• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zovu ga džag, džek mops, mops rasel: Šarmantan i inteligentan hibridni pas koji se mnogo linja

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

On ne voli da samuje u kući, ne trpi malu neposlušnu decu, ne podnosi mačke i strance, ali sve to "pada" u vodu ako je vaspitan i socijalizovan

  • 0
Džug, mešanac džek rasel terijera i mopsa Foto: Shutterstock/Michiel De Wit

Džag, hibridna rasa psa čije ime ponekad duhovito prevode na "bokal" (!) nastao je ukrštanjem džek rasel terijera i mopsa. Ovaj pas pomalo tužnog pogleda nastao je 60-ih godina prošlog veka i postao jedan od hibridnih ljubimaca u svetu, i to sa dobrim razlogom. Ovaj šarmantan mali pas uglavnom nasleđuje najbolje fizičke karakteristike i osobine roditeljskih rasa. Džag je pas savršene veličine za vlasnike koji žive u gradu i žele da dele dom sa odanim i inteligentnim ljubimcem.

Mužjaci i ženke su gotovo iste težine (od 5 do 7 kg) i visine (25 do 36 centimetara). Ovo je živahan pas, otvoren i prijateljski raspoložen, voli društvo starije dece, inteligentan je i vredan, lako se obučava, ali je prilično oprezan prema strancima, ukoliko ne prođe obuku socijalizacije. Može biti agresivan i u blizini drugih pasa, ima visok nivo energije i traži mnogo svakodnevne aktivnosti. Osim ovih mana, džag se mnogo linja.

Ne zahteva mnogo nege, ali mora biti zaposlen fizički i psihički da bi bio srećan i opušten. On je odličan izbor za vlasnike početnike, pod uslovom da ima vremena da se posveti ovom zabavnom i aktivnom psu. On je zaista divan životni saputnik i kućni ljubimac u domaćinstvima sa starijom decom koja znaju kako da se ponašaju prema psima.

Džag je poznat i po drugim imenima - džek mops ili mops rasel. Kao relativno nova rasa, nastao je od džek rasel terijera i mopsa - dve čiste rase koje postoje od davnina: mops je među najstarijim rasama koje su postojale u Aziji još 400. godine pre nove ere, a džek rasel terijeri su cenjeni zbog lovačkih sposobnosti još od sredine 19. veka.

Rasa džag (džek mops, mops rasel) nije kinološki priznata, ali mnogi klubovi osnovani širom sveta imaju cilj da uzgajaju zdrave džagove i smanje šanse da naslede zdravstvene probleme koji muče mopsa i džek rasela.

Njegova dlaka zavisi od nasleđa roditeljske rase i može da bude: crna, crno žuta, braon, karamel, srebrna, bela.

Nezakonito je kupiranje ili podrezivanje repa i ušiju ovog psa u nekim zapadnim zemljama. U Škotskoj postoji potpuna zabrana koja je stupila na snagu 30. aprila 2007. godine.

Većina džagova nasleđuje lice i oblik repa mopsa, iako neki psi imaju duže njuške i manje uvijene repove. Oči su im velike i izražajne, u braon boji, uši tanke i padaju nadole, a lica nekih pasa su naborana. Neki džagovi imaju duže njuške, a drugi ravnija lica poput mopsa.

Džug, mešanac džek rasel terijera i mopsa Foto: Shutterstock/

Džag mora biti dobro socijalizovan u najranijem uzrastu, što znači upoznavanje sa mnogim novim situacijama u kojima učestvuju i ljudi i životinje. U krvi ovih psa je želja za teritorijalnošću i veliki nagon za plenom, pa bi bila velika greška ostaviti ga samog sa manjim životinjama i kućnim ljubimcima, uključujući mačke, osim ako nisu odrasli zajedno.

Džag ne voli da ostaje sam u domu i često pati od anksioznosti razdvajanja, pa može razviti sve vrste problema u ponašanju, uključujući preterano lajanje i destruktivnost. Nije sklon preteranom lajanju.

Prosečan životni vek džaga je između 12 i 15 godina, ako se pravilno neguje i hrani odgovarajućom kvalitetnom ishranom koja odgovara njegovim godinama. Može da pati od nekoliko naslednih zdravstvenih problema, od kojih su najpoznatiji: kardiomiopatija, hidrocefalija, Von Villebrandova bolest, primarna luksacija sočiva, ataksija, luksacija patele, alergije, problemi sa disanjem, bolesti kože, zapaljene rožnjače i infekcije oka, gluvoća, gojaznost, hernija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari