• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže leto, a sa njim i plodovi koje psi vole da pojedu: Šta znate o toksičnosti voćnih koštica i semenki

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovim delovima pojedinih voćki nalazi se amigdala - bela, kristalna supstanca koja se u telu pretvara u vodonik cijanid i izaziva trovanje

  • 0
Psi i voće Foto: Shutterstock/Roman Arbuzov

Dolazak leta vlasnicima kućnih ljubimaca znači povećanu potrošnju vode i namirnica koje su zadužene za osvežavanje i hidriranje životinja. Mnogi psi vole da se zaslade voćem, ali vlasnici moraju da znaju koje vrste voća treba da ponude ljubimcu, a koje ne smeju ni da im pokažu.

Osim pojedinih voćki koje psi ne smeju da jedu, u nekim plodovima kriju se semenke i koštice koje mogu ozbiljno da im naškode. Zato svaki vlasnik treba da zna sa kojih vrsta voća mora da ukloni semenke i koštice i tako onemogući iznenadno gušenje ili trovanje psa.

Semenke pojedinih vrsta voća, u zavisnosti od veličine i oblika, pa čak i najsitnije, mogu zastati u grlu psa ili izazvati opstrukciju creva. Takođe, u zavisnosti od vrste voća, neke semenke sadrže toksične supstance koje izazivaju povraćanje, dijareju i druge ozbiljne tegobe kod psa.

Koje semenke iz voća pas ne sme da pojedea?

1. Koštica i semenka breskve

Juli i avgust su poznati meseci breskve koju obožavaju i vlasnici i njihovi psi. Kad psu dajete breskvu, prethodno uklonite košticu sa semenkom! Na taj način ćete sprečiti opstrukciju creva i tegobe poput čestog povraćanja, gubitka apetita, malaksalosti i druge teške simptome, čak i smrt.

Psi i voće Foto: Shutterstock/Marina Martinez

2. Koštica trešnje

Koštica trešnje manja je od breskvine koštice, ali isto tako može da izazove opstrukciju creva. Osim toga, u košticama trešnje nalazi se sastojak amigdala, bela, kristalna supstanca koja se u telu pretvara u visokotoksičan vodonik cijanid i izaziva trovanje. To je razlog zbog koga psu ne treba davati trešnje sa košticama.

Psi i voće Foto: Shutterstock/Ellina Balioz

3. Semenke japanske jabuke

Japanska jabuka je slatka i ukusna i psi mogu slobodno da je jedu, jer je bogata mineralima, vitaminima i drugim hranljivim materijama. Ali, semenke ovog voća treba ukloniti, jer mogu da izazove opstrukciju creva, pa čak i gušenje.

Savet: ako vaš pas pojede semenke nekog voća, pažljivo ga pratite dan ili dva. U slučaju pojave bilo kakvih promena, odmah ga vodite u dežurnu veterinarsku kliniku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari