• 0
 ≫ 

I oni znaju da uživaju, baš kao i ljudi: Zašto je dobra masaža za ljubimce

 ≫ 

Ova rutina može smanjiti stres kod životinje, sniziti povišen krvni pritisak, a ima i fizičke prednosti.

  • 0
pas i muškarac foto: pixabay.com

Kao deo naše porodice, ljubimci često uživaju u svim mogućim pravima koje to mesto donosi: dobijaju odličnu hranu, medicinsku negu, deo našeg kraveta i vreme namenjeno samo za njih. U te beneficije spada i malo masiranja. Hajde da vidimo zašto je masaža dobra za ljubimce i kako se ona može sprovoditi.

Zašto je dobra masaža za ljubimce

Masaža za ljubimce podjednako doprinosi njegovoj psihi, ali i fizičkom stanju slično kao dobra, opuštajuća masaža za ljude. Vaša mačka ili pas će uživati u ovoj rutini, ali ne samo to, masaža je blagotvorna za njegovo zdravlje, piše Apetit.rs.

Relaksacija je direktna “posledica” masaže ljubimca. Ova rutina može smanjiti stres kod životinje, sniziti povišen krvni pritisak, a ima i fizičke prednosti. Ko bi rekao da samo par minuta masaže dnevno može da ima ovoliko pozitivnih efekata?

Masaža, kao pasivna fizička aktivnost, omogučava rad mišića iako oni nisu u pokretu. Naročito pomaže u sprečavanju ukočenosti i bola, recimo kod pasa koji imaju artritis. Imajući ovo na umu, treba ponoviti i da masaža nije zamenja za adekvatnu veterinarsku negu.

Mini saveti

Kako uspešno obaviti masažu za ljubimce? Ovo nije teško uraditi kod kuće, pa čak i da niste stručnjak za masaže životinja. Kao što smo već rekli, ovo ne mora trajati dugo, ali je poželjno da bude redovno, ako ne i svakodnevno da bi se osetile pune beneficije. Evo i nekih smernica.

Započnite masažu laganim pokretima, pa malo pojačajte pritisak tek kada primetite da se ljubimcac opustio. Treba da stanete čim primetite prve znake nelagode. Sporim, kružnim pokretima masirajte ljubimca, kog možete pozvati u krilo (za manje pse i mačke) ili ga masirati na podu (za veće pse).

Nekoliko minuta je dovoljno - za mačke treba početi sa dva minuta masaže, a kod pasa je dovoljno četiri minuta. Kada se ljubimac jednom navikne na masažu možete to i produžiti.

Da li ste već isprobali ovo na vašem ljubimcu? Ako jeste, da li primećujete efekte? Pišite nam u komentarima.

Video: Za njene kandže jedan frenč, meni pakovanje za čekinje, a za ponija relaks masaža

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari