• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Želite "džepnog" prijatelja i psa za torbu koji ume i da zalaje: Biver terijer je vaš budući kućni ljubimac

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je pravi patuljak trobojne dugačke svilenkaste dlake, inteligentan, druželjubiv, aktivan i razigran, privržen i dugovečan

  • 0
Biver terijer Foto: Shutterstock/Dominique Bradette

Biver terijer je "pas igračka", patuljasta rasa trobojne, duge, svilenkaste dlake i repa nalik peruški. Relativno nova rasa, poreklom iz Nemačke, biver terijer je potomak jorkširskog terijera, sa nadimkom "biver" (dabar") u nazivu. Ovaj pas ima veliko srce i omiljen je zato što je zabavan, lojalan i prijateljski raspoložen. Biver terijer je dobar porodični ljubimac i odličan je izbor za vlasnike početnike. Ovaj pas ume da bude šaljiv, sportista i dobar prijatelj vlasniku.

Visina biver terijera je 15 do 28 cm, a njegova težina je 1, 8 do 3, 6 kg, dok mu je životni vek poprilično dug i traje od 14 do 16 godina. Dlaka bivera je duga, svilenkasta i nema poddlaku, u plavo/crnoj, zlatno/smeđoj ili beloj boji. Odan, druželjubiv, privržen, razigran i inteligentan, biver terijer je hipoalergena rasa.

Osobine biver terijera

Mali rastom, biver terijer je pas sa karakterom jačim i većim od mnogih krupnijih rasa. Prijateljski raspoložen, pametan i bezbrižan, preslatki biver je divan prijatelj u porodici, ponekad veoma vezan za vlasnika i druge članove, dobro se slaže sa ljudima i drugim kućnim ljubimcima, želi da voli svakog i da svi vole njega. U domaćinstvima sa decom, on je izuzetan prijatelj mališanima pod uslovom da znaju s njim da postupaju nežno i s poštovanjem.

Biver terijer je srećan sve dok može da provodi vreme sa vlasnicima, u igri i druženju. Obično laje ako primeti stranca, ispunjavajući svoju dužnost psa zaštitnika, pa makar bio džepne veličine. Nemojte dopustiti da se previše dosađuje, jer će početi da uništava nameštaj u domu.

Biver terijer Foto: Shutterstock/Pavel1964

Istorija biver terijera

Biver terijer je nastao 1984. godine u Nemačkoj, dolaskom na svet trobojnog šteneta Schneeflockchen von Friedheck, u odgajivačnici jorkširskih terijera Vernera i Gertrude Biver. Rasa je zvanično debitovala 1986. godine i brzo je stekla popularnost, koja je bila tolika da je poznata nemačka pevačica šlagera Margot Eskens, koja je kupila dva biver terijera, predložila da se u njegovo ime doda "a la Pom Pon" ("kićanka") zbog dugačkog, visoko podignutog repa.

Nakon što je nemački kinološki klub izjavio da biver terijer "nije pas za uzgoj", poštovaoci rase su odlučili da rasu dalje razvijaju i pronađu klub koji će ih prihvatiti, što su i uspeli 1988. godine. Biver terijer je stigao u Ameriku 2002. godine i stekao mnogo obožavatelja, što je rezultiralo stvaranjem Biver terijer kluba Amerike 2006. godine. već naredne godine, članovi BTCA zatražili su da veterinari pregledaju uzorke krvi biver terijera kako bi ustanovio da li je rasa čistokrvna. Na njihovo iznenađenje, otkriveno je da biver terijer nije varijetet jorkija, već njegova posebna rasa. Ovo je bio prvi put da je DNK testiranjem utvrđen čistokrvni pas. Biver terijer je potom postao 197. rasa koju je Američki kinološki klub priznao 2021. godine.

Biver terijer Foto: Shutterstock/Dominique Bradette

Aktivnost, obuka i nega biver terijera

Sve rase pasa traže aktivnost i mentalnu stimulaciju da bi ostali srećni i zdravi. Biver je terijer koji je prirodno inteligentan atletski pas koji uživa u učenju i vežbama. Što se tiče nege, biver može da bude zahtevan u zavisnosti od dužine dlake. Smatra se hipoalergenim i ne linja se mnogo, što ga čini odličnim izborom za alergične vlasnike.

Koliko god voli da leži u krilu, biver uživa i u aktivnostima: oko 30-45 minuta dnevne vežbe je idealni tajming ovih pasa. Šetnje na povocu, igre donošenja u ograđenom dvorištu ili vežbanje agilnosti, samo su neki primeri zabavnih aktivnosti za bivera. On voli da se igra u svakom prostoru, pa i zatvorenom, gde će se zabavljati sa omiljenim igračkama, rešavati zagonetke ili juriti za teniskom lopticom.

Biver terijer nema poddlaku i možete ga negovati kod kuće. Ako želite da ima dugačke pramenove, koje ćete vezivati u ljupke repiće, češljajte ih svakodnevno kako biste sprečili zapetljavanje. Neki vlasnici će ošišati bivera, kako ne bi morali da posvete mnogo vremena češljanju, ali je onda neophodno redovno šišanje psa. Osim češljanja, biver traži i kupanje, dva puta mesečno, negu zuba i uklanjanje sluzi iz očiju. Biveru je potrebno skraćivati nokte i sređivati dlaku na područjima kao što su jastučići na šapama, oko ušiju i oko leđa.

Biver terijer je pametan pas koji instinktivno voli da istražuje i lovi, a ponekad pokazuje tvrdoglavost. Najvažnije je obučiti ga gde treba da obavlja nuždu, a potom i osnovnim komandama, uz tehniku hodanja na povocu. Kad dobije potrebne vakcine, trebalo bi da pohađa časove poslušnosti da bi se uspešno socijalizovao: bivera je lako obučavati.

Biver terijer Foto: Shutterstock/Pavel1964

Zdravstveni problemi i ishrana biver terijera

Biver terijer je novija i relativno zdrava rasa, a potencijalni nasledni zdravstveni problemi koji mogu da se pojave su: osetljivost sistema za varenje, kolaps traheje, kamenje u bešici, luksacija patele, hipoglikemija i

Legg-Calve-Perthesov sindrom (aseptična nekroza glave bedrene kosti). Pre nego što kupite štene bivera, obavezno tražite od uzgajivača dokaz o odsustvu predispozicije na očne bolesti.

Bivera treba hraniti visokokvalitetnom, dobro izbalansiranom hranom za pse koja je prikladna za uzrast: kad dostigne uzrast odraslog psa, možete ga hraniti 2-3 puta dnevno.

Ako sumnjate da vaš pas ima osetljiv sistem za varenje, konsultujte se sa veterinarom o vrsti hrane kojom ćete hraniti psa. Poslastice ograničite na oko 10 procenata dnevnih kalorija ukupnih obroka. Čista, sveža voda uvek treba da bude dostupna vašem biveru.

(Thesprucepets/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pas spava vlasniku na glavi: Kako izgleda noć kada je ljubimac provede u vašem krevetu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari