• 0
 ≫ 

Rešili ste da kupite ili usvojite kuče? Pre nego što ga dovedete u kuću, ovo morate da uradite

 ≫ 

Budite svesni da pas, osim ljubavi, zahteva još mnogo toga

  • 0
Pas, štene, Lasa Apso

Foto: Pixabay.com

Rešili ste da u vašoj kući, osim vaših tabanaju i četiri šapice? Pametna odluka, jer kažu da čovek nema bolje prijatelja od psa. Mnogi će vam reći da je najbolja stvar koju možete da uradite jeste da usvojite ljubimca iz azila. Međutim, pre nego što donesete konačnu odluku o tome da li ćete usvojiti ili kupiti psa, treba da razmislite o ovim stvarima.

Za početak morate da budete načisto sa sobom da zaista želite ljubimca u kući. Budite svesni da pas, osim ljubavi, zahteva još mnogo toga. Pas nije čovek pa da kompletno sam može da brine o sebi, pogotovo kada ga zatvorite u četiri zida. Onog trenutka kada vam ljubimac uđu u kuću hranićete još jedna usta, ali isto tako za ovo živo biće morate da odvojite vreme za igru, šetnju i maženje.

 

Šta morate da znate pre nego što uzmete psa

 

Obavezno se raspitajte o rasi koju uzimate

Treba da znate da li će vaš ljubimac ostati zauvek mali "džepni pas" ili će izrasti u opasnu zverku, koja se možda previše linja ili mora dugo da se šeta. Nemojte da bude iznenađenja, pa da shvatite da ste uzeli prevelikog psa za stan, ili previše osetljivog psa koji ne može da spava u dvorištu. Dakle, razmotrite "uslove" koje psu možete da pružite i u skladu sa tim odaberite rasu.

 

Da li voli decu

Za slučaj da ste odlučili da kupite štene koje ćete vi od prvog dana odgajati i vaspitavati, verovatno neće biti problema što u kući imate i decu. Međutim, ukoliko uzimate psa koji je stariji i koji je prethodno možda već imao vlasnika, raspitajte se kako reaguje na decu, moguću "gnjavažu" i otimanje oko igračaka.

 

Pravila jednaka za sve 

Kao što će vama biti potrebno vreme da se prilagodite na novog člana, morate biti svesni i da je njemu potrebno da se prilagodi na vas i da će ga svako iskakanje iz koloseka zbunjivati. Zato, pre nego što pas stigne u kuću, obavezno se sa svim članovima domaćinstva dogovorite koje mesto će biti namenjeno vašem novom članu porodice.

Ukoliko vas više živi u stanu ili kući, svi bi jednako trebalo da poštujete "pravila" oko toga gde se pas hrani, gde mu stoji voda, gde mu je mesto za nuždu, ukoliko slučajno ne stignete da ga izvedete napolje, kao i gde sme da spava i da se igra.

 

Ne znaš, pitaj

Ukoliko prvi put uzimate ljubimca znajte da nije strašno ako pitate stručnjake ili prijatelje koji imaju pse za savet. Niko se naučen nije rodio, pa tako ni vi ne možete u startu da znate koliko vaš pas treba da jede, koliko često da se šeta, četka, kupa, čisti od parazita...

 

Da li sam zaista spreman za ovo?

Pas jeste neizmeran izvor radosti, ali isto tako i vi ste njegova sreća. Ukoliko ste osoba koja mnogo putuje, previše vremena provodi na poslu ili često nije kod kuće, dobro se zamislite da li treba da uzimate ljubimca. Ukoliko niste sigurni u to da ćete moći da mu posvetite dovoljno pažnje i ljubavi, možda ljubimac, bar u ovom trenutku nije pravi izbor.

Samo zamislite da vas neko ostavlja samog kod kuće po čitav dan, a kada uveče dođe, a vi ste željni šetnje ili razgovora neko vas ignoriše jer je previše umoran ili ima druge preče obaveze.

Video: Ko kaže da psi ne vole kupke: Njegovo uživanje u vodi oduševilo je milione

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari