• 4

Vreme čitanja: oko 6 min.

Top 5 najgorih kućnih ljubimaca: Izbor životinja "za izbegavanje" će vas baš iznenaditi

Vreme čitanja: oko 6 min.

Stavovi izneseni u ovom članku su uglavnom duhovito-satirični i ne predstavljaju mišljenje većine vlasnika kućnih ljubimaca, ali gde ima vatre, pomalo se i dimi...

  • 4
Top 5 najgorih kućnih ljubimaca Foto: Pixabay

Pojedine vrste životinja vekovima su omiljeni kućni ljubimci.

Ipak, godine zajedničkog života čoveka i nekih vrsta nameću zaključak da je pojedine životinje bolje ostaviti u prirodi.

Mnoge živuljke su izuzetno teške za negu i pripitomljavanje, preglasne su, naporne ili dosadne, a neke su toliko destruktivne da je pravo čudo što se uopšte nude kao kućni ljubimci.

Znate li koje životinje su za izbegavanje i smatraju se najgorim kućnim ljubimcima?

Zbog nekih ćete se zaista iznenaditi, piše Pethelpful.

Napominjemo čitaocima da su stavovi izneseni u ovom članku duhovito-satirični i ne predstavljaju mišljenje ogromne većine vlasnika kućnih ljubimaca.

Ipak, neke životinje sa ove skraćene liste zaista nisu dobri kućni ljubimci, pogotovo za početnike.

Zato pre nego što se upustite u nabavku budućeg ljubimca, prethodno istražite podatke o njemu.

5. Papagaji tigrice su najveće galamdžije, nekontrolisano vrše nuždu i "seju pipe"

Top 5 najgorih kućnih ljubimaca Foto: Pixabay

Verovali ili ne, na 5. mestu nalaze se papagaji tigrice, omiljene ptice gotovo svake porodice.

To su autohtone ptice sa Australijskog kontinenta koje su u prirodi međusobno druže i putuju u jatima od po nekoliko hiljada jedinki.

Njihova zadirkivanja manifestuju se kljucanjem, čupanjem, udaranjem krilima i “ruganjem” drugarima. Mnogima je ovo duhovito i simpatično, jer su ptice slične nekim ljudima koji na gotovo istovetne načine prekraćuju dosadu.

Tigrice neprekidno pište i vrište i ispunjavaju vazduh zaglušujućom drekom. Poznate su po skromnim zahtevima, hrane se semenkama, vegetacijom ali i krvlju vlasnika!

Ako ste pokušavali da uhvatite tigricu u kavezu, onda znate da je podatak da se hrane vlasnikovom krvlju sasvim tačan.

Pitate se kako ova mala ptica može naneti toliko bola onome ko je hrani. Ne pitatjte se više, jer to postaje nevažno pred činjenicom u vidu brdašaca izmeta koje tigrica ostavi za kratko vreme.

Svaki vlasnik ovog papagaja će potvrditi da tigrice “kake” gde god stignu i kad god požele: po krevetima, tepisima, vašoj odeći, kosi, rukama.

Dakle, da li i dalje volite ove ptičice koje izbacuju perut i kišu izmeta dok ciljaju najosetljivija područja na vama?

Ako je tako, imate sreće: svaki pet šop na našoj planeti ima "na lageru" najmanje po stotinak ovih iritantnih galamdžija.

Zaboravili smo da spomenemo pipe... Znate, one male bube koje se brzinom svetlosti namnože na pticama, ali i vlasnicima...

4. Zlatna ribica ćuti i pliva, ali ne u tegli ili činiji

Top 5 najgorih kućnih ljubimaca Foto: Pixabay

Na 4. mestu neslavne liste najmanje popularnih kućnih ljubimaca je zlatna ribica.

Znate li da ova divna i ćutljiva životinjica može da naraste oko 30 centimetara?

U stvari, verovatno postoji mnogo toga što ne znate o zlatnim ribicama, kao što je podatak da ih upravo veličina svrstava u najprljavije neagresivne slatkovodne ribe.

Njihov životni vek može trajati čak tri decenije, ali većina njih ne doživi ni desetinu tog veka, jer žive u neadekvatnim uslovima.

Zlatna ribica se iz pet šopa donosi u kesi ili činiji, ali u njoj ne može živeti ni 24 časa.

Da bi bila zdrava i srećna (koliko to može da bude u zarobljeništvu), potreban joj je prostran akvarijum i dobar filter, jer će zlatna ribica napuniti svoje prebivalište amonijakom.

Paraziti, nitriti, amonijak, pH, tvrdoća vode, temperatura, veličina akvarijuma, adekvatni sistemi filtracije, smene ciklusa dan/noć i zasićenost kiseonikom su samo neki parametri koje akvaristi treba da ispoštuju.

3. Hrčak opčinjava pogledom i obrazima, ali ne i ugrizima i mirisom urina

Top 5 najgorih kućnih ljubimaca Foto: Pixabay

Hrčci su slatki, umiljati i deluju laki za negu i držanje u domu.

Najveći "krivci" za njihovu nabavku su deca koja počinju da ciče, guguću i opsesivno trčkaraju pored malog glodara koji očas posla završi u kutiji, na putu do već spremljenog kaveza u vašem domu.

Ipak, hrčci nisu baš toliko mili i slatki.

Oni će vas bez mnogo razmišljanja ujedati za prste, kad god im se približite. Nisu svi hrčci ovako krvoločni, ali malo je stvari koje neće pokušati da progrizu.

I ne dajte da vas opčine bucmaste ruke i male oči ovog mališana iz pet šopa, jer on ima prodoran glas i ume da vrišti.

Možda najgori od svega je miris njegovog urina. Koliko god vam čišćenje kaveza i podloge bili "ogavni", nemojte odlagati ni dan da odstranite sve ostatke koje hrčak "istovari" iz organizma.

Ako slučajno ili namerno zaboravite na čišćenje kaveza, uveravamo vas da će se sve u njemu zapeći, ukrutititi i početi da "jede" plastiku. 

O mirisima da ne počinjemo priču...

2. Zelena iguana obožava komšijski bazen, ali ne zbog kupanja

Top 5 najgorih kućnih ljubimaca Foto: Pixabay

Mali, zabavan i neobičan ljubimac-gušter - šta bi moglo biti bolje od njega?

Ove egzotične, lepe i aktivne životinje nisu jeftine za držanje u domu. One zahtevaju stalno UVB i UVA osvetljenje, toplotu, dodatke ishrani, bogate porcije povrća i voća, predmete za penjanje, kupke i medicinsku negu ako nešto pođe po zlu (što se često i dešava). Metaboličke bolesti kostiju, giht, hipotireoza, bolesti bubrega, stomatitis, krpelji, grinje, okrugli i ravni crvi... samo su deo živog repertoara koji "ide" uz ovog reptila.

U nekim zemljama zelene iguane su se prenamnožile i prave štetu na privatnim posedima, ali i u prirodi. Osim toga, "gušt" im je da obavljaju nuždu u bazenima.

I ne samo to.

Zelene iguane, isprva mali gušteri, brzo porastu u skoro dva metra dugačko, dosadno sivo "čudovište" koje može da izgrebe svakoga (pa i vlasnika), pa čak i da gricne i "odalami repom.

1. Mačke su umiljate, čiste, poslušne, ali i sebične, nezadovoljne i "ćaknute"

Top 5 najgorih kućnih ljubimaca Foto: Pixabay

Da li je realno da se na prvom mestu najnepoželjnijih kućnih ljubimaca našla mačka?!

Umiljata, mazna, verna, čista i divna mačka koja je u mnogim zemljama najbrojnija i najomiljenija životinja!

Ipak...

Istina je da su mačke sebične i da vam nikad ni u čemu neće pomoći. Pre će vas gledati kako se davite čisteći njihove kutije sa posipom nego što će vam ugoditi pravilnim korišćenjem iste.

Istina je i da su mačke veliki sebičnjaci. Njih ne interesuje ni najmanji deo sreće, tuge ili besa koji iskazujete, niti su posebno dirnute naklonošću koju im pružate.

Opet, ima dosta izuzetaka...

One misle da se sve vrti oko njih i da su vredne 24-časovnog obožavanja. Često su nezadovoljne igračkama, poslasticama, hranom i igrama. A kako objasniti njihov iznenadni poriv da se "iskake" ispod kreveta ili tek tako uriniraju na vašem jastuku?

Što je mnogo - mnogo je, a u mačija preterivanja spada i to što dovlače mrtve (ili polumrtve) ptice i miševe i bacaju ih pred vaše noge.

Da li se mačijom nezahvalnošću može nazvati i njihova trenutna odluka da zariju zube u vašu šaku?

Kazne ne pomažu, pa je mačkama dozvoljeno da slobodno lutaju po dvorištima vaših komšija, da prekopavaju bašte ili dečija igrališta sa peskom gde obavezno istovare gomilu izmeta. Osim toga, mačke su vešti lopovi i kradu stvari, desetkuju male divlje životinje, pa čak i napadaju decu, koja ih "uvrede" ili im se učine opasnim.

Možda najgore od svega je to što mačka prenosi bolest širenjem parazita Toxoplasma gondii. Ovo bizarno stvorenje može da vas zarazi i ugrozi život vaše bebe (ako ste trudni), ali i da promeni vaše mentalno stanje. Istraživanje kaže da ove protozoe mogu da kontrolišu vaš mozak oslobađanjem endorfina kad god osetite miris mačijeg urina! Pored toga, toksoplazmoza koju mačke prenose u prirodi izaziva niz bolesti kod divljih životinja.

Štetne za naše domaće životinje, jer love mala stvorenja i šire oboljenja, opasne za decu i trudnice, destruktivne i sebične, mačke su na ovoj listi proglašene najgorim kućnim ljubimcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zuza

    20. jun 2023. | 15:26

    Macke opet neopravdano satanizovane.Pravda za mace!!!

  • Ivica

    20. jun 2023. | 19:50

    Imam sijamca 13g uvek jede 4 kesice wiskasa po 85g samo piletina,granule,posip 1430,00.Minimum 15000 rsd mesečno mogao sam pola stana otplatiti od 30 kvm na kredit.Noću hoće napolje svaka 2-3h,nedao bog nikome.Nikada više,ona će nadživi i mene.

  • Gradjanin

    20. jun 2023. | 21:34

    Meni su mačke zlo