• 3
 ≫ 

Lažni odgajivači varaju ljude na Internetu: Šta treba proveriti pre kupovine ljubimca?

 ≫ 

Prevaranti donose nevolje kupcima, a najviše ispaštaju životinje

  • 3

Prodavci mladunaca u Velikoj Britaniji varaju kupce tako što im prodaju premlade životinje. Pojedini mladunci su neposredno posle rođenja izloženi teroru.

Više od polovina anketiranih veterinara u Velikoj Britaniji (54 odsto) kaže da loši uslovi u uzgajivačnicama pasa i mačaka dovode do bolesti i komplikacija. Troškovi lečenja mogu dostići cenu od 1.500 funti, a u težim slučajevima i do 5.000 funti tokom prve godine života ljubimca. Mnoge životinje su zbog zdravstvenih tegoba osuđene na eutanaziju.

Uznemirujuće informacije stižu u vreme kada britanska vlada pokreće kampanju kojom želi upozoriti nove vlasnike i sugeriše ima da detaljno provere uzgajivača pre kupovine.

Kampanja uvodi u upotrebu termin "petfished", sličan terminu "catfished" i označava osobu koja pod lažnim identitetom na Internetu obavlja prodajne i druge delatnosti. Radi se o ljudima koji varaju kupce, malteretiraju mladunce i žele da ih prodaju po paprenim cenama.

Cilj kampanje je redukovanje tražnje za životinjama koje se prodaju na Internetu. Vlada je izdala uputstva koja pomažu kupcima da utvrde poreklo uzgajivačnica. Kupci mogu saznati u kakvim uslovima žive štenci i mačići pre nego što dođu novi dom.

1. Istraživanje

Pogledajte profil prodavca i potražite njegovo ime na Internetu. Prodaja mladunaca nekoliko različitih rasa je znak za uzbunu.

štene spava u naručju Foto: Unsplash

2. Provera podataka prodavca

Pretražite na Internetu broj telefona prodavca. Ukoliko se broj nalazi na više različitih oglasa, internet sajtova i na stranicama sa različitim lokacijama i datumima, verovatno se radi o prevarantu.

3. Provera uzrasta životinje

Štenad i mačići mlađi od osam nedelja ne smeju se prodavati. Izbegnite kupovinu veoma mladih životinja

4. Provera zdravstvenih podataka

Važno je da se podaci o vakcinama, lečenju od parazita i čipovanju podudaraju na svakom dokumentu.

Ejmi Hitkot je kupila mače po imenu Marli od nepoznatog prodavca. Životinja se razbolela samo nekoliko sati posle dolaska kući. Brzo je odvela mladunče u veterinarsku stanicu, gde je saznala da mladunac ima samo četiri nedelje. Prodavac joj je rekao da je mače rođeno pre dva meseca.

- Bilo je prekasno. Veterinar mi je objasnio da mladunci od mesec teško preživljavaju, jer su prerano odvojeni od majke - kaže Ejmi za Sky news.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari