• 1
 ≫ 

Neobične navike ljubimaca: Zašto psi uriniraju u svoju činiju sa hranom, a mačke grizu ekrane?

 ≫ 

Pronašli smo objašnjenja nekih veoma neobičnih oblika ponašanja naših dragih ljubimaca

  • 1
psi i mačke Foto: Pixabay

Naši ljubimci, kako oni četvoronožni, tako i oni pernati, skloni su nekim neobičnim ritualima, koji nas ponekad mogu nasmejati, ali i zabrinuti. Ukoliko ste se zapitali zašto vaši ljubimci imaju određene navike koje ne možete da objasnite ili razumete, možda će vam pomoći sledeća pojašnjenja ponašanja kod životinja.

Papagaji: Ogledalce, ogledalce

Papagaji pokazuju puno interesovanja za svoj odraz u ogledalu, što je veoma ljubak prizor. Ono što buni jeste pojava da se papagaj umiljava svom odrazu u jednom trenutku, a da u drugom bude agresivan prema istom, u zavisnosti od veličine ogledala. Razlog takvog zbunjujućeg ponašanja jeste činjenica da papagaji ne prepoznaju svoj odraz.

Jedine ptice sposobne da prepoznaju svoj odraz u ogledalu su golubovi i svrake. Što se papagaja tiče, uprkos njihovoj znatnoj inteligenciji, nisu u stanju da prepoznaju sebe u ogledalu. Zato oni svoj odraz mogu da pomešaju sa suparnikom ili, čak, potencijalnim prijateljem.

Ukoliko papagaj nežno gricka svoj odraz, reč je o prijateljskoj naklonosti. On zamišlja da na taj način bišti drugu jedinku. S obzirom na to da preokupiranost papagaja ogledalima nije štetna, preporučljivo je da pokraj ogledala smestite postolje, stajalicu ili penjalicu za njega kako bi mogao da uživa u „društvu”.

Mačke grickaju ekrane

Ukoliko mačke prisustvuju nekom snimku na laptop računaru ili TV-u koji je njima uzbudljiv, postoji mogućnost da gricnu ekran. Iako nije rađeno konkretno istraživanje u ovom pogledu, smatra se da mačke imaju običaj da zagrizu ekran laptop računara ili TV-a, jer su uznemirene činjenicom što ne mogu da dodirnu, ili čak napadnu, ono što je prikazano na snimku, kao na primer, prizor ptica ili miševa.

Kod životinja koje su lovci, što podrazumeva i mačke, razigrano ponašanje u bliskoj je vezi sa lovačkim instinktom. Ovakvo ponašanje nije štetno po mačku, a postoji i način da se nadovežete na njega tako što ćete držati igračku ili laser u blizini TV-a, odnosno, računara, piše National Geographic.

Psi na neobičan način obeležavaju teritoriju

Naše kuce imaju običaj da ponekad izvrše malu nuždu u svojoj činiji sa hranom. Reč je o obeležavanju teritorije, bilo da je reč konkretno o činiji ili o okruženju u kom se kuca hrani. Ovaj oblik ponašanja je naročito naglašen u domaćinstvu u kom obitava nekoliko pasa.

Postoji verovatnoća i da kuca trpi bojazan ili maltretiranje drugog psa, pa zbog toga oseća potrebu da uriniranjem obeleži ono što im pripada. U ovakvim situacijama je preporučljivo da se svaka kuca hrani u zasebnom prostoru, a pomaže i primena keramičkih ili činija od nerđajućeg čelika umesto plastičnih, jer se na taj način miris psa zadržava.

Video: U svetu postoji jedno carstvo: Ovaj rakun živi sa dva psa i ima blagu krizu identiteta

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eto

    16. februar 2020. | 12:08

    Znači ja imam pametnog psa koji ne urinira nigde osim napolju i kad to hoće stane kod ullaznih vrata od stana i ako ga svi ignorisu on lupi par puta sapom o vrata i onda ide napolje da obavi nuzdu.Macka ima svoje korito sa posipom i to naravno radi kad hoce a jedino su papagaji problem jer su neuredni i prljaju sve oko svojih kaveza i ako su veliki i dovoljno komforni da ne bi morali oni to namerno rade.