• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pas sa titulom vojvode: Energičan i aktivan, obožava duge šetnje, džoging i planinarenje sa vlasnikom

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gordon seter, pas isključivo u sjajnoj crnoj boji, stvoren je u odgajivačnici engleskog plemića Aleksandra Gordona

  • 0
Gordon seter Foto: Pixabay

Gordon seter je sportski pas srednje veličine, poreklom iz Škotske: ima svilenkastu dvostruku dlaku srednje dužine isključivo u sjajnoj crnoj boji sa žućkastim oznakama. Uši, grudi, stomak, noge i rep gordon setera prekriveni su "perjanicama", a na njušci i grlu, potkolenicama, obrvama i zadnjem delu tela ima paleže.

Duga dlaka služila je gordon seteru kao zaštita od vremenskih prilika i terena dok je služio kao pratilac u lovu u Škotskoj.

Današnji gordon seteri su i dalje prirodni sportisti i veoma su odani vlasnicima. Potrebno im mnogo prostora za svakodnevnu fizičku aktivnost, pa nisu pravi izbor za vlasnike koji žive u stanovima ili kućama bez dvorišta.

FCI standard rase gordon setera kaže da je visina grebena mužjaka 66 cm, a ženke 62 cm, dok je životni vek gordon setera od 12 do 13 godina.

Istorija i osobine gordon setera

Preci gordona setera mogu se pratiti do početka 17. veka, ali je rasa počela da se oblikuje tokom 19. veka, u Škotskoj i širom Engleske, gde su ljudi želeli psa za lov na ptice koji bi mirno i tiho ležao kada bi pronašao plen. Pojavile su se različite rase setera, pri čemu je gordon bio najteži u grupi, pogodan za neravni pejzaž u Škotskoj.

Gordon seter Foto: Pixabay

Aleksandar Gordon, četvrti vojvoda od Gordona, uzgajao je crno-smeđe setere u odgajivačnicama zamka Gordon. Ovi psi su u početku ličili na engleskog setera, ali je ukrštanje sa drugim rasama, uključujući crne škotske ovčare sa paležima, krvoslednike, crne poentere i crne setere, uticalo na stvaranje modernog gordon setera.

Gordon seter je prijateljski nastojen pas, lojalan i željan da udovolji vlasniku. Pametan je i radan, sa visokim nivoom energije zbog koje mu je potrebno mnogo svakodnevne aktivnosti.

Aktivnost i obuka gordon setera

Budite sigurni da ćete imati vremena da svakog dana posvetite svom gordonu najmanje po dva sata aktivnosti. Ovo je atletski pas kome je vežba neophodna, uz redovno češljanje svilenkaste dlake. Gordon seter treba da se obučava i socijalizuje od najranijeg uzrasta.

Gordon seter Foto: Pixabay

Ovaj pas je stvoren da trči i vežba, a biće veoma zadovoljan ako ga prihvatite kao kompanjona u dugim šetnjama, džogiranju, planinarenju, biciklizmu. Sportovi sa psima takođe će mu pružiti mentalne izazove i obilje fizičke aktivnosti.

Gordon seter je najzadovoljniji životom u kući sa dvorištem, jer mu je neophodno svakodnevno istrčavanje. Uvek treba da bude na povocu ili u ograđenom prostoru kada je na otvorenom. On ima veliki nagon za plenom i može ignorisati vaše napore da opozovete ako ugleda nešto što će mu se učiniti kao plen.

Gordon seter je poznat kao ljubimac koji razvija anksioznost odvajanja i potrebna mu je vlasnikova pažnja i prisustvo, pa ga ne treba dugo ostavljati samog, bilo u zatvorenom prostoru ili napolju.

Obuka i socijalizacija gordon setera treba da počnu dok je on sasvim mali, kako bi na vreme naučio osnovne komande i bio poslušan i vaspitan. Ova rasa obično dobro reaguje na obuku, uz nagrade i poslastice. Gordon seter treba da upozna različite ljude i druge pse od malih nogu, što će mu pomoći da prevaziđe rezervisanost prema nepoznatim ljudima. Rasa je umereno dobra sa drugim psima, ali manje kućne ljubimce može shvatiti kao plen.

Gordon seter Foto: Pixabay

Nega, ishrana i zdravlje gordon setera

Četkajte dlaku svog setra najmanje jednom ili dva puta nedeljno da biste uklonili mrtvu dlaku i sprečili zapetljavanje. Obratite posebnu pažnju na područja sa perjanicama. Očekujte periode jačeg linjanja u proleće i jesen. Kupajte psa otprilike jednom mesečno, u zavisnosti od toga koliko se isprlja. Nega noktiju i ušiju se podrazumeva, uz higijenu zuba.

Gordon seter treba da se hrani uravnoteženim obrocima, podeljenim u više obroka, i na raspolaganju uvek treba da mu bude čista, sveža voda.

Ovo je zdrava rasa, ali je sklona naslednim zdravstvenim problemima, u vidu nadimanja, displazije kuka i lakta i problemima sa vidom.

(Thesprucepets/KSRS/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad se lovački pas maskira u blatu, ni rođeni vlasnici ne mogu da ga prepoznaju

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari