• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni su verni, poslušni i jedina mana im je kratak životni vek: Upoznajte 3 najviše rase pasa na našoj planeti

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Visoki psi suočavaju se sa kritikama zbog zastrašujuće veličine i kraćeg života, ali njihov stas ne treba da bude prepreka da postanu dobri ljubimci

  • 0
Tri najviša psa na planeti Foto: Shutterstock

Psi su oduvek članovi porodica, bez obzira na njihovu veličinu i rasu. Neki psi su izuzetno mali, i samim tim lakši za negu i držanje u domu, ali ima i onih koji traže mnogo veći prostor, više nege i veće obroke.

Iako iziskuju više novca u pogledu držanja, nege i ishrane, visoki psi obično su izuzetno poslušni i inteligentni i ističu se kao veliki četvoronožni prijatelji i verni životni saputnici.

Oni često pokazuju veliku hrabrost kao čuvari, a mana im je podložnost značajnom broju oboljenja i samim tim kraći životni vek.

Prema mišljenju mnogih kinologa i kinoloških udruženja, ovo su tri rase pasa koje se smatraju najvišim na svetu.

Pirinejski planinski pas

Tri najviša psa na planeti Foto: Shutterstock

Visina pirinejskog planinskog psa je 70 do 80 cm (mužjaci), ženke su visoke 65 do 72 cm, dok je njihova težina od 60 kg (mužjaci) i oko 45 kg (ženke). Očekivani životni vek pirinejskog planinskog psa je od 10 do 12 godina.

Pirinejski planinski pas izgleda zastrašujuće, jer je ogroman, ali je poznat po nežnoj prirodi što ih čini odličnim izborom za porodice. Ali, kao što je logično, potreban mu je veliki prostor za igru.

Ovaj pas poznat je po tome što je nezavisan i veliki zaštitnik i odličan je čuvar. Međutim, on je neprijateljski raspoložen prema strancima, pa su obuka i socijalizacija neophodni kako bi se osećali opušteno i prijatno u društvu nepoznatih ljudi.

Gusta, bela dlaka ove rase zahteva konstantnu negu kako bi se sprečilo zapetljavanje, a pirinejac je poznat i po tome što se jako linja, što može biti problem za vlasnike sa alergijama.

Doga

Tri najviša psa na planeti Foto: Shutterstock

Doga je takođe jedna od najviših rasa pasa na svetu: visina grebena mužjaka je najmanje 80 cm, a ženki 72 centimetra, dok je životni vek ovog psa nažalost samo 8 do 10 godina. Doge su dobri porodični psi, jer su lojalne i prijateljski raspoložene, ali traže mnogo prostora u domu i vole da šetaju i lutaju, što znači da nisu poželjne za vlasnike sa malim stanovima ili u kućama sa ograničenim prostorom.

Doge su obično dobre u ophođenju sa decom, ali njihova veličina može biti problematična ako su deca sasvim mala. Doge se lako razigraju i pritom su veoma nezgrapne, pa mogu nenamerno da obore dete. Osim toga, ovim psima potrebna je redovna mentalna stimulacija i aktivnost kako bi se sprečilo njihovo destruktivno ponašanje.

Irski vučiji hrt

Doga Foto: Shutterstock/84kamila

Očekivani životni vek ovog nežnog diva je od samo 6 do 10 godina. Minimum visine i težine za mužjaka je 79 cm i 54,5 kg, a ženke 71 cm i 40,5 kilograma.

Irski vučiji hrt je odličan izbor ljubimca za porodice, jer je dobar u ophođenju sa svim članovima. On je dostojanstven i miran, ali ponekad nestašan i razigran. Iako se obično dobro slaže sa decom i drugim životinjama, važno je nadgledati njihove interakcije, pogotovo ako su deca još mala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ova devojka zna za šta živi: Kada šetnja pasa postane primarni posao

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari