• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rotski, pas koji ne sme da se dosađuje

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je mešanac borbenog rotvajlera i dinamičnog sibirskog haskija, nije ljubimac za početnike, ne trpi neodlučnog vlasnika i ako oseti da ne zna šta će sa sobom, naći će način da pobegne ili da prevrne kuću naopačke

  • 0

Rotski je hibridni pas, mešanac rotvajlera i sibirskog haskija, impozantan i izdržljiv pas jakog karaktera: njegova snaga i veličina, uz svest o jačini sopstvenog uma, svrstavaju ga među pse koji nisu dobar izbor za vlasnika početnika.

Pozitivne osobine rotskog su atletska građa i izvanredna inteligencija i pregršt odličnih kvaliteta koje poseduje kao radni pas: on ima veliku potrebu za intenzivnim vežbanjem, sposoban je da mnogo uči i nauči i ima prirodni instinkt čuvara.

Priča o psu rase rotski je priča o dve roditeljske rase, rotvajleru koji je kao posebna rasa razvijen u Nemačkoj i sibirskom haskiju, rasi staroj preko 3.000 godina. Preci žestokog rotvajlera bili su veliki, neustrašivi čuvari i ratni psi, zaštitnici imanja, pomoćnici i čuvari stoke, dok je sibirski haski bio i ostao sinonim izdržljivosti i tolerancije na ekstremnu hladnoću.

Ne postoji garancija kako će izgledati hibridno štene, potomak rotvajlera i sibirskog haskija: nikad se ne zna koje fizičke i karakterne osobine će prevagnuti. Međutim, štenci rotskog koji nasleđuju pravu mešavinu roditeljskih karakteristika verovatno će biti veliki, sa crno-smeđom dlakom, karakterističnim tamnim obrvama i prodornim plavim očima.

Ovaj snažan pas borbenog stava ima zdepastu njušku rotvajlera, produženu pod uticajem DNK haskija, trouglaste ušne školjke koje su meko presavijene ili delimično uspravne, rep mu je dug i pri kraju blago kovrdžav, a dlaka gusta sa jakom poddlakom, u dominantnoj rotvajler boji. Na licu rotskog obavezno se pojavljuje tipična maska rotvajlera.

@velyundrocco @tierdruck danke für diese wunderschöne handyhülle 😍 #rottsky #rottweiler #husky #viral #foryou #ThenNowForever ♬ Originalton - Vely und Rocco

Karakter i temperament rotskog

Rotski je inteligentan pas sa jakim instinktom čuvara i zaštitnika što ga čini dovoljno hrabrim da izazove vlasnika koji ne postavlja čvrste i dosledne granice. S obzirom na fizičku veličinu rotskog, važno je da vlasnik ima kontrolu nad psom ili rizikuje da njegov ljubimac preuzme komadu. Rotvajler može biti destruktivan kada mu je dosadno, a haski pokazuje širi dijapazon neposlušnosti: obe rase su često netolerantne prema drugim psima.

Sve u svemu, rotski može da bude zahtevan na mnogim nivoima i zahteva iskusnog vlasnika. Rotvajler ima reputaciju pomalo tvrdoglavog psa, pa rotski nije pogodan za vlasnika početnika. Rotski mora da bude dobro obučen, a olakšanje je da odlično reaguje na metode obuke zasnovane na nagradi. Vlasnik rotskog treba da bude spreman da svog psa trenira svakodnevno, celog života.

@brandyandblue How #adorable #confusedpuppy #mixedgirl #rottweiler #husky #rottsky #blueeyes #furbaby ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Zdravlje rotskog

Kao "novajlija" na kinološkoj sceni, rotski nije dao mnogo podataka o svom zdravlju, ali se o njemu može naslutiti na osnovu onoga što se zna o tegobama roditeljskih rasa. Osteosarkom, uvrtanje želuca i njegovo nadimanje, displazija kuka i lakta su oboljenja koja muče rotvajlera i sibirskog haskija, a mogu da postanu tegobe i njihovog potomka rotskog.

Aktivnost i nega rotskog

Nasleđe haskija kod rotskog znači da mu je potrebno dosta vežbi i mentalne stimulacije. haski voli da luta, pa će ito raditi i rotski: ukoliko se ne obraća pažnja na zahteve psa za vežbanjem i aktivnostima, on će verovatno pobeći ili stvoriti sopstvenu zabavu. Vlasnik treba da mu priušti najmanje dve duge i energične šetnje dnevno, i učešće u sportovima agilitija.

Dlaka rotskog štiti psa od nepovoljnih vremenskih uslova, pa rotski ima posebno gustu poddlaku i zaštitnu dlaku srednje dužine. Ovaj pas se mnogo linja i traži svakodnevno četkanje kako bi se rešio suvišne mrtve dlake. Rotskog ne treba često kupati, jer se time uklanja prirodno ulje iz njegove kože i slabi kvalitet dlake.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari