• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koje rase pasa najčešće krase plave oči?

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke rase imaju predispoziciju da imaju plave oči

  • 0
Sibirski haski Sibirski haski Foto: Pixabay

Psi sa plavim očima oduvek privlače pažnju i veoma su neobični.

Kao i ljudi, većina pasa se rađa sa plavim očima, međutim često u prvih nekoliko nedelja života plavu boju zameni smeđa, odnosno crna boja. Ipak, određeni psi, najčešće pripadnici specifičnih rasa (mada su moguća odstupanja i kod drugih) imaju genetsku predispoziciju da imaju plave oči, piše apetit.rs.

Rase koje ćemo navesti u nastavku, rađaju i život nastavljaju sa divnim plavim očima.

Sibirski haski

Ovo je rasa koja je definitivno najpoznatija po pitanju svojih plavih očiju i česte heterohromije, pa je zasluženo na prvom mestu naše liste.

Boja očiju kod pasa, oči,haski pas Foto: Shutterstock

Border koli

Rasa koju, pored izuzetne energičnosti, inteligencije i odanosti, karakterišu i plave oči.

Australijski ovčar

Slično kao prethodnim, ovim psima je potrebno dosta rada i fizičkog stimulansa kako bi ostali srećni i zdravi, što bogato nagrađuju svojom odanošću i zaštitom doma.

Jazavičari

Ovo je rasa kojima plave oči nisu potrebne da bi privukli pažnju, njihovo malo i duguljasto telo, dovoljno je samo po sebi da bi ovog psa učinilo neodoljivim, premda su plave oči dodatan plus.

Ovo je rasa koja uživa da juri male životinje i loptice po dvorištu, inteligentna je i posesivna,

Vajmarski ptičar

Kada smo kod pasa lovaca, ne možemo a da ne pomenemo ovu veličanstvenu rasu, dlake plavo-sive boje, izuzetne inteligencije, društvenosti i energičnosti

Velški korgi kardigan

Rasa koja već neko vreme osvaja srca svih, pa i interneta, ali ne bez razloga. Veoma su živahni, nikada nervozni, odani svojim vlasnicima i potpuno neodoljivi,

Pit bul terijer

Rasa koja poseduje sve najpozitivnije osobine ukoliko se sa njom radi pravilno, međutim, zbog neretkog nepravilnog uzgoja, ova pasmina je doživela opštu neprihvaćenost. Ukoliko ima iskusnog i posvećenog vlasnika, zasigurno će postati najumiljatiji i druželjubiviji pas. Na sve to, ukoliko ima plave oči, to će biti pun pogodak.

Nemačka doga

Još jedna rasa koja uliva strah ljudima, ali ovog puta samo zbog svoje veličine. Doge su poznate kao nežni divovi i veoma druželjubivi psi koji vole decu. Međutim, svoju veličinu, pored umiljavanja na kauču, vrlo dobro koriste ukoliko bilo ko proba da naudi njihovim porodicama.

Nemačka doga Foto: Pixabay/mtajmr

Dalmatinac

Veoma specifična i najprepoznatljivija rasa pasa. Pored svoje energičnosti, inteligencije ali i temperamentne naravi koja zahteva iskusnog vlasnika, ovi psi, iako najčešće imaju smeđe, mogu imati i plave oči.

Katahula leopard pas

Izvanredni lovci, čuvari doma i porodice, odlični za zaštitu i pratnju.

Inače, moguće je pronaći plavooke pse koji pripadaju rasama za koje nije karakteristično da imaju plave oči, kao i suprotno, pse sa tamnim očima koji pripadaju rasama koje karakterišu plave oči. Svakako, koje god da su boje, pseće oči će svakom vlasniku ulivati sreću, ljubav i razumevanje koje nikada ranije nije iskusio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari