• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Popino prase, sveprisutni korov i jedan od najvećih neprijatelja vašeg ljubimca

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Biljka poznata i pod imenom lisičiji rep, ima seme u obliku strelice koje se brzo i lako zakači na dlaku psa ili zabada u delove tela, teško se uklanja i može da izazove ozbiljne posledice

  • 0
Pas i popino prase Foto: Pixabay/Vember

Popino prase je jedna od najrasprostranjenijih korovskih biljaka u svetu.

Ona se može naći na svim meridijanima, pa i na našim prostorima. Zbog svoje rasprostranjenosti, popino prase (ili lisičiji rep) jedan je od najčešćih razloga posetama verinaru tokom proleća i leta.

Evo kako da se borite protiv ovog upornog napadača na vaše kućne ljubimce, piše Vetplanet.

Šta je popino prase?

Hordeum murinum ili lisičiji repak, poznatiji kao popino prase je biljka iz roda ječmenih trava, koja se viđa svuda gde postoje travnate površine: u dvorištima, parkovima i prirodi gde izvodite psa.

Ova biljka, visine do oko 40 cm, ima vrh koji liči na metlicu, a njeno seme ima zaštitni omotač koji omogućava da se popino prase lako zakači za dlaku. Vrh biljke je oštar i može da se zabode u kožu psa, uši, nos, usnu duplju, oči, a onda se sve dublje ukopava u kožu.

Upravo ovaj deo biljke stvara najveće probleme.

Zašto je popino prase opasno za vašeg psa?

Popino prase klija u proleće ili jesen, a posle cvetanja biljka postaje suva i omogućava glavicama semena da se lako odvoje. Vetar rasprši i raznosi seme, ali to čini i bilo koja životinja, pa i pas, koja se očeše o biljku. Seme je u obliku strelice, sastavljeno od oštrih iglica koje "kopaju" ispod površine kad se posade u zemlju. Nažalost, suvo seme radi isto kad stigne do kože psa.

Pas i popino prase Foto: Pixabay/Mylene2401

“Pošto je lisičji rep bodljikav, jednom kad uđe u kožu, ne može lako da izađe“, kaže veterinarka Pipa Hačinson, a piše Animalwellnessmagazine. “Ako pas odgrize kraj, ostatak će krenuti nagore i duž otvora kao što je nosni ili ušni kanal, ili kroz kožu.

U mnogim slučajevima, potrebna je operacija da bi se uklonili ostaci popinog praseta.

Popino prase se lako zakači za šape, kožu, genitalije, uši, a može da uđe u oči i da završi u usnoj duplji. Ukoliko se zakači za dlaku, vlasnik može lako da ga ukloni. Savetujemo da ovo odmah uradite i tako sprečite potencijalne komplikacije.

Koje komplikacije izaziva popino prase?

Pas i popino prase Foto: Pixabay/Mylene2401

Ozbiljne komplikacije mogu da nastanu ukoliko popino prase uđe u oči ili uši psa, ili ako pas proguta biljku. U tom slučaju je neophodna intervencija veterinara, a ponekad i hirurška intervencija.

Zabeleženi su primeri kad je popino prase izazvalo oštećenja organa za varenje, pluća i respiratornih organa.

Zaštita psa od popinog praseta

Pas i popino prase Foto: Pixabay/Iva Balk

Najbolji način da zaštitite svog psa od popinog praseta je da ga držite podalje od duge, suve trave, iako je ovo lakše reći nego učiniti,

Pregledajte dlaku i lice psa nakon povratka iz šetnje. Odmah uklonite suve semenke koje mu se zalepe za dlaku.

Ako počne da kija, trese glavom, češe se, trlja ili grize delove tela, odvedite ga veterinaru.

Jedna od mera prevencije je i šišanje dlake kod psa, posebno oko prstiju, stopala i pazuha. Na taj način je manje verovatno da će se semenke prilepiti za njega, a i biće uočljivije.

Neke pet kompanije osmislile su proizvode za zaštitu psa od popinog praseta, u vidu laganih kapuljača koje pokrivaju glavu i lice psa, štiteći mu uši, oči, nos i usta.

Iako je ovaj korov sveprisutan problem, to ne znači da morate odustati od šetnje po prirodi sa svojim psom. Naučite kako da prepoznate popino prase, gde raste, kao i da preduzmete jednostavne mere predostrožnosti.

Svaki pas može da se suoči sa popinim prasetom, ali su pod posebnim rizikom dugodlaki psi, kao i sportske, planinarske i lovačke rase kao što su koker španijeli, seteri, labradori i zlatni retriver.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari