• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zelenooki ljudi su malobrojni u svetu, a šta je sa psima: Ovo su 10 najpopularnijih rasa pasa zelenih očiju

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Samo dva procenta ljudske populacije ima zelene oči, a ova zapanjujuća i najređa boja očiju na svetu nije mimoišla ni pse

  • 0
Pas sa zelenim očima Foto: Shutterstock/Anamaria Mejia

Oči psa mogu biti čokoladno braon, tamne, bebi plave, žute, boje lešnika... ali najzanimljiviji (i najređi) od svih su psi sa zelenim očima. Oči boje smaragda do onih u nijansi žada su neuobičajene, jer je nijansa recesivna osobina: psu su potrebne dve kopije gena da bi imao zelene oči, dok je za smeđe oči potreban samo jedan specifičan gen.

Popularnih 10 rasa pasa zelenih očiju sa liste koju donosimo često imaju još jednu zajedničku osobinu: jetreno ili čokoladnosmeđe krzno i nos iste boje, umesto crne.

To se dešava, jer su geni za boju očiju i krzna povezani.

Vlasnici pasa sa zelenim očima tvrde da njihovi ljubimci imaju jedinstveni temperament.

1. Američki stafordski terijer

Američki stafordski terijer Foto: Shutterstock/Jan Pfeifer

Pas zdepastog tela i moćne građe, dobro definisanih mišića i široke glave sa istaknutim jagodicama, ispod "surove" spoljašnjosti krije ogromnu količinu ljubavi prema vlasniku, a njegove zelene oči često mogu da budu prvi nagoveštaj dobrote. Ovaj pas poznat je po tome što je lojalan i uživa u maženju i igri. Vlasnik treba da mu obezbedi najmanje 60 minuta vežbanja dnevno, što uključuje mešavinu šetnji, donošenja predmeta, potezanja konopca i vremena provedenog u igri sa slagalicama ili igračkama sa hranom.

2. Labrador retriver

Labrador retriver Foto: Shutterstock/Srdjan Randjelovic

Labrador retriveri su porodični psi svetlokrem ili smeđe dlake, i ponekad imaju zapanjujuće zelene oči. Lovačkog porekla, ovi visokoenergetski ljubimci često priželjkuju novu aktivnost, bilo da se radi o igri donošenja ili kupanju. Međutim, oni se dobro obučavaju i željni su da udovolje vlasniku i porodici. Zato su često zaposleni kao radni službeni ili terapijski psi.

3. Šnaucer

Patuljasti šnaucer Foto: Pixabay/shelleyknows

Postoji li nešto što bolje pristaje zelenim očima od brade i čupavih obrva? Nemački šnauceri imaju oči boje lešnika, kestena ili trave i dolaze u tri veličine: standardna, patuljasta i velika. Bez obzira na veličinu, svi šnauceri imaju gustu i čvrstu dlaku koja se ne linja i vrhunski su izbor rase za vlasnike sa alergijama. Njihova dlaka stalno raste i zahteva redovne posete grumeru.

4. Čivava

Čivava Foto: Shutterstock/Sonia Dubois

Zelenooka čivava ista je kao i sve druge čivave: oprezna je prema strancima i žestoko brani vlasnika ako pomisli da je ugrožen. Čivave su prilagodljive i mogu se sprijateljiti sa nepoznatima uz odgovarajuću obuku. Ovi mali psi učestvuju u mnogim aktivnostima u kojima uživaju veće rase pasa: šetnje, donošenje predmeta, plivanje, pa čak i trening agilnosti su odlične opcije. Važno je nadgledati njihovu igru sa većim psima i ne dopustiti da skaču sa visokih mesta.

5. Ši cu

Ši cu Foto: Shutterstock/oliavvvesna

Ovaj kraljevski pas skoro uvek ima tamnosmeđe oči, ali one ponekad može da budu i zelene. Ši cu datira iz 14. veka, a potiče od mešavine pasa lasa apso i pekinezera. Ima lepršave duge pramenove, iako mnogi vlasnici šišaju svog ši cua. Uprkos njihovoj dugoj istoriji, oni su bili čuvana rasa koja nije uvezena u Evropu do 1930. godine. Mnogi vlasnici biraju ovu rasu zbog toga što je savršena za život u stanu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: On je "obrnuo igricu": Pas toliko voli da jede, da se trese kada vidi hranu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari