• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kad prolazite pored ovih 9 rasa pasa, najčešće zapušite nos: Njihove uši i koža su rezervoari lošeg mirisa

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Aljkavost vlasnika u pogledu nege ljubimca, loše stanje kože i neadekvatna ishrana izazivaju jak i neprijatan miris nekih pasa

  • 0
Labrador Foto: Pixabay/Republica

Kada pomislite na psa, na pamet vam padaju prijateljsko mahanje repom, radost igre donošenja i bezuslovna ljubav umotana u krzno. Međutim, postoji manje prijatna strana posedovanja psa - njegov jak, oštar i neprijatan miris!

Prema istraživanjima o prirodnom mirisu psa, on može da bude veoma neprijatan, posebno kada živi u zatvorenom prostoru. Međutim, loša nega, stanje kože i ishrana dovode do još jačih i neprijatnijih mirisa kod nekih rasa pasa.

Svi psi imaju jedinstveni miris, ali postoje određene rase čija je reputacija određena baš telesnim "zadahom".

Kojih 9 rasa pasa imaju najneprijatniji miris tela?

1. Baset

Rase pasa sa naborima Baset Foto: Pixabay

Baset, prepoznatljiv po dugim visećim ušima i duboko usađenim očima, ima oštar i jak miris. Njegove uši zadržavaju vlagu i bakterije, što je najpogodnija sredina za razvijanje neprijatnog mirisa. I njegova dlaka je masna, pa skuplja i zadržava mirise.

2. Bernardinac

Najbalavije rase pasa Bernardinac Foto: Pixabay

Nežni divovi psećeg sveta, bernardinci imaju gustu dlaku koja zadržava prljavštinu i ulja, koja s vremenom sve neprijatnije mirišu, osim ako ih hvlasnik ne neguju redovno i temeljno.

3. Engleski buldog

Engleski buldog Engleski buldog Foto: Pixabay

Ne dozvolite da vas bore i simpatično lice ovog psa zavaraju - engleski buldozi mogu prilično gadno da mirišu. Slatke "rolnice" i nabori na njihovoj koži često su leglo bakterija, pogotovo kvaščevih, ako se ne čiste redovno, što dovodi do karakterističnog mirisa.

4. Bokser

Bokser Foto: Shutterstock/bigandt.com

Bokseri su puni energije, ljubavi i, nažalost, neprijatnog mirisa. Deluje da njihova kratka dlaka ne zahteva održavanje, ali ova rasa ima prilično jak miris ako se njihova prirodna ulja nakupljaju na krznu. Da bi sprečili da bokser postane smrdljiv, vlasnici moraju da ga redovno neguju.

5. Koker španijel

Koker Španijel Foto: Pixabay

Prelepi i elegantni koker španijel sa dugim ušima je još jedna rasa poznata po lošem mirisu. Njegove šarmantne uši ne dozvoljavaju vazduhu da dobro cirkuliše, pa su sklone infekciji i nakupljanju voska i prljavštine, što dovodi do tipičnog mirisa neprijatne arome.

6. Šar pej

Šar pej Foto: Shutterstock

Šar pej jedinstven je po naboranoj koži koja je prava "smrdljiva" zamka, jer zadržava vlagu i u naborima se razmnožavaju bakterije. Dlaka šar peja proizvodi ulja koja odbijaju bakterije, ali i razvijaju neprijatan miris ako se ne održavaju redovno.

7. Mastif

Pas i pioderma Foto: Shutterstock

Mastif je ogroman pas prepun nabora u kojima se nažalost zadržavaju vlaga i prljavština. Više kože na telu psa znači prostora za probleme koji izazivaju neugodne mirise, a ovaj pas poznat je i po tome što mnogo balavi.

8. Labrador retriver

Labrador retriver Foto: Shutterstock/Srdjan Randjelovic

Omiljen pas širom sveta, poznat po prijateljskoj prirodi i svestranosti, ali i po jakom mirisu. Njegov vodootporni dvostruki dlačni prekrivač je odličan za plivanje, ali savršen za zadržavanje ulja koje će "vonjati" ako se ne ispere.

Labrador, kao i svaka druga rasa, zahteva odgovarajuću negu kako ne bi neprijatno mirisao.

9. Pas Svetog Huberta

Pas svetog Huberta Foto: Shutterstock

Poznat i kao Šerlok Holms među psima, sa izuzetnom sposobnošću praćenja mirisa, ovaj pas ima opuštenu kožu i dugačke uši koje nisu samo za pokazivanje. One pomažu da se čestice mirisa šire prema nosu, što je sjajno za praćenje, ali zadržavaju mnogo mirisa na koje nailaze.

Svim ovim psima potrebno je redovno negovanje i čišćenje ušiju da bi ostali ne samo zdravi, već i da bi izbegli reputaciju pasa koji su za izbegavanje.

(Thenatureofhome/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Džinovski, "božanski" pas: Da li je ovo najveća rasa na svetu ali i najskuplja?

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari