• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko mačaka može da bude previše u domu?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mislite li da imate dovoljno mačaka u kući ili smatrate da ih je ipak malo, vodite li računa o dobrim komšijskim odnosima i znate li koji vas problemi očekuju ako imate više maca nego što možete da priuštite

  • 3
Previše mačaka u domu Foto: Shutterstock

Volite mačke, i mi to shvatamo, jer ih i sami obožavamo!

Kad donesete macu u dom, posle izvesnog vremena verovatno razmišljate o tome da joj dovedete društvo.

Iako domaćinstva sa više mačaka nisu neuobičajena, ona mogu uticati na interes vlasnika ili životinja koje zajedno žive.

Gomilanje životinja je ozbiljno pitanje i na njemu rade mnoge institucije, pa treba povesti računa i o tome.

Osim toga, ako živite u zgradi, logično je da morate poštovati svoje susede. Oni nisu dužni da slušaju zapomaganje desetine mačaka u periodu teranja ili da se susreću sa macama koje puštate da se šetaju po komšijskim terasama.

Kako da znate koliko mačaka je dovoljno, a koliko previše?

Kada vlasnici prelaze granicu u pogledu broja mačaka?

Koji problemi mogu da nastanu u domaćinstvu sa više maca?

Šta podrazumeva termin “previše mačaka”?

Previše mačaka u stanu Foto: Pexels/Mustafa ezz

Broj mačaka koje se može okarakterisati kao “preveliki“ varira od individualnih okolnosti, životnog angažmana i sklonosti vlasnika. Ono što može biti previše za jednu osobu, drugoj će možda biti premalo.

Kako navodi većina veterinarskih stručnjaka, broj mačaka u jednom domu ne treba da bude veći od šest.

Osim toga, pojaviće se mnogi problemi koji mogu predstavljaju rizik po vaše zdravlje i bezbednost, ali i za mačke oko vas.

Zašto previše mačaka može biti problematično

Previše mačaka u stanu Foto: Pexels/Mia X.

Ovo su samo neke od posledica posedovanja prevelikog broja mačaka.

Kvalitet nege

Sa povećanjem broja mačaka postaje izazov pružiti svakoj maci individualnu pažnju, pravilnu ishranu i veterinarsku negu. Mace će napredovati u socijalnoj interakciji i mentalnoj stimulaciji, ali prenamnoženost im može ugroziti mir i izazvati stres.

Uslovi života

Ograničenja u prostoru mogu negativno uticati na kvalitet života mačaka. Njima je potrebno dosta mesta za vežbanje, istraživanje i uspostavljanje teritorija. Minimalno lično okruženje izaziva teritorijalne sukobe, agresiju i problematično ponašanje.

Finansijski teret

Briga o više mačaka podrazumeva značajna finansijska sredstva za nabavku hrane, smeštaj, negu, veterinarske troškove... Kako se broj maca povećava, uvećava se i finansijski pritisak, potencijalno ugrožavajući sposobnost pružanja odgovarajuće nege i potrepština za sve mačke.

Zdravlje i higijena

Sa većim brojem mačaka, održavanje pravilne higijene postaje diskutabilnije. Čišćenje posuda sa posipom, nega i preduzimanje preventivnih mera protiv parazita i bolesti su sve zahtevnije i duže traju. Zanemarivanje ovih zadataka stvara nehigijenske uslove i pojačava zdravstveni rizik za mačke i vlasnika.

Problemi u ponašanju

Više mačaka mogu izazvati probleme, uključujući agresiju i tuču.

Kako da odredite maksimalan broj mačaka

Određivanje konačnog broja mačaka u domu zavisi od različitih faktora, uključujući sposobnost da pružite adekvatnu negu i životno okruženje. Osim toga, na odluku o tome koliko će mačaka živeti u vašem domu utiču: prostor, vreme i pažnja koje možete da izdvojite, finansije, postizanje vaše i mačije dobrobiti, te vaša uloga odgovornog vlasnika.

Procenite raspoloživi životni prostor i proverite da li svaka mačka može da ima svoje parče doma u kome će lutati, igrati se i opuštati. Prostrana kuća sa odvojenim prostorima za posude sa posipom, hranu i mesta za odmor može biti dobra alternativa.

Uzmite u obzir koliko vremena i energije imate za ispunjavanje društvenih, emocionalnih i fizičkih potreba svake mačke. Svim mačkama je potrebna interaktivna igra, doterivanje i redovne veterinarske kontrole.

Procenite svoje finansijske mogućnosti i budite iskreni prema sebi možete li da obezbedite sve što je mačkama potrebno, uključujući hranu, smeštaj, tretmane protiv buva i krpelja, veterinarsku negu i neočekivane troškove.

Razmislite o sopstvenom blagostanju i nivou stresa. Posedovanje više mačaka zahteva posvećenost, strpljenje i sposobnost da se nosite sa svim potencijalnim izazovima.

Odgovorno vlasništvo podrazumeva obezbeđivanje adekvatne nege, pažnje i resursa koji garantuju sreću i zdravlje vaših mačijih pratilaca.

Bolje je obezbediti udobno okruženje za manje mačaka nego ih smestiti u neadekvatan prostor i ugroziti kvalitet njihovog života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari