• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najređe bolesti pasa: Vogt Kojanagi Harada sindrom, autoimuno oboljenje od koga pati 80 posto akita

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim akite, VKH napada američku akitu, samojeda, sibirskog haskija, staroengleskog ovčara i australijskog ovčara

  • 0
Pas Foto: Shutterstock/PintoArt

Vogt Kojanagi Harada (VKH) sindrom, poznat i kao uveodermatološki sindrom je imunološki posredovana bolest koja izaziva probleme sa očima i abnormalno izbeljivanje tkiva i dlake oko očiju, usana, nosa, ponekad i drugih delova tela psa. Zaslužni za otkriće i naziv ovog veoma retkog imunog problema pasa su naučnici Vogt, Kojanagi i Harada.

U 80 posto slučajeva VKH sindrom se javlja kod rase akita, češće kod mužjaka. Klinički znaci bolesti ponekad se manifestuju nakon iznenadnog stresnog perioda. Ako je imuni sistem tela prekomerno aktivan, on šalje T-ćelije (bela krvna zrnca) da napadnu melanocite. Međutim, T-ćelije obično počinju da napadaju oči psa, a zatim utiču na pigmentaciju kože i dlake. Za razliku od ljudi sa VKH, psi ne doživljavaju meningitis ili gluvoću. Bolest obično nije opasna po život psa, ali ako se ne leči, može izazvati bolove i slepilo.

PAs Foto: Shutterstock/Nick Alias

Osim akite inu, Vogt Kojanagi Harada simptom se može javiti kod američke akite, samojeda, sibirskog haskija, staroengleskog ovčara i australijskog ovčara.

Na pojavu ovog autoimunog oboljenja ukazuju sledeći znaci: zapaljenje očiju (uveitis), krvave oči, osetljivost na svetlost, izbeljivanje dlake, kože, nosa, usana, noktiju, jastučića i skrotuma. Sekundarni glaukom, katarakta ili odvajanje mrežnjače mogu izazvati bol, ispupčenost očiju, zamućenje rožnjače i slepilo.

Smatra se da je VKH autoimuna bolest, što znači da imuni sistem tela napada sopstvene ćelije. Bolest je nasledna, ali pojedini istraživači veruju da može da se razvije i posle virusne infekcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovakvo dobro jutro ne biste poželeli ni najgorem neprijatelju: Pas joj se ispovraćao po laptopu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari