• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dah štenaca prijatno miriše, ali se s vremenom "pokvari" i postane neprijatan: Zašto se to dešava?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sladak miris iz usta malog psa je znak dobrog zdravlja, a vlasnici u njemu mogu da uživaju sve dok njihov četvoronožac ne "pređe" na čvrstu hranu

  • 0
Štenci Foto: Shutterstock//Anurak Pongpatimet

Sladak dah štenaca se ili apsolutno voli, ili se uopšte ne podnosi: treća opcija ne postoji.

Zašto dah šteneta ima sladak miris?

Za razliku od daha odraslih pasa, koji nas ponekad primora da okrenemo glavu, štencima iz usta dopire slatka aroma. Vlasnici toliko vole taj miris da su neke pet kompanije kreirale sveće koje ispuštaju "miris daha štenaca" i parfeme "štenetov dah".

Bez obzira na to šta mislite o ovome, prijatan dah šteneta je znak dobrog zdravlja.

Ukoliko se on promeni i poprimi neprijatan ili užegao miris, to je signal da se u njegovim ustima (ili dublje) nešto dešava.

Zašto dah štenaca ima prijatan miris?

Misterija koju je stvorio prijatan dah štenaca nije sasvim razotkrivena, ali postoji nekoliko teorija o tome šta stvara taj njihov zaštitni znak.

Majčino mleko: štenci sisaju umesto da jedu hranu za pse koja ne miriše sjajno. Mleko ima sladak miris zbog čega i dah malog psa lepo miriše!

Štenci Foto: Shutterstock/Kristina Bessolova

Besprekorno stanje usta: dah pasa veterana nije prijatan zbog lošeg stanja u njihovim ustima. Na zubima često ostaju delići hrane, nakuplja se plak i kamenac, a bakterije koje izazivaju loš zadah bujaju, pretvarajući usta vašeg psa u pravi kontejner. Ovo se s vremenom pogoršava ukoliko nema odgovarajuće nege zuba. Štenci, međutim, počinju tako što u njihovim ustima ne ostaje ništa sem "krpica" mleka. Njihova usta su čistija, zdravija i nemaju miris sve dok ne pređu na čvrstu hranu.

Gasovi u stomaku: neki veterinari smatraju da se digestivni enzimi u stomaku šteneta razlažu u gas koji se vraća u njegov jednjak, stvarajući slatki dah. Zvuči pomalo čudno, ali hajde da im poverujemo!

Štenci Foto: Shutterstock/Pixel shot

Koliko dugo dah šteneta ostaje prijatan?

Štene ima prijatan dah do oko 6 meseci starosti, ali se potom sve menja.

Do 6 meseci, štenci su sisali majčino mleko i izgubili većinu čistih mlečnih zubića, a onda su počeli da jedu čvrstu hranu. Jednom kad pređu na nju, na zubima počinju da im se skupljaju ostaci. Plak se taloži, a bakterije stvaraju udoban dom u uglovima i pukotinama usta psa. Sve ovo postavlja osnov za ranu parodontalnu bolest, uključujući neprijatan dah. Bez odgovarajuće nege, s vremenom će se sve pogoršati.

Štenci Foto: Shutterstock/Anurak Pongpatimet

Kako da dah vašeg psa uvek bude prijatan

Psa vodite na stomatološke kontrole: veterinar treba da pregleda zube vašeg psa najmanje jednom godišnje, kako bi ustanovio stanje zuba i eventualno odredio stepen bolesti, uz profesionalne savete o čišćenju ziba.

Neprijatan dah iz usta psa je znak bujanja bakterija, nakupljanja plaka i moguće infekcije. Ako vidite žute, smeđe ili crne promene na zubima psa, vreme je za posetu veterinaru. Zubni kamenac (tamnije smeđe boje) je znatno tvrđi od plaka i može se ukloniti samo tokom profesionalnog čišćenja zuba. Ako se plak i kamenac ne leče, oni će dovesti do naprednijih stadijuma bolesti zuba.

Čišćenje zuba se radi bezbedno pod anestezijom i jedini je način da se ukloni nataloženi kamenac, da se temeljno očiste linije desni i otkriju i leče svi problemi.

Četkajte zube psu specijalnom pastom, jer i ljubimac može da oboli od zubnih bolesti.

Ponudite psu žvakalice za zube i obezbedite dosta igračaka koje može da grize, jer one uklanjaju ostatke hrane i plak koji izazivaju loš zadah. Na tržištu higijenskih pet proizvoda postoje i maramice, gelovi i sprejevi kao pomoćna sredstva za oralnu negu vašeg psa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari