• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova glavobolja vlasnika pasa: Ove rase imaju predispoziciju da obole od raka, tvrdi najnovija studija

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prevencija i rano otkrivanje bolesti ključno je za zdravlje ljubimca, ali rezultati poslednjih genetskih istraživanja sugerišu da vlasnik može unapred znati da je njegov ljubimac pod rizikom od dobijanja kancera

  • 1
Rase pasa sklone kanceru Pomeranac Foto: Shutterstock/Jagodka

Prevencija i rano otkrivanje bolesti, pa i onih najtežih, ključni su u borbi za zdravlje čoveka, a isto važi i za kućne ljubimce. Osim toga, uravnotežena ishrana, svakodnevna aktivnost i redovne veterinarske kontrole mogu da pomognu da vaš četvoronožac bude zdrav.

Ali, šta ako vlasnik može unapred da sazna da je njegov pas skloniji obolevanju od kancera?

Prema novoj studiji, objavljenoj u Royal Society Open Science, postoji jaka povezanost između veličine psa i verovatnoće da dobije rak.

Studija je proučavala pse veličine od "čivave do mastifa ili nemačke doge", izjavio je Leonard Nani, glavni autor studije i evolucioni biolog sa Univerziteta Kalifornije u Riversajdu.

Uprkos onome u šta se godinama verovalo, ispostavilo se da su veći psi ipak pod manjim rizikom od kancera jer imaju kraći životni vek, u poređenju sa manjim psima koji obično žive duže. Sa starošću psa se pojavljuje više faktora rizika po zdravlje i oslabljen imuni sistem.

Psi poput nemačkih ovčara, zlatnih retrivera i labradora smatraju se velikim rasama i obično žive od osam do 12 godina. Nasuprot njima, istraživanja pokazuju da rase srednje veličine — francuski buldozi, pudle i koker španijeli — i manje rase pasa — čivave, pomeranci i terijeri — imaju veći rizik od stvaranja kancera, jer žive duže. Srednje rase mogu da žive od 10 do 13 godina, dok mali psi imaju životni vek duži od 15 godina.

Međutim, dok su sprovodili istraživanje, Nani i njegov tim su takođe saznali da su određene rase, bez obzira na veličinu, sklonije specifičnim vrstama raka.

Terijeri, posebno škotski terijer, pod većim su rizikom od pojave raka mokraćne bešike. Ravnodlaki retriveri često razvijaju redak kancer sarkom koji se nalazi u kostima i mekim tkivima.

Ali pre nego što zakažete pregled kod veterinara, treba da znate da verovatnoća da vaš mali pas dobijer kancer nije pravilo. Rezultati nove studije samo će pomoći naučnicima i stručnjacima za životinje da bolje analiziraju rase pasa i kako je njihova genetika povezana sa razvojem ove opake bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari