• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deset veličanstvenih boja nemačke doge: Crna je najređa, a jedna je tipičan znak lošeg zdravlja

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako je ogromna, doga je voljeni ljubimac, gaji se u plavoj, žutoj i tigrastoj, pegavoj i crnoj boji, ali se viđa i u drugim "dezenima". Budući vlasnik pre nabavke doge treba dobro da razmisli, jer je ovo pas koji se voli sa tugom

  • 0
Doga Foto. Shutterstock/Olga Shusters

Doge su lepi, veliki i veličanstveni psi, bez obzira na boju, i njihov izgled uvek je kraljevski i dostojanstven. Iako se o dogama misli da su grube i da s vremenom postaju opasne, pa čak i za vlasnika, druženje sa njima dokazuje da su to džinovi sa srcem deteta.

Doge vole da se igraju i u igri su nespretne, ali su divni kućni ljubimci i pitanje je samo koju boju "kaputa" doge će odabrati njen budući vlasnik.

Prema FCI standardu, nemačka doga se gaji u ovim samostalnim varijetetima: žuta i tigrasta, pegava i crna, i plava.

Kojih 10 boja dlake nemačke doge se smatraju najlepšim?

1. Crna boja

Doge crne dlake su predivne, elegantne i najređe. Neke crne doge imaju malu belu mrlju na prednjoj strani grudi, što je dozvoljeno standardima pojedinih kinoloških društava. Ipak, sasvim crne doge je najteže pronaći. Zbog svoje retkosti, ovi psi su najcenjeniji, ne samo među ljubiteljima pasa koji ih prikazuju na izložbama, već i među porodicama koje traže nežnog zaštitnika i prijatelja za igru.

2. Crna sa plaštom

Doga Foto. Shutterstock/Earl Wilkerson

Doga sa plaštom je takođe crno-bela, pri čemu je plašt oblast čiste bele boje koja se pojavljuje oko vrata i grudi. Lobanja psa treba da bude crna, a njuška bela. Ovo je jedan od najjednostavnijih obrazaca plašta sa najmanje dozvoljenih varijacija.

3. Plava boja

Doga Foto. Shutterstock/Katho Menden

Zapanjujuća lepota čeličnoplave dlake nemačke doge je prepoznatljiva i upotpunjena svetlijom bojom očiju. Po pravilima, izložbena plava doga mora biti jednobojna, bez imalo bele boje na grudima.

4. Tigrasta boja

Doga Foto. Shutterstock/Tara Lynn and Co

Tigrasti uzorak je tipičan za mnoge rase pasa, ali posebno za neke veće, kao što su bokseri i hrtovi. Dogi divno stoji tigrasti uzorak gde dominiraju crna i braon, ali mnogi psi imaju i sive nijanse. Dlačni prekrivač ovih pasa može imati svetle i dobro definisane pruge, ali i prigušenije boje koje deluju sliveno. Zadivljujuće tigraste doge često se pojavljuju na takmičenjima, ali vole i da se izležavaju na vlasnikovom kauču.

5. Jelenja boja

Doge u ovoj boji se najčešće viđaju, ali to ne znači da su manje lepe od drugih. Jedan od predstavnika doga ove boje je vanvremenski popularni crtani lik Skubi Du. Doge u jelen boji retko imaju bilo koju drugu boju na telu, čak nemaju ni mrlje.

6. Crno-beli harlekin

Doga Foto. Shutterstock//S.prewett

Harlekinske doge su prvenstveno bele sa mrljama druge boje, crne ili sive ili imaju merle uzorak. Neki psi imaju kombinaciju ovih boja i šara, a njihove pege su retko simetrične. Svaka harlekin doga izgleda jedinstveno, kakve su uostalom i njihove ličnosti. Da bi imao merle mrlje, pas mora imati najmanje jednog merle roditelja. Idealan uzorak prvenstveno pokazuje belu boju na vratu, ramenima i prednjim nogama, sa više boja prema zadnjim i zadnjim nogama. Međutim, postoje i druge prihvatljive varijacije. Harlekin je još jedna retka boja nemačke doge jer je izazovna za uzgoj.

7. Merle uzorak

Merle doge imaju prvenstveno sivi kaput sa crnim mrljama. Nažalost, merle doge podložne su većim zdravstvenim problemima nego druge doge.

8. Bela boja

Doga Foto: Shutterstock/Mary Swift

Ako su doge merle podložne zdravstvenim problemima, a belim dogama su potrebna dva merle gena, sa sigurnošću se može reći da su bele doge najbolešljivije. One su prelepe, sa upadljivom belom dlakom, ali zbog njihovog uzgoja i stalnih zdravstvenih problema, kinološka društva ih zvanično ne priznaju i nejverovatnije to nikad neće uraditi.

9. Čokoladna boja

Doga Foto. Shutterstock/vojce

Pojedine kinološke organizacije ne priznaju zvanično smeđe doge, a mnogi odgajivači prekidaju uzgojni program kada se u leglu nađe najmanje jedno štene čokoladne boje. Međutim, oni su prelepi psi i zaista kraljevski deluju. Čokoladne doge se često pojavljuju u azilima, pogotovo čokoladne tigraste ili čokoladne merle.

10. Merle plašt

Neki kinološki klubovi i društva priznaju nemačku dogu plašt merle, dok neki to još nisu učinili. Ove doge imaju solidan merle uzorak ili malo bele boje na grudima ili prstima, kao i dosta crnih mrlja. Zbog sve veće popularnosti i prihvatanja ovog varijeteta, merle doga sa plaštom uskoro bi mogla da postane deo standarda rase.

Da li ste se već zaljubili u nemačku dogu?

Ukoliko ste čvrsto rešili da nabavite psa ove rase, imajte na umu jednu važnu i tužnu činjenicu: doge žive kratko, od 8 do 10 godina. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari