• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan od najslađih pasa današnjice krije uznemirujuću tajnu: Šta o njoj kaže čovek koji je izmislio rasu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Labradudl je stvoren na molbu vlasničkog para koji je želeo psa vodiča za slepu ženu i ujedno hipoalergenog ljubimca za alergičnog supruga

  • 0
Labradudl Foto: Shutterstock/Thomas Roell

Zahvaljujući svojim preslatkim kovrdžama i "žalosnom" pogledu, labradudl je jedna od omiljenih rasa pasa na svetu, ali je istina o njemu pomalo gorka: čak i čovek koji je osmislio rasu, ukrštajući labradora sa pudlom 80-ih godina 20. veka, na kraju je zažalio.

"Otvorio sam Pandorinu kutiju", izjavio je Voli Konron 2014. godine i dodao da se rasa enormno uzgaja zbog novca, iako ovaj pas ima dosta zdravstvenih problema, a mnogi od njih su jednostavno ludi, prenosi Nypost.

Prvobitno je Konronova želja da stvori labradudla proizašla iz molbe vlasničkog para koji je želeo psa vodiča za slepu ženu i ujedno hipoalergenog ljubimca za alergičnog muža. Kada je "čarobni" pas stigao na svet, to se pročulo i svi su ga poželeli. Postojao je samo jedan problem: labradudl ne "ispadne" isti svaki put, njegov izgled, kvalitet dlake i ponašanje ne mogu se predvideti, a neke od jedinki nisu hipoalergene.

Čistokrvni psi ukršteni sa drugim rasnim rasima osvajaju svet poslednjih 20 godina, ali cena koju plaćaju vlasnici ovih pasa daleko premašuje njihovu vrednost na kinološkom tržištu koja se kreće i po više hiljada dolara. Enormna potražnja za ovim psima stvorila je ilegalno tržište u kome se labradudli štancuju i prodaju na sastancima za razmenu ljubimaca, na internetu i u maloprodajnim prodavnicama koje često kupuju ove pse od nerenomiranih uzgajivača, a stručnjaci za dobrobit životinja ovo nazivaju "visokom cenom za slatkoću“.

Cena uzgoja labradudla je čudna kad se u obzir uzmu minijaturni psi - jorkiji, pomeranci i čivave – koji se najčešće viđaju u torbicama vlasnika i poznatih ličnosti i nastaju razmnožavanjem minijaturnih rasa pasa koji se međusobno ukrštaju. Takvi psi su obično najmanje zdravi u leglu, a takve zdravstvene tegobe se prenose genetski. Majke ovih minijatura najčešće uginu na porođaju. Većina odgovornih uzgajivača odbija da se upusti u ovakve poslove, pa većina pasa stiže iz Južne Koreje.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije ostao "imun" na čari posebno ukrštenih rasa: krajem 2016. Putin je dobio tri šteneta genetski modifikovanog belgijskog malinoe koji su napravljeni da budu jači i spremniji od običnih pasa, sa najsavremenijim njuškama za otkrivanje droge i eksploziva. Ali, ovi "super ratni psi" pokazali su dosta nedostataka: uprkos tome što su klonirani od psa sa fantastičnim osobinama u najpoznatijoj laboratoriji u Seulu, pali su na testovima obuke i poslušnosti, nisu mogli da shvate ruske komande (razumeli su samo korejski) i nisu mogli da se prilagode nemilosrdnoj sibirskoj hladnoći, pa su premešteni na posao čuvara u zatvoru.

Labradudl Foto: Shutterstock/Kaylee-Jessica Rose

Čistokrvne rase pasa mogu da pate od zdravstvenih problema, a francuski buldog jedan je od najistaknutijih primera. Njegov sve spljošteniji nos otežava mu disanje, a njegovo izobličeno telo ukazuje na to da mu je prirodno parenje onemogućeno, pa se ova rasa veštački oplođava. Kada dođe vreme za koćenje, majka se podrvgava carskom rezu, jer su čak i glavice beba francuskih buldoga prevelike za prirodan porođaj.

U pokušaju da se zaustavi uzgajivačko ludilo, budućim vlasnicima se savetuje da udome pse iz azila.

Ali, šta da radi neko ko želi baš labradudla, goldendudla, pugla ili maltipua? Onda barem treba poslušati sledeće savete: nikada ne kupujte psa koji može da stane u šolju za čaj i pronađite renomiranog i odgovornog odgajivača. Ovi uzgajivači ne prodaju pse preko interneta (iako ih oglašavaju na mrežama). Nemojte se dogovarati da se na nekom parkingu nađete sa odgajivačem kako biste preuzeli psa. Odgovorni odgajivač uzgaja jednu eventualno dve rase pasa, ne nekoliko njih i nema uvek dostupne pse jer nema više legala, pa ćete možda morati da sačekate jedno. Odgajivač treba da vam dopusti da dođete i pogledate leglo i što je možda najbolje da dobijete preporuke od prethodnih kupaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Okršaj na stepenicama: "Kradem brzo i nosim ćebe sa sobom"

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari