• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vlasnici kućnih ljubimaca, da li ste pripremili "listing" poslova za prolećnu “generalku”?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Održavanje higijene u neposrednom okruženju psa ili mačke je svakodnevna obaveza, ali stižu topliji dani i potreba za detaljnim sređivanjem doma u kome živite sa mačkom ili psom

  • 1
Prolećno sređivanje kuće i ljubimci Foto: Shutterstock

Proleće nam je pred vratima, što znači da stiže toplije vreme, više sati dnevnog svetla i, naravno, prolećno čišćenje.

Ovo mnogim vlasnicima kućnih ljubimaca može da bude posao sa punim radnim vremenom, jer je prolećna “generalka” složenija od svakodnevnog održavanja.

Započnite je otvaranjem prozora, pustite omiljenu muziku i pređite na precrtavanje stavki na listi obaveza prolećnog sređivanja.

Podela liste na manje zadatke će vam olakšati posao i omogućiti da pravite pauze kako biste se poigrali sa vašim ljubimcem.

Evo glavne liste poslova koje treba da obavite pre započinjanja prolećnog sređivanja.

Očistite nagomilanu dlaku!

Koristite valjak kako biste pokupili dlake koje su “posejali” vaš pas ili mačka? Ipak, preporuka je da uzmete gumene rukavice. Navlažite ih sa malo vode i pređite rukom preko područja koje želite da očistite. Rukavice će pokupiti dlaku bolje od čičak trake! S vremena na vreme isperite rukavice i ponavljajte postupak dok ne uklonite sve dlake.

Nakon toga, usisajte tepihe i podove. Ako imate podove od tvrdog drveta, iskoristite krpu od mikrovlakana koja će dati najbolje rezultate.

Upotrebite osveživač prostora!

Možete da volite ljubimca do besvesti, ali će vas njegov miris povremeno dovoditi di - nesvesti! Delovi doma prekriveni tepisima su glavni skupljači neprijatnih mirisa, pa vodite računa o čišćenju i osvežavanju tepiha.

Ukoliko vas brine hemijski sastav preparata za higijenu, možete i sami da napravite sredstvo za pranje pokućstva, u kome će glavni sastojak biti soda bikarbona. Ona nije štetna za kućne ljubimce. Kao šlag za tortu, posle čišćenja upotrebite osveživač prostora.

Prolećno sređivanje kuće i ljubimci Foto: Shutterstock

Prolećno čišćenje ne može da prođe bez pranja predmeta koje vaš ljubimac koristi. Pod tim se podrazumeva jastuk ili ćebe na kome spava, ogrlice i povoci, amovi, garderoba ukoliko je nosi, i slično.

Sve što možete da ubacite u mašinu za pranje veša, operite na taj način. Ostatak psećih ili mačijih stvari operite ručno, potapanjem na oko 30 minuta u odvojene posude sa toplom vodom i sapunicom. Predmete isperite, iscedite višak vode i ostavite da se osuše pre upotrebe.

Očistite posude sa posipom!

Pretpostavljamo da to činite redovno, ali sada to obavite detaljno i dubinski. Operite posudu u kojoj mačka obavlja fiziološke potrebe ili je zamenite, ako je pohabana ili više ne može da se opere. Pripremite toplu vodu sa sapunicom ili 50/50 mešavinu vode i sirćeta i operite sve, a potom ostavite da se suši. Na kraju postavite novu podlogu na dno posude.

Dezinfikujte i sredite igračke kućnog ljubimca!

Prolećno sređivanje kuće i ljubimci Foto: Shutterstock

Ne dozvolite da se zaprljaju do neprepoznatljivosti! Potopite ih u toplu vodu sa sapunicom, a mekane igračke operite u mašini za pranje veša i osušite.

Pre pranja igračaka, pobacajte oštećene, ma koliko ih vaš ljubimac voleo. U kolekciji verovatno ima igračaka koje pas ili mačka i ne pogledaju, ali su u dobrom stanju.

Nakon pranja ih možete pokloniti lokalnom azilu.

Pregledajte hranu i pribor koje vaš ljubimac koristi!

Možda je u ostavi ostala poluprazna kesa sa granulama ili poslasticama kojima je istekao rok? Sada je vreme da to bacite. Izvucite sve što vaš ljubimac jede, proverite datume i uklonite sve što više nije bezbedno za jelo. Ovu priliku iskoristite i da operete činije za hranu i vodu vašeg ljubimca. Možda ćete kupiti i nove posude ako su dosadašnje napukle ili su previše stare.

Čišćenje na otvorenom

Očistite sav nered: ako živite u kući, a puštali ste psa da obavi nuždu u dvorištu tokom zimskih dana, detaljno pregledajte dvorište i očistite svaki otpad koji je ostavio vaš ljubimac. Ukoliko vam taj posao deluje previše prljavo, nabavite lopaticu ili specijalne grabulje.

Uklonite toksine iz dvorišta! Ako sadite novo cveće, đubrivo ili pesticide stavite van domašaja psa! Sem toga, obratite pažnju na to koje cveće ćete zasaditi, jer pojedine vrste mogu naškoditi vašem ljubimcu.

Očistite automobil od dlake i mirisa kućnih ljubimaca!

Automobili se često zanemaruju tokom prolećnog čišćenja, ali vlasnici kućnih ljubimaca to sebi ne sme da dozvole.

Sklonite sve igračke i stvari vašeg ljubimca, a potom uklonite pseće ili mačije dlake.

Upotrebite vlažnu gumenu rukavicu kojom ste sređivali isti nered u domu, a ako zatreba, pređite i ručnim usisivačem. Ako se u autu jako oseća miris psa ili mačke, po podu i sedištima pospite malo praška za pecivo ili nabavite osveživač za automobil.

Prolećno sređivanje kuće i ljubimci Foto: Shutterstock

Poslove sa ove liste ne morate obaviti u jednom danu, pogotovo ako je hladno i nema dovoljno sunca koje će osušiti oprane stvari.

Sve u svemu, najvažnije je da eliminišete stavku po stavku i da prolećne dane dočekate u svežem, mirisnom i čistom domu, zajedno sa svojim četvoronožnim prijateljem.

Srećno čišćenje!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari