• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Horgi, "miks" temperamentnog haskija i malog gospodina korgija: Pas kao stvoren za decu i porodicu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Životnog veka od 12 do 15 godina i dobrog zdravlja, ovaj aktivan i energičan kucov biće poslušan, strpljiv i nežan i prema drugim ljubimcima, ali mu učinite samo jednu uslugu: ne ostavljajte ga samog

  • 0
Horgi pas Foto: Shutterstock//Athiyadas

Mnogi ljubitelji pasa vole neuobičajene rase kućnih ljubimaca i neretko požele da nabave i dovedu u dom mešance ili hibride rasnih pasa. Jedna od takvih hibridnih rasa je jedinstvena mešavina velškog korgija i sibirskog haskija: on se zove horgi i predstavlja divan miks korgijevog kompaktnog stasa i haskijevih upečatljivih crta lica.

Horgi ima prijateljski i živahan duh koji ga čini omiljenim drugarom među psima u parku. Ovaj mešanac haskija i velškog korgija poznat je tome da nije previše lajav, ima visok nivo energije, druželjubiv je, voli da usvaja nove veštine, ima umerene zahteve za negom i generalno je zdrava rasa.

Osobine, temperament i nega horgija

Korgi-haski mešanac, poznat kao horgi, kombinacija je razigranog velškog korgija i visokoenergetskog sibirskog haskija. To je prijateljski raspoložen i aktivan pas koji traži dosta nege i doslednu obuku. Ovaj pas je pun ljubavi prema vlasniku i porodici, najviše voli okruženje čopora i odličan je životni saputnik, čak i drugim kućnim ljubimcima, ali ne voli da bude sam.

Horgi zahteva doslednu socijalizaciju da bi se efikasno upravljalo njegovim instinktom prema stadu i lovu. Karakteristike ove mešane rase uključuju mešavinu korgijevske stočarske prirode i energetskih instinkta haskija. Ipak, ovaj pas voli da se igra, lojalan je i inteligentan. Potrebni su mu mentalni i fizički izazovi i uprkos želji da udovolji, mora da oseti čvrstu ruku koja će ga nagraditi tokom obuke. Horgiju je neophodno oko sat vremena dnevne aktivnosti da bi pravilno rasporedio i utrošio energiju i izbegao gojenje. Uravnotežena ishrana, redovna nega i socijalizacija su od vitalnog značaja za dugovečnost i sreću horgija.

@pocasao Introducing Horgi dog (Husky Corgi mix). Do you want to raise this cute dog? #horgi #siborgi #corgi #husky #corgihuskymix #huskycorgimix ♬ original sound - Pocasao

Da li je horgi dobar izbor za porodice

Prijateljski raspoložen i pun ljubavi prema vlasniku i porodici, horgi jeste odličan ljubimac za svako domaćinstvo. On je inteligentan i lako se obučava, i svi članovi porodice treba da se uključe u aktivnosti sa ovim psom.

Stoga je horgi savršen izbor za aktivne porodice koje vole da provode vreme na otvorenom i bave se fizičkim aktivnostima. Horgi je odličan izbor psa za decu, jer je nežan i strpljiv, ali je potrebno uvek nadgledati njegovo druženje sa najmlađim članovima porodice.

Horgi pas Foto: Shutterstock/Honz Slipka

Horgijeva prilagodljivost klimatskim uslovima

Horgi pokazuje izuzetnu klimatsku prilagodljivost zahvaljujući dvoslojnoj dlaci koja nudi zaštitu od hladnoće ali i vrućine. Njegova gusta dlaka, nasleđena od roditeljskih rasa, pruža izolaciju kada živa padne, a istovremeno ih štiti od toplote. Miks haskija i korgija, sa svojim niskim rastom i kratkim nogama, odlično će se snaći u različitim životnim sredinama.

@lokithehuskycorgi no ragrets #dogsofttiktok #huskycorgimix #puppy ♬ Spent too much money on but is freakin sick - Austin Ware

Obuka i aktivnosti, nega i zdravlje horgija

Dok traje trening horgija, potrebno je osmisliti vežbe koje će zadovoljiti njegovu inteligentnu i energičnu prirodu. Uz poslastice i druge vidove nagrađivanja, horgi će biti dobar učenik, s obzirom na njegovu pamet i želju da udovolji. Rana socijalizacija i dosledna obuka od horgija će stvoriti poslušnog i prijateljski raspoloženog ljubimca. Svakodnevna vežba je od vitalnog značaja; šetnje, trčanje, donošenje predmeta i "mozgalice" će održati horgija zdravim i srećnim psom.

Kad je reč o nezi horgija, redovno četkanje je od suštinskog značaja kako bi se kontrolisala njegova dvostruka dlaka i smanjilo linjanje. Povremene kupke, dopunjene nanošenjem masnih kiselina za sjaj dlake, održaće njegovo krzno u dobrom stanju.

Genetske predispozicije znače da je horgi izložen riziku od bolesti intervertebralnog diska i displazije kuka, a pravilna ishrana će sprečiti mogućnost pojave gojaznosti koja pogoršava navedena oboljenja. Redovni veterinarski pregledi i preventivna nega su obavezne za rano otkrivanje bilo kakvog zdravstvenog problema. Životni vek horgija je oko 12 do 15 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je to neko rekao da stiže hrana?

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari