• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rajapalajam, kultni pas iz Indije: Ne voli dodire stranaca i ljubimac je samo za jednog vlasnika

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Indijski pas duh, poznatiji kao indijska doga, veoma je inteligentan i samouveren, pa ako ga ne poznajete, ne pružajte mu ruku

  • 1
Rajapalajam Rajapalajam Foto: Shutterstock/Margana Lokesh Goud

Rajapalajam je kultni pas Indije, visok poput nemačke doge, moćne i mišićave građe. To je tipičan gonič koji se koristi za lov divlje svinje i zeca. Nekada je učestvovao u borbama pasa i poznat je po tome što je pratilac kraljevske porodice južnoindijskog grada Rajapalajama: grad u kome je dobio ime nalazi se u okrugu Virudhunagar, u državi Tamil Nadu. Psi ove rase dugi niz godina pripadali su vlasnicima isključivo najvišeg ranga.

Značaj rajapalajama je toliko izražen da je vlada ove zemlje objavila poštansku marku u njegovu čast.

Informacije o rasi,  fizičke osobine i poreklo rajapalajama

Rajapalajam voli širok i otvoren prostor i život psa lovca za koji je stvoren. To je visok, moćan, hrabar pas izuzetnog zdravlja. Poreklom iz države Tamil Nadu, ovaj radni pas iz Indije težak je oko 32 do 42 kg, a neki primerci imaju i po 50 kg, dok mu je visina 65 do 75 centimetra.

Dlaka rajapalajama je glatka, kratka i čisto bele boje, nos mu je tamnoružičaste do crvene boje, a životni vek ovog diva je od decenije do 14 godina.

Indijski pas duh ili indijska doga, kako ga neki zovu, veoma je popularan i poštovan pas u Indiji. Rajapalajam može da živi u tropskim klimama širom sveta koje su slične regionu iz koga potiče, a ne podnosi zimsko vreme i hladnu klimu.

On je prirodno zdrava rasa kojoj je potrebno manje negovanja i veterinarskih intervencija nego većini rasa.

Rajapalajam je skoro izumro zbog nemara i ukrštanja sa domaćim psima u Indiji i do pre nekoliko decenija bilo je teško pronaći čistokrvne rajapalajame u zemlji njihovog porekla. Ali, zahvaljujući naporima entuzijasta rase, rajapalajan se oporavio i sada se može videti u oblastima Čenaja, Tamil Nadu, Bangalora, Karnataka...

Temperament rajapalajama

Rajapalajam je veoma privržen i odan vlasniku, iako to ne pokazuje uvek. Ovaj pas je povučen i rezervisan, ne voli da ga dodiruju nepoznati ljudi i ljubimac je isključivo za jednog čoveka. Samouveren je i ne voli druge pse na svojoj teritoriji, ali će naučiti da se dobro slaže sa drugim kućnim ljubimcima. Voli društvo dece, inteligentan je, energičan i budan, što ga čini dobrim čuvarom i najbolji je pas za ličnu zaštitu u južnoj Indiji.

Ukoliko želite da saznate više o ovoom kultnom indijskom psu, pogledajte video!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V.A.Laki

    20. februar 2024. | 11:58

    Има од Рајапалајам-а 'опаснији' и паметнији пас, мешанац Питбула и Ротвајлера. Можда ће непознатом 'откинути' ногу, али ће је и вратити ! Иначе, мој пас је толико расан да има и буве с'педигреом !