• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ovog psa porodice uporno biraju za ljubimca, ali bi trebalo da ga zaobilaze u širokom luku", tvrdi stručnjak

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina vlasnika zažali zbog toga što kao kućnog ljubimca dovede jednu od najinteligentnijih i najomiljenijih ali i najzahtevnijih rasa

  • 0
Border koli Foto: Shutterstock/

Vil Aterton je bihejviorista za životinje koji pomaže budućim vlasnicima prilikom izbora kućnog ljubimca, a ovom prilikom u video snimku na TokToku je upozorio porodice da se klone jedne rase. Ovaj 33-godišnjak predlaže potencijalnim vlasnicima pasa da se prethodno dobro raspitaju o rasi koju žele da nabave, kako pre ili kasnije ne bi zažalili zbog izbora.

Na nalogu @iamwillatherton Aterton naglašava da vlasnik treba da izabere psa koga će u svakom pogledu moći da "isprati". Ipak, zbog lakomislenih stavova prema vlasništvu pasa, ovaj stručnjak primetio je da postoji jedna rasa pasa zbog koje prezaposlene porodice uvek zažale kad ih dovedu u dom. To je border koli.

"On je sposoban za neverovatne podvige u obuci i izuzetno je radno sposoban, pogotovo kao čuvar ovaca", kaže Vil i dodaje da je border kolija izuzetno zadovoljstvo posmatrati. Međutim, border koli je jedna od najpametnijih rasa na svetu kad je reč o obučavanju. Mnogi vlasnici o border koliju "čuju" da je "lak za obuku", što je loš prevod koji se odnosi na psa koji je "najpogodniji za obuku".“

Zbog visokog nivoa energije, border koliju je potrebno mnogo fizičke i mentalne stimulacije nego što prosečna porodica može da pruži. Bez ovakvog pristupa, border koliju će postati dosadno i on će razviti probleme u ponašanju poput prekomernog lajanja, kopanja ili destruktivnog žvakanja, prenosi Thesun.

"Border koli je odgajan da bude aktivan satima, a porodice pokušavaju da ovog psa uklope u užurban porodični život", objasnio je Vil i dodao da je radio sa mnogim pripadnicima ove rase kojima sve brzo dosadi i tad postaju izuzetno destruktivni.

"Oni često čuvaju decu i u tom slučaju gotovo stalno moram da intervenišem", kaže Aterton.

Border koli Foto: Shutterstock/

Kako se border koli uzgaja da bi čuvao ovce, on ima jake čuvarske instinkte. Kada je veći deo vremena zatvoren u porodičnoj kući, on jednostavno mora da se aktivira i to čini tako što članove porodice juri, gricka za pete ili ih ljubomorno čuva. Vil je radio sa frustriranim psima ove rase koji su čak vukli decu za odeću. Ovi psi zahtevaju mnogo prostora za trčanje i igru, a u domu su sputani. To znači da se neće uklopiti u malim kućama, bez pristupa velikim otvorenim površinama gde mogu da sagore energiju. Border koli jeste pas koji voli decu i porodicu i odano ih prati, ali ima svoje životne zahteve koji su mu instinktom usađeni, pa zahtevi ove rase moraju da budu ispunjeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari