• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pomski, rasa čiji je prirodan uzgoj veoma opasan

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Inteligentan, razigran i privržen, pomski je tvrdoglav pas koji ne sme da "provali" ni mrvicu vlasnikove slabosti, ali je malobrojan, jer dolazi na svet gotovo isključivo primenom određenih zdravstvenih mera

  • 0
Pomski Pomski Foto: Shutterstock/Jstaley401

Poželeli ste da postanete vlasnik neobične rase psa, ali ste, kao i mnogi budući vlasnici, u dilemi koju rasu da odaberete. Ukoliko se "vodite" izgledom, ljupkost je definitivno osobina svakog šteneta, ali je važno ono što dolazi posle nedelja "slatkoće" i razigranosti. Pomski je divan pas "dizajnerske" rase, odnosno mešanac pomeranca i sibirskog haskija: njegova istorija traje svega jednu deceniju, redak je i skup, ali za pravu osobu može da bude dobar izbor.

Pomski je visok 25 do 38 cm i težak od 9 do 14 kg, a njegov životni vek je 12 do 15 godina. Boja dlake pomskija može da bude sivo-bela, bela, smeđa, plava, crveno-braon, crveno-bela, crno-bela, žuta... Ovaj pas je dobar za porodice sa starijom decom, za vlasnike samce i za sve one koji nemaju male životinje u domaćinstvu.

Pomski je inteligentan, otvoren i privržen pas. Međutim, nije lak za odgajanje, pa bi budući vlasnik trebalo da zna tačno u šta se upušta nabavkom ove rase. Pomski jeste sladak kao štene, ali ono raste kao iz vode i vrlo brzo ćete dobiti veoma aktivnog, lojalnog, zabavnim, ali i tvrdoglavog i glasnog psa koji traži mnogo pažnje i nege.

Pomski je "dizajnerska" rasa, što znači da ih je malo u svetu, ali to nije jedina činjenica koja ih čini malobrojnim.

Zbog razlike u veličini između haskija i pomeranca, njihov prirodni uzgoj je opasan što znači da se često koristi veštačka oplodnja. Ukoliko ste rešili da nabavite ovog psa, ne pomišljajte da ga kupite od odgajivača koji nije pristao na Etički kodeks Međunarodnog udruženja pomski. Osim toga, budite oprezni prema odgajivaču koji reklamira patuljastog pomskija: uzgoj tako malih pasa nije etički, a uz to oni imaju sijaset zdravstvenih problema.

Pomski Pomski Foto: Shutterstock/miraswonderland

Temperament i inteligencija rase pomski

Pomski je inteligentna i aktivna rasa kojoj je potrebno mnogo vremena za igru i pažnju. Oni vole da se zabavljaju i ponekad su veoma duhoviti. Ipak, njihova najtipičnija osobina je da su užasno glasni, što ih ne čini idealnim za držanje u stanu. Pomski je i veoma tvrdoglav i radije će raditi sve po svome. Vlasnik će morati da provede mnogo vremena da ih pravilno vaspita. I pored svojevolje, pomski je neverovatno odan pas koji će voleti sve članove porodice, ali će se najverovatnije "prilepiti" za jednu osobu. Pomski može da pokaže veliki oprez prema nepoznatim ljudima, zbog čega mu je neophodna rana socijalizacija. U suprotnom, on će stalno lajati na bilo koju novu osobu. Zbog njegove izuzetne inteligencije, lako i brzo mu postane dosadno. Ako nije dovoljno aktivan ili mentalno stimulisan, pomski će se pretvoriti u haotičnog uništitelja. Osim toga, pomski je sklon anksioznosti odvajanja, pa ako je vlasnik često odsutan, ova rasa nije dobar izbor za ljubimca.

Pomski Pomski Foto: Shutterstock/Jstaley401

Da li je pomski dobar izbor za porodice

Kada su u pitanju pomski i mala deca, oni se neće uklopiti kako treba. Pomski može da bude vrlo nestrpljiv kad su deca oko njega, a ako ga neko povuče za uvo ili rep, on zna i da ujede. Mala deca koja trče unaokolo mogu u pomskiju da aktiviraju nagon za plenom. Stoga je ova rasa bolji izbor za porodice sa starijom decom koja znaju pravilno ophođenje prema psima.

Odnos rase pomski prema drugim kućnim ljubimcima

Nažalost, pomski i druge životinje u domu neće se slagati kako treba. Ova rasa ima veliki nagon za plenom, nasleđen od njihovog roditelja haskija, što znači da manje životinje kao što su mačke ili zamorci neće biti bezbedne u njihovoj blizini. Kada su u pitanju drugi psi, tu su stvari drugačije ako su pravilno socijalizovani.

Pomski Pomski Foto: Shutterstock/Fedor Selivanov

Aktivnost i ishrana rase pomski

Udruženje vlasnika pomskija preporučuje hranu koja je bogata proteinima i napravljena je za pse sa visokoenergetskim zahtevima. Pomski je pas koji mnogo i aktivno vežba, igra se i trči, oko 45 minuta dnevno, uz svakodnevne kratke šetnje na povocu. Rasa mora imati mnogo igračaka, da se njihova dosada ne pretvori u destruktivnost.

Dobra vest je da su pomski veoma inteligentni psi, a loše je to što su tvrdoglavi. Nezavisan duh, uz visok nivo energije, čini ih veoma izazovnom rasom za držanje. Vlasniku će biti potrebno mnogo strpljenja (i vremena) da obuči ovog psa. Sem toga, vlasnik se od početka mora postaviti kao vođa. U suprotnom, pas će manipulisati svakom slabošću koju vlasnik pokaže. Ovoj rasi je potrebna rana socijalizacija da bi naučila kako da se ponaša u blizini dece, drugih ljudi i kućnih ljubimaca.

Nega i zdravlje rase pomski

Pomski nasleđuje boju dlake u zavisnosti od toga kog roditelja dobije više gena, ali oba njegova roditelja imaju dlačni pokrivač koji se mora održavati. Haski ima dvostruku dlaku koja se linja kao luda, a pomski često nasleđuje istu dlaku. Pomerancima je neophodno često češljanje, pa samim tim i pomskiju, gotovo svakodnevno. Osim svakodnevnog četkanja, vlasnik mora da kupa ovog psa otprilike jednom mesečno.

Kad je reč o zdravlju, pomski nasleđuje predispozicije za bolesti koje pogađaju njegove roditelje, pomeranca i haskija. Međutim, pošto je i ova rasa nova, nisu poznate sve bolesti koje ih pogađaju. Ozbiljni problemi su kolaps traheje, defekti oka i displazija kuka, a od manjih tegoba se javljaju problemi sa zubima i luksacija patele. Između mužjaka i ženke pomskija nema razlike u pogledu težine i visine. I njihovi karakteri će imati iste karakteristike, pa se pri izboru pola budućeg ljubimca sve svodi na lične afinitete vlasnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari