• 2
 ≫ 

Šta je važno da znate ukoliko usvojite ljubimca sa posebnim potrebama

 ≫ 

Nesebično srce ovih životinja navešće vas da zaboravite sve njihove nedostatke, ali se nekada ne može poreći da oni postoje

  • 2
pas, labrador

Pixabay.com

Osim usvajanja potencijalnog ljubimca koje je samo po sebi veliko moralno pitanje kod ljubitelja životinja, posebno se nameće još jedna tema. Koji su to ljubimci sa posebnim potrebama i šta je važno da znate ako usvojite jednog takvog čitajte u nastavku teksta.

 

Po čemu su drugačiji ljubimci sa posebnim potrebama?

Nesebično srce ovih životinja navešće vas da zaboravite sve njihove nedostatke, ali se nekada ne može poreći da oni postoje. Kada govorimo o ljubimcima sa posebnim potrebama podrazumevamo ljubimce, prvenstveno mačke i pse jer su oni najčešći, koji imaju neku vrstu psihičkog/ neurološkog ili fizičkog nedostatka, piše portal Apetit.rs.

Ovi nedostaci mogu biti manji ili veći - do te mere da ometaju normalno funkcionisanje ljubimca i njegovo obavljanje najvažnijih fizioloških potreba. Oni takođe mogu biti urođeni ili stečeni. Mi na te životinjice gledamo kao heroje, a njihove posebne potrebe su ustvari njihove super moći.

U zavisnosti od toga u kakvom je stanju životinja, mogu joj biti potrebni i neki dodaci ili pomagala, kao što su recimo pelene ili proteze i slično.

 

Posebne odgovornosti za posebne životinjice

Kada se jednom naviknete na posebne potrebe, odnosno kako smo ranije rekli - super moći, brzo ćete ući u rutinu. Kada preuzimate brigu o jednoj ovakvoj životinji, vi ustvari preuzimate veoma važnu ulogu u njenom životu. Ona će se u mnogo situacija oslanjati na vas, i mnogo toga neće moći sama.

Briga o ovakvom ljubimcu potrazumeva veliku emotivnu, ali i finansijsku odgovornost i to je nešto što treba imati u vidu ukoliko planirate usvajanje ovakve životinje. Ukoliko je životinja već u vašem vlasništvu, na primer ukoliko ste je nasledeili, dobili  i ukoliko je to mladunac vašeg sadašnjeg ljubimaca,očekuje se da do kraja brinete o njemu, a ne da ga napustite.

Ako izumemo na kratko sve ono što oni traže, oni zasta daju nesebično i pažnju i ljubav i uvek ćete biti njihova porodica.

Usvajanje odnosno zadržavanje ljubimca sa posebnim potrebama je human i lep gest, ali i velika odgovornost. U slučaju da razmatrate usvajanje ovakvog ljubimca, savetujemo vam da ga to uradite samo ako imate dovoljno živaca, optimizma i novca da sve obaveze oko ovakve životinje iznesete.

Video: Zift, beogradski mačak koji više od slanine voli travu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari