• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za pse upozorava: Ove četiri rase podložne su ozbiljnim srčanim bolestima i iznenadnoj smrti

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni britanski veterinar ističe koji znaci prethode nagloj pojavi zdravstvenih problema i fatalnim posledicama

  • 0
Doberman Foto: Shutterstock/everydoghasastory

Britanski stručnjak za pse objavio je upozorenje i ukazao vlasnicima na četiri rase podložnije ozbiljnim oboljenjima koje su u opasnosti od iznenadne smrti.

Poznati veterinar Ben je na TikTok-u podelio je video o rasama osetljivim na srčane probleme.

Osim toga, on je istakao najvažnije znake na koje treba obratiti pažnju kako bi se sprečio nagli i obično fatalan zastoj srca.

@ben.the.vet Here are 4 dog breeds at elevated risk of heart disease #learnontiktok #dogsoftiktok #veterinary #heartdisease #benthevet #fyp ♬ Waiting For Heartache - BLVKSHP

Ovo saopštenje vlasnici pasa trebalo bi najozbiljnije da shvate, jer neka opasna zdravstvena stanja ne pokazuju simptome.

Doberman Foto: Shutterstock/Mariafedorova

Veterinar Ben je objasnio za Thesun da više od 58 odsto dobermana starijih od sedam godina može da oboli od dilatirane kardiomiopatije. Ovo je bolest u kojoj mišić u srčanom zidu počinje da slabi što dovodi do srčane insuficijencije, ali i visokog rizika od aritmije i iznenadne smrti. Nažalost, dobermani ne pokazuju znake oboljenja i mogu jednostavno da padnu mrtvi.

Zato Ben poziva vlasnike ove rase da pse nabave od odgovornog uzgajivača i redovno kontrolišu zdravlje životinje kako bi na vreme otkrili potencijalne zdravstvene probleme.

Bokser Foto: Shutterstock/bigandt.com

Bokser je još jedna rasa koja pati od nekoliko različitih srčanih oboljenja i posebno je sklon subaortnoj stenozi, odnosno suženju otvora aorte. Većina boksera ima manje tegobe, ali u slučaju otkrivanja ovog oboljenja i u teškim slučajevima, mogu kolabirati tokom aktivnosti, pa čak i uginuti. Veterinar kaže da bokseri mogu patiti od dilatirane kardiomiopatije, istog stanja koje pogađa dobermane.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa Foto: Shutterstock

Britanski veterinar otkrio je i ozbiljna stanja koja se viđaju kod gotovo 90 posto kavalirskih španijela kralja Čarlsa: do njihove 10. godine ovi psi mogu da obole od mitralne valvule, stanja koje se isprva manifestuje šumom na srcu, ali može da se razvije u srčanu insuficijenciju, kašalj i abnormalnost u disanju što je nažalost uzrok smrti mnogih pasa ove rase.

Zlatni retriver Foto: Shutterstock/Vinicius Florio

Više od trećine pasa sa ovim retkim srčanim oboljenjem bili su i zlatni retriveri, dodaje Ben koji napominje da ljubimci nisu bili izloženi genetskom riziku od određenog srčanog problema, ali će verovatno razviti stanje poznato kao perikardni izliv: ono uključuje nakupljanje tečnosti oko srca i postepeno ga sprečava da efikasno pumpa krv po telu. Ovaj problem manifestuje se slabljenjem psa koji naposletku može samo da kolabira i da se sruši. Veterinar je otkrio da je imao samo dva slučaja sa ovim stanjem i da su oba pacijenta bili zlatni retriveri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lajali su u nadi da će im neko pomoći: Psi visili sa ivice iznad zaleđenog jezera

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari