• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate psa ili mačku a strastveni ste pušač? Otvorite četvore oči…

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nikotin je toksičan za kućne ljubimce u vrlo malim dozama, pa ako životinja proguta bilo koji proizvod n abazi ovog hemijskog stimulansa, može doživeti opasno trovanje

  • 0

Mačke i psi nisu imuni na štetno dejstvo duvanskog dima.

Oni su podložni trovanju nikotinom u domovima u kojima ljudi drže duvanske proizvode i elektronske cigarete, piše Thesprucepets.

Nikotin, prirodni hemijski stimulans, toksičan je za kućne ljubimce u malim dozama, pa je slučajno gutanje proizvoda sa nikotinom opasno, a ponekad i fatalno.

Naučite da prepoznate znake trovanja nikotinom.

Šta možete da uradite da biste pomogli ljubimcu koji pati od posledica izloženosti ovoj štetnoj supstanci?

Šta je trovanje nikotinom?

Trovanje nikotinom se odnosi na toksičnost povezanu sa gutanjem proizvoda koji sadrže ovu hemikaliju.

Psi i mačke, kao i ljudi, imaju brojne receptore u nervnom sistemu koji se lako mogu previše stimulisati izlaganjem nikotinu. Kućni ljubimci su, međutim, manje tolerantni na nikotin od ljudi, pa je veća verovatnoća da će ih pogoditi neželjena dejstva.

Nikotin može biti toksičan čak i kada su mačke i psi izloženi njegovim minimalnim količinama. Simptomi su prijavljeni pri dozama od samo jednog miligrama po kilogramu telesne težine, a srednja smrtonosna doza kod pasa je 9,2 mg po kilogramu!

Prosečna cigareta sadrži od devet do 30 mg nikotina koji se koncentriše u opušku, pa je i popušena cigareta opasna za životinje.

Simptomi trovanja nikotinom kod kućnih ljubimaca

Ovi simptomi mogu se brzo razviti i zavise od količine i vrste unetog nikotina, u odnosu na telesnu težinu mačke ili psa.

Obično se javljaju u roku od 30 do 60 minuta nakon gutanja, ali njihovo dejstvo može početi i kasnije. Pošto trovanje nikotinom može biti fatalno, odmah odnesite ljubimca veterinaru ako primetite simptome.

Simptomi trovanja nikotinom su: hiperaktivnost, obilna salivacija, sužene zenice, teturav hod, povraćanje ili dijareja, konvulzije, otežano disanje, ubrzan rad srca.

Simptomi trovanja nikotinom pojavljuju se brzo i mogu se dramatično pogoršati kako vreme prolazi, postajući opasni po život.

Hiperaktivnost, slinjenje i sužene zenice su definitivni pokazatelji da je ljubimac pod uticajem nikotina, a poseta veterinaru mora biti neodložna.

Problemi sa kontrolom motorike, otežano disanje, ubrzani otkucaji srca i napadi zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Trovanje nikotinom može izgledati slično drugim trovanjima, pa napomenite veterinaru da ste pušač.

Uzroci trovanja nikotinom kod pasa i mačaka

Uzrok trovanja nikotinom kod kućnih ljubimaca je gutanje bilo kog predmeta koji sadrže nikotin: cigarete, cigare, e-cigarete i dopune, seckani duvan, nikotinske paastile, nikotinski sprejevi za usta, nikotinski flasteri, lule i duvan za lule, insekticidi na bazi nikotina

Dijagnostikovanje trovanja nikotinom kod kućnih ljubimaca

Veterinar će dijagnostikovati trovanje nikotinom na osnovu simptoma koje pas ili mačka pokazuju. Potvrda vlasnika koji je video da su životinje unele nikotinski proizvod u organizam samo će mu olakšati posao.

Simptomi trovanja nikotinom slični su onima kod drugih toksičnih izloženosti - kao što su čokolada, kofein ili pesticide. Pored toga, neki proizvodi na bazi nikotina, poput žvakaće gume, sadrže zaslađivač ksilitol koji je takođe otrovan za kućne ljubimce. Ukoliko ih koristite, i to napomenite veterinaru.

Lečenje i prognoza ljubimaca otrovanih nikotinom

Kao i kod svakog trovanja, rano lečenje je ključno za ozdravljenje i brži oporavak.

Veterinar će preduzeti mere da spreči apsorpciju nikotina u organizam vašeg ljubimca. Osim podsticanja izlučivanja već apsorbovanog nikotina, vaš ljubimac će dobiti pomoćnu terapiju. Rano izazivanje povraćanja i davanje aktivnog uglja može biti veoma delotvorno.Tretman uključuje i smanjivanje napada davanjem antikonvulzivnih lekova, lečenje ubrzanog srčanog ritma i stabilizaciju krvnog pritiska, praćenje disanja i davanje intravenskih tečnosti za poboljšanje eliminacije nikotina.

Prognoza ozdravljenja zavisi od doze nikotina kojoj je ljubimac bio izložen. Ako se kućni ljubimac može stabilizovati u prva četiri sata od izlaganja visokim dozama nikotina, prognoza za potpuni oporavak je izvesnija.

Kako sprečiti trovanje mačaka i pasa nikotinom

Sve proizvode koji sadrže nikotin držite van domašaja kućnih ljubimaca. To je najbolja prevencija.

Opuške cigareta i materijal sa tragovima nikotina bez odlaganja bacite. Samo na ovaj način će vaši ljubimci biti pošteđeni trovanja.

A o štetnosti izlaganju duvanskom dimu – nekom drugom prilikom…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari