• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo nije moderni toj buldog, već izumrla i nepriznata rasa koja je živela u Engleskoj u 18. i 19. veku

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko god se trudili, britanski i francuski odgajivači nisu uspeli da stvore minijaturnu verziju jednog od najpopularnijih pasa koji je prema nepisanom standardu morao da ima naćuljene uši

  • 0

Minijaturna verzija buldoga, poznata kao toj buldog, postojala je u Velikoj Britaniji 18. i početkom 19. veka. Razvijen od starog engleskog buldoga, svojevremeno neverovatno popularne rase, svrha toj buldoga je bila da služi isključivo kao životinja za pratnju (i ponekad pas za izložbe), a ne kao radni pas. Osim što je bio mnogo manji od svog prethodnika, toj buldog imao je naćuljene uši i to se smatralo najpoželjnijom osobinom.

Francuzi su se mnogo zaljubili u ovu novu rasu pasa i uvezli su ih u velikom broju, ali je to dovelo do stvaranja modernog francuskog buldoga. Smatra se da je veliki broj originalnih toj buldoga prodat i izvezen i da je u Velikoj Britaniji njihova popularnost opala. Kombinacije ova dva faktora dovele su do njihovog izumiranja oko 1920. godine.

Rani odgajivači pasa radili su u dva različita pravca kako bi smanjili težinu ovog psa na poželjnih oko 10 kg i stvorili su novu rasu buldoga "igračke".

Jedna metoda je bila smanjenje veličine buldoga odabirom manjih jedinki za uzgoj, ali se nije pokazalo uspešnim, zbog medicinskih komplikacija sa uzgojem pasa ispod normalne veličine. Štenci nisu bili zdravi, ni plodni, a njihovi potomci su često bili normalne veličine. Stoga, ova verzija rase nikada nije stvorena.

Alternativni pokušaj stvaranja toj buldoga odvijao se ukrštanjem francuskih buldoga sa standardnim buldozima ili sa ukrštenim potomstvom. Nekoliko pasa je kao kandidate za rasu predstavio "Francuski klub toj buldoga Engleske" Kinološkom klubu Velike Britanije, ali su odgajivači i predstavnici Kinološkog saveza odbili da ovog mešanca nazovu buldogom, a rasa se nije razvila do granice da bude standardizovana i priznata.

Svi programi uzgoja su odbačeni, a linija pasa uzgojenih iz ovih ranih pokušaja je izumrla.

Danas će neki uzgajivači tvrditi da prodaju potomke starih toj buldoga, ali to nije ista rasa od pre nekoliko vekova. To su zapravo obično hibridi buldoga, kao što su oni koji su ukršteni sa mopsom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari