da se rastopi u njihovim ustima, doživljavajući to kao zabavnu i zanimljivu igračku. Na ovaj način će psi biti i mentalno stimulisani.

Led za mršavljenje: led je odlična opcija za pse koji moraju da izgube na težini. Ne sadrži kalorije, a psi će ga smatrati poslasticom!

Kojim opasnostima su izloženi psi koji jedu led ili piju ledenu vodu?

Iako su gorenavedene prednosti dovoljan razlog za povremeno davanje leda ili ledene vode psu, postoji i nekoliko potencijalnih opasnosti.

Lomljenje zuba: kocke leda su izuzetno tvrde i žvakanje (posebno velikih komada) može izazvati lomljenje zuba. Ovaj rizik je veći za štence čiji se zubi još razvijaju, ali i za starije pse koij imaju probleme sa zubima.

Habanje zubne gleđi: žvakanje tvrdih supstanci, poput leda, izaziva habanje zubne gleđi i stvara probleme sa zubima, kao što su osetljivost, nakupljanje kamenca i bolesti desni. Kao i kod ljudi, zubna gleđ psa se ne regeneriše.

Opasnost od gušenja: pas se može ugušiti kockom leda, posebno ako je mali ili brzo guta hranu. Led lako može da sklizne niz grlo psa pre nego ga pas dobro sažvaće.

Pas jede led Foto: Pixabay/Wolf Blur

Kako bezbedno dati psu led i ledenu vodu?

Evo nekoliko predloga kako da psu date led ili ledenu vodu na najbezbedniji način.

Zdrobite kockice leda: da biste smanjili rizik od gušenja i oštećenja zuba, izdrobite kocke na manje komade.

Postepeno davanje: ako pas nije ranije jeo led ili pio ledenu vodu, postepeno ga navikavajte. Dajte mu samo jednu kocku leda, a potom povećajte količinu.

Umerenost je najvažnija: kao i kod svake poslastice, led treba davati umereno. Prevelika količina leda može uznemiriti stomak ili oštetiti zube.

Posmatrajte psa: nadgledajte ljubimca dok jede led ili pije ledenu vodu, posebno ako to radi prvi put. Pazite na bilo kakav znak nelagodnosti, otežano gutanje ili drugo neuobičajeno ponašanje.

Konsultujte se sa veterinarom: ako niste sigurni da li psu da date led ili ledenu vodu, ili primetite neželjenu reakciju, odmah se posavetujte sa veterinarom.

Pas jede led Foto: Pixabay/Manfredrichter

Može li štene da konzumira led?

Iako jedenje leda nije opasno za štene, ipak se ne preporučuje, posebno ako mu izbijaju zubi. Kockice leda mogu oštetiti zube koji su kod štenaca veoma krti.

Bolja opcija je da štenetu date posebnu igračku za zube koju ćete prehodno ohladiti u frižideru ili zamrzivaču. Hladnu vodu im možete davati bez bojazni.

Mogu li psi jesti led napolju?

Pas jede led Foto: Pixabay/Pezibear

Psi mogu da jedu led koji se nalazi napolju, ali samo ako je čist. U urbanim sredinama ili na mestima gde se koriste hemikalije kao što su antifriz ili soli za puteve, led može može sadržati štetne i toksične supstance.

Može li led da izazove nadimanje kod psa?

Nema dokaza o tome da led izaziva nadimanje kod pasa. Ako pas doživi nadimanje stomaka nakon što popije ledenu vodu, to verovatno nema nikakve veze sa ledom ili temperaturom vode, već sa prebrzim konzumiranjem, u kombinaciji sa gutanjem vazduha.

Mogu li psi da svare led?

Kada pas jede led, on se brzo topi u ustima i stomaku i pretvara u vodu. Baš kao i voda, led je savršeno bezbedan za probavni sistem psa u normalnim količinama.

Mogu li psi jesti led u vodi?

Psi mogu da jedu led u vodi. Dodavanje zdrobljenog leda u posudu za vodu tokom vrućina će ohladiti vodu i pomoći da bude osvežavajuća.

Pas jede led Foto: Pixabay/Valeskareon

Mogu li psi da jedu sladoled?

Većina pasa voli sladoled, ali im se on ne preporučuje. Mala količina ledene poslastice neće stvoriti velike probleme, ali većina pasa je netolerantna na laktozu, što znači da će prilikom varenja sladoleda imati tegobe u vidu dijareje i povraćanja. Neki sladoledi, poput čokoladnog, sadrže dodatke koji su toksični za pse, kao što je teobromin. Ostali sladoledi mogu da sadrže ksilitol, zaslađivač koji je otrovan za pse.

Kao alternativu, psu možete ponuditi zamrznute poslastice, u vidu specijalnih sladoleda koji se prodaju u pet šopovima, ili sami napravite slani ili slatki sladoled za svog kucova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Samojed se uželeo zime, vlasnici došli na zanimljivu ideju: Kako da rashladite psa u tri koraka

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari