• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sinhalski gonič, pas sa Šri Lanke poznat po specifičnom lavežu, bio obavezan deo miraza devojaka

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šrilankanski leopard gonič laje na mnogo načina, pa čak zavija i cvili kako bi pokazao šta oseća ili upozorio vlasnika

  • 0
Sinhala gonič Foto: Shutterstock/Ibrahim268

Sinhalski gonič je izuzetna i fascinantna rasa pasa koja je osvojila srca ljubitelja ovih životinja širom sveta. Poreklom iz Šri Lanke, ova drevna rasa ima dugu istoriju, koja datira hiljadama godina unazad. Svojim prepoznatljivim izgledom i jedinstvenim karakteristikama, sinhalski gonič je stekao priznanje hrabrog lovačkog psa i privrženog porodičnog ljubimca, čiji je životni vek od 14 do 18 godina.

Sinhalski gonič je drevna i plemenita rasa sa izuzetnim lovačkim sposobnostima, jedinstvenim izgledom i visokom inteligencijom.

Formira jake veze sa svojom porodicom, razigran je i prijateljski raspoložen pas jake vokalizacije. On uživa u aktivnom okruženju, otporan je i zahteva napore kinologa i odgajivača kako bi sačuvao izuzetne rasne kvalitete.

Veruje se da je sinhalski gonič, takođe poznat kao šrilankanski leopard gonič, jedna od najstarijih rasa pasa, čije poreklo seže pre više od 2.500 godina. Ova veličanstvena rasa ima bogatu istoriju i duboko je ukorenjena u kulturnom nasleđu Šri Lanke.

Sposoban lovac veličanstvenog izgleda

Jedna od najznačajnijih karakteristika sinhalskog goniča su njegove izuzetne lovačke sposobnosti. Odgajan da bude brz i okretan, ovaj pas ima prirodan instinkt za praćenje i progon plena. On je veoma vešt u pronalaženju divljači ili ganjanju malih životinja, što ga čini neprocenjivim pratiocem lovaca.

Sinhalski gonič se može pohvaliti jedinstvenim i upečatljivim izgledom. Ima vitku, mišićavu građu sa dubokim grudima, vitkim strukom i dugim, gracioznim nogama. Njegova kratka, glatka dlaka je žuta ili crvenkasto-braon, često sa belim oznakama na grudima i stopalima, ali se viđa i u drugim bojama. Ovi psi imaju kraljevsko držanje i privlače pažnju gde god da se pojave.

Inteligentan pas koji lako uči

Sinhalski gonič je poznat po visokom nivou inteligencije i sposobnosti za obuku. On brzo uči i ističe se u raznim aktivnostima obuke. Veoma je osetljiv na pozitivne metode pojačanja i željan da udovolji svojim vlasnicima. Poznat je po lojalnosti i odanosti svojoj porodici. On formira jake veze sa svojim ljudskim saputnicima i poznato je da je nežan i zaštitnički nastrojen. Ova rasa uspeva u okruženju punom ljubavi i nege gde zaista može da postane divan član porodice.

Sinhalanski gonič Foto: Shutterstock/JRAM Jay

Osim svojih lovačkih sposobnosti, sinhalski gonič je odličan pratilac za aktivne pojedince ili porodice. Ima visok nivo energije i zahteva redovne vežbe da bi bio srećan i zdrav. Bilo da se radi o dugoj šetnji, igri donošenja ili treningu agilnosti, ovaj pas je uvek spreman za avanturu.

Retka i ugrožena rasa

Nažalost, sinhalski gonič se smatra retkom i ugroženom rasom. Zbog gubitka staništa, pritiska lova i nedostatka napora za očuvanje, njegova populacija je značajno opala tokom godina. Ipak, sinhalski gonič je razvio izuzetnu prilagodljivost za preživljavanje u teškim okruženjima. Ima jak imuni sistem i može da izdrži ekstremne vremenske uslove, uključujući toplotu i vlagu. On ima prirodnu sposobnost da se kreće po neravnim terenima.

Poznato je da su sinhalski psi vokalni komunikatori: imaju niz različitih načina lajanja, zavijanja i "jecanja" koje koriste da izraze svoje emocije i upozore vlasnike. Ova vokalna priroda dodaje zanimljivu dinamiku njihovoj ličnosti i čini ih prilično prepoznatljivim među rasama.

Uprkos lovačkim instinktima, sinhalski psi imaju razigranu i prijateljsku narav. Oni uživaju da provode kvalitetno vreme sa svojim porodicama, bilo da se radi o igranju, maženju na kauču ili trljanju stomaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Klan hijena i čopor divljih pasa se žestoko bore oko obroka

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari