• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moskovski čuvar iz "Crvene zvezde", stvoren po naredbi vlasti, izdržava hladnoću ispod minus 60!

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako blage naravi i dobar prijatelj porodice, ovaj pas, nastao ukrštanjem bernardinca i kavkaskog ovčara, nepopularan je van matične zemlje i nepoželjan u međunarodnim kinološkim udruženjima

  • 0
Moskovski čuvar Moskovski čuvar Foto: Shutterstock/Natalia Fedosova

Moskovski stražar, pas poznat i pod imenom moskovski čuvar je relativno mlada rasa čiji je standard ustanovljen tek 1985. godine. On je upisan u registar rasa Rusije 1992. godine i još čeka priznanje Međunarodne kinološke organizacije (FCI). Moskovski stražar nastao je ukrštanjem psa Svetog Bernarda - popularnog bernardinca od koga je nasledio stas, mirnoću i stabilan karakter, i kavkaskog ovčara koji mu je podario snagu, samopouzdanje, dostojanstvenost i otpornost, piše Fello.pet.

Istorija porekla moskovskog čuvara

Moskovski čuvar nastao je zbog nedostatka pasa u SSSR tokom Drugog svetskog rata.

Krajem 40-ih godina 20. veka, odgajivačnica "Crvena zvezda" dobila je nalog da uzgoji pse koji bi u državi obavljali zaštitne, čuvarske funkcije i služili u ekstremnim uslovima. Sovjetski odgajivači su učinili nemoguće, jer u tom periodu odgajivačnica "Crvene zvezde" nije mogla da se pohvali raznovrsnošću pasa, pa je većina doneta iz Nemačke.

Posle nekoliko godina, odgajivačnica je predstavila četiri rase koje su odgovarale državnom nalogu, a među njima je bio i moskovski čuvar.

Predstavnici rase imaju mešovitu krv kavkaskih ovčara i pasa Svetog Bernarda, a spominje se da je u stvaranju rase učestvovao i ruski pegavi gonič.

Moskovski čuvar prvi put je predstavljen na izložbi 1950. godine, a posle osam godina odobren je njegov standard. Do 1985. godine, rasa nije bila zvanično priznata u matičnoj zemlji i još se čeka priznanje Međunarodne kinološke federacije. Ovaj pas nije popularan van Rusije i za mnoga međunarodna kinološka udruženja nije poželjna rasa.

Moskovski čuvar Moskovski čuvar Foto: Shutterstock/Aneta Jungerova

Izgled moskovskog čuvara

Na prvi pogled, moskovski čuvar je brat blizanac bernardincu, sa primesama čupave dlake kavkaskog ovčara. Moskovski čuvar ima čvrsto izduženo telo i veliku glavu sa širokim čelom. Rep mu je veoma debeo, a boja dlake bela sa crvenim, crvenkasto-crnim, crno-crvenim ili sable pegama (svetli koren tamne dlake), dok grudi, šape i kraj repa treba da budu potpuno beli.

Temperament moskovskog čuvara

Moskovski pas čuvar od predaka je nasledio miran karakter i izdržljivost, poslušnost, samopouzdanje i dostojanstvo. To je neustrašiv pas jake volje koji može da bude veoma dominantan i uzgaja se da bude čuvar, pa se brzo prilagođava porodici i postaje njen miljenik. Brzo pronađe zajednički jezik sa decom, voli da se igra i ne skače na ljude koje poznaje. Retko laje, ali ako se oseti ugroženim, brzo napada. Dobro se slaže sa drugim kućnim ljubimcima, pod uslovom da od najranijeg uzrasta odrastaju u istoj kući.

Moskovski čuvar Moskovski čuvar Foto: Shutterstock/Aneta Jungerova

Nega i ishrana moskovskog čuvara

Koliko će ovom psu biti potrebno nege, zavisi od vremenskih uslova i godišnjeg doba. Češljanje je potrebno jednom ili dva puta mesečno, pogotovo tokom aktivnog linjanja koje se odvija dva puta godišnje. Svakodnevno proveravajte čistoću ušiju i očiju psa i brišite ih vlažnom krpom, a nokte secite po potrebi. Moskovskog čuvara ne treba često kupati, dovoljno je tri do četiri puta godišnje. Moskovski čuvar nije rasa za držanje u stanu.

U ishrani moskovskog čuvara treba da dominira nemasno meso i nusproizvodi, povrće i kaše od heljde, pirinča i prosa. Morska riba i mlečni proizvodi su dobri dodaci, kao i dinstani kupus, bundeva, cvekla, paradajz, krompir. Iz ishrane treba eliminisati pečurke, mahunarke, peciva, testenine i brašno, poslastice i masnu hranu, rečnu ribu i pileće kosti.

Moskovski čuvar Moskovski čuvar Foto: Shutterstock/Pachacutec

Obuka i aktivnost moskovskog čuvara

Preporučljivo je da obuku moskovskog čuvara poverite profesionalcu. Inače, treninzi sa ovim psom su odlična opcija za "testiranje nerava vlasnika". Ovaj pas brzo uči ali može da bude tvrdoglav ako proceni da je jači od vlasnika ili člana porodice. Ako nije pravilno obučen, moskovski čuvar će pokazati svu neposlušnost. Od prvih dana njegovog dolaska u dom uvedite stroge zabrane, a komande uvek izgovarajte odsečno i sa njima nastavite dok pas ne odraste.

Uobičajene bolesti moskovskog čuvara

Predstavnici ove rase pate od displazije kuka koja se manifestuje nakon četiri ili više generacija. Ako se ispostavi da pas boluje od alergije, s tim ćete se nositi do kraja života.

Moskovski čuvar je sklon gojenju, a da biste to izbegli, pazite na njegovu ishranu i redovnu aktivnost. Veoma je izdržljiv, podnosi temperature i do minus 60 stepeni Celzijusovih, ali je njegov životni vek od 9 do 12 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari